Ortak Hafıza Düşmanıdır

Kültür Turizm Bakanı Nabi Avcı, Terör örgütleri genellikle kültür eserlerine, tarihi eserlere saldırırlar ki; insanları tarihsizleştirsinler. Hafızalarını sıfırlasınlar ki gençleri kolayca ayartabilsinler. Terör tarihe düşmandır, kültüre düşmandır, ortak hafızaya düşmandır" dedi.

Haberler 09.06.2017 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr bütün turizm potansiyeline sahip tek eksiimiz burada alg meselesi. Maalesef algy Türkiye genelinde olduu gibi, Diyarbakrda da algy yeterince iyi yönetemediimiz için bu potansiyelimizin önce kendimiz pek fazla farkna varmyoruz. Kendi sahip olduumuz bu büyük imkanlar, zenginlikleri, bu 15 asrlk birikimi maalesef önce kendimiz tanmyoruz. Dolaysyla bakalarna tantmakta da yeterli olamyoruz. Bu istiare, incelemelerimizi özellikle Diyarbakrn sahip olduu kültürel ve turistik potansiyelin hem yurt içinde, hem de yurt dnda daha fazla tannmas için neler yapabiliriz, bir frsat olarak deerlendiriyorum.

Diyarbakrla ilgili birçok yaynn yapldn ifade eden Bakan Avc, Turizm potansiyelimiz 2015 ylnda 200 bin civarnda yerli turist, 24-25 bin civarnda yabanc turist. Buras sadece bir tek miras tapnandan ötürü bile yüz binlerce yabanc turisti çekme potansiyeli olan bir yerden bahsediyoruz. Bu içerisinde bulunduumuz olaanüstü birikimi ne yazk ki ne Türkiye içinde, ne de dnda yeteri kadar tannmyor. Bu tabii geçmi yllarda yaadmz terör olaylarnn da çok ciddi olumsuz etkileri oldu. Bunu da inkar edemeyiz ama, Türkiye ve dolaysyla Diyarbakr bugün artk o terör belasn en azndan buralarn turizme açlmas bakmndan yeterince kontrol altna alm ve etkisiz hale getirmitir diye konutu.

Kentte u anda 163 projenin devam ettiini anlatan Bakan Avc, bu projelerin maliyetinin de 5 milyar lire civarnda olduunu ifade etti. Gazetecilerin UNESCO ile yeni bir gelime var m? eklindeki sorusunu Bakan Avc, sadece listeye kaytl olmann yetmediini, bunlarn tantm konusunda da Diyarbakr medyasna büyük görev dütüünü belirterek, Diyarbakr belki de tarihin en önemli dönemeçlerinden birinden geçiyor. Diyarbakr tarih boyunca böylesine kapsaml, heyecan verici bir restorasyon sürecinden geçmemitir. ehir bütün zenginlikleriyle tekrar gün yüzüne çkyor. Bunlarn da kayt altna alnmas gerekiyor. Büyük baarlar gerçekletiriyoruz, ama bunlarn kaydn tutma konusunda yeterince baarl deiliz eklinde cevaplad.

Kültür ve Turizm Bakan Nabi Avc, Terör tarihe, kültüre, ortak hafzaya dümandr. çok ükür, devletimiz, milletimizle el birlii içinde, terörün Diyarbakra, kültürüne, medeniyetine, ortak hafzasna, birikimine verdii büyük tahribat çok ksa zamanda onaryoruz. dedi.

çeitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakra gelen Bakan Avc, Ak Parti Diyarbakr Milletvekili Galip Ensariolu, Ebubekir Bal AK Parti l Bakan Muhammed Dara Akar, Sur ilçesinde bulunan tarihi çkale Müze Kompleksindeki valilik makamnda Vali Hüseyin Aksoy ile görütü.

Kurum müdürlerinin katlmyla basna kapal gerçekletirilen toplantya katlan Avc, daha sonra gazetecilere yapt açklamada, ildeki bütün çalmalar gözden geçirdiklerini söyledi.

Diyarbakrn, olaanüstü kültürel ve turistik potansiyeli bulunmasna ramen bunu gerei gibi deerlendiremeyen ehirlerden biri olduunu belirten Avc, bunun aslnda Türkiyenin genel sorunu olduunu vurgulad.

- Potansiyeli tantmakta yeterli olamyoruz

Türkiyenin 1980li yllardan bu yana deniz, kum ve güne üzerinden dünyann en büyük 6. turizm destinasyonu haline geldiine dikkati çeken Avc, ülkenin sadece deniz kum ve güneten ibaret olmadn ifade etti.

Türkiyenin akla gelebilecek tüm turizm deerleri açsndan olaanüstü bir potansiyeli bulunduunu anlatan Avc, tek eksiin alg olduunu belirtti. Avc, Maalesef Türkiye genelinde olduu gibi Diyarbakrda da algy yeterince yönetemediimiz için bu potansiyelimizin pek fazla farkna varamyoruz. Bu büyük potansiyeli önce kendimiz tanmyoruz, bakalarna tantmakta da yeterli olamyoruz. diye konutu.

Avc, son 6 ayda kentin sahip olduu deiik kültürel imkanlar, zenginlikler ve birikimlerle ilgili çok sayda yayn yapldn ancak bunlarn medyada yeterince yer almadn bildirdi.

- Diyarbakr da Türkiyenin en güvenli ehirlerinden biri

Bakan Avc, u ifadeleri kulland:

Turizm potansiyelimiz 2011 ylnda 200 bin civarnda. çinde bulunduumuz alandaki birikim, farkl kültürlerin, inançlarn olaanüstü birikimi ne yazk ki ne Türkiye ne de yurt dnda yeteri kadar tannmyor. Bunda tabii geçmi yllarda yaadmz terör olaylarnn da çok ciddi olumsuz etkileri olmu. Bunu da inkar edemeyiz. Türkiye dolaysyla Diyarbakr bugün artk o terör belasn en azndan buralarn turiste açlmas bakmndan yeterince kontrol altna alm ve etkisiz hale getirmitir. Diyarbakr da Türkiyenin en güvenli ehirlerinden biridir.

Özellikle yerli turistler için çok deiik imkanlarn bulunduu Diyarbakrn ziyaret edilmesi gerektiini kaydeden Avc, yaplan çalmalarla Diyarbakrn çok iyi duruma geldiini vurgulad. Avc, gelecek yllarda bu gelimenin çok daha iyi olacan söyledi.

Sayn Cumhurbakanmzn Diyarbakra teriflerinde 85 proje için 180 milyar liralk yatrm yaplmt. u anda 163 proje devam ediyor. Bunlarn toplam tutar 5 milyar liradr. diyen Avc, proje ve potansiyel bakmndan bir sorunun bulunmadn dile getirdi.

Dünyaya sunulacak çok büyük kültürel zenginliklerin bulunduunu, Diyarbakrn yüzlerce yllk bir medeniyet ehri olduunu anlatan Avc, öyle devam etti:

Dünyann baka yerlerinde olduu gibi terör tarihe, kültüre, ortak hafzaya dümandr. Terör örgütleri genellikle kültür eserlerine ve tarihe saldrrlar. nsanlar tarihsizletirsinler ve hafzalarn sfrlasnlar ki gençleri kolayca kandrabilsinler. çok ükür, devletimiz, milletimizle el birlii içinde, terörün Diyarbakra, kültürüne, medeniyetine, ortak hafzasna, birikimine verdii büyük tahribat çok ksa zamanda onaryoruz. Müzelerimizi, konaklarmz, köprülerimizi, camilerimizi, kiliselerimizi onaryor, tekrar halkmzn hizmetine açyoruz.

Bir gazetecinin, UNESCO ile yeni bir gelime var m? sorusu üzerine Avc, sadece listeye kaytl olmann yetmediini, bunlarn tantm konusunda da Diyarbakr medyasna büyük görev dütüünü ifade etti.

- Diyarbakr ayaa kalkyor

UNESCOnun baz toplantlarn özellikle Diyarbakrda yapmalar konusunda karar aldklarna iaret eden Avc, yerli ve yabanc kurulularn, sivil toplum örgütlerinin de baz toplantlarn Diyarbakrda yapmasn istediklerini aktard.

Diyarbakrda yürütülen projelere deinen Avc, Diyarbakr belki de tarihin en önemli dönemeçlerinden birinden geçiyor. Diyarbakr tarih boyunca böylesine kapsaml, heyecan verici bir restorasyon sürecinden geçmemitir. ehir bütün zenginlikleriyle tekrar gün yüzüne çkyor. Bunlarn da kayt altna alnmas gerekiyor. Büyük baarlar gerçekletiriyoruz ama bunlarn kaydn tutma konusunda yeterince baarl deiliz. dedi.

Zeynel Bey Türbesinin Batmann Hasankeyf ilçesindeki Yeni Kültürel Park Alanna tandn anmsatan Avc, unlar kaydetti:

Türbe bu ebatta ve büyüklükte yekpare tanan dünyann belki de ilk srada yer alan tarihi eserdir. Emin olun böyle bir tama, kurtarma ve sahiplenme ilemi Almanyada, Avrupada, ngiltere, ABDde olsayd imdi bunun televizyonlarda belgeselleri yaplrd. Biz de basit bir törenle yaptk, geçtik. Sur için olaanüstü bir yenilenme faaliyeti yaanyor. Diyarbakr ayaa kalkyor, enleniyor. Biz bunun belgesellerini ve filmlerini yapmyoruz. Emin olun bu çapta böylesine bir yenilenme, restorasyon ve enlendirme çalmas yaplyor olsayd bütün dünyada konuulurdu. Bunun için yaptklarmzn deerini bilelim. Yaptklarmz tantalm. çocuk ve gençlerimizin bu yaplanlarla gurur duymalarn salamak için bunu yapalm.

Bakan Avc, daha sonra tarihi çkale, Hasanpaa Han ve Ulucamide incelemelerde bulundu.

Ana Sayfaya Git