Pamuk işçilerinin zorlu mesaisi

​Diyarbakır'da pamuk toplayarak geçimlerini sağlayan işçiler, zahmetlerinin karşılığını göremediklerini belirterek yetkililerden çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep etti.

Haberler 18.09.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pamuk hasadyla beraber sabah saatlerinden akama kadar saatlerce günein altnda çalan Diyarbakrdaki mevsimlik içiler, k daha rahat geçirmek için pamuk hasadna baladlar. çiler, devletin kendilerini salk güvencesi altna talebinde bulundular.

Kilo hesab üzerinden ve çou kadn olmak üzere ailece pamuk toplayan içiler, devletin, kendilerini salk güvencesi altna almasn talep ediyor.

çalmak zorunda olduu için okulu yarda brakan mevsimlik içilerden brahim Dijle, çok zorlandklarn söyledi.

Dijle, Akama kadar srtmz eik ekilde çalyoruz, srtmz aryor, çok zor itir. Kilo hesab ile çaltmz için bazen yevmiyemiz çkmyor. Hükümetten, sigortalarmzn yatrlmasn istiyoruz. Biz içiyiz, eer bu zahmeti çekmesek devlet de pamuk ileyemez, üretimi yapmaz. Onun için bizim için kolaylk salamalarn istiyoruz. dedi.

GÜNE ALTINDA PAMUK MESAS

10 kiilik bir aileden olan içilerden Aysel Tekdal da yllardan beri geçimlerini salamak için sabahtan akama kadar günein altnda çaltn ve devlet güvencesi altna alnmay istediklerini söyledi.

çocuklarn okutmak mevsimlik içi olarak çaltn dile getiren brahim Dijle ise 7-8 senedir bu ii yapyorum, iimiz zordur. Geçimimizi bununla yapyoruz. Sabah 5te i ba yapyoruz, akam 5te paydos ediyoruz. Kilo hesabna göre ücretimizi alyoruz. Memnun olsak da olmasak da iimiz budur. Devlet kilo fiyatn artrsa çok güzel olur. Zor bir itir. çocuklarmz okutmak için gelip burada scaklklar altnda çalyoruz. ifadelerini kulland.

Bir kadn olarak çalrken koullardan dolay zorlandn belirten Yldz Dijle, unlar kaydetti:

Geçimimizi salamak için bu ii yapmak zorundayz. K daha iyi geçirebilmek için mecburen sabahtan akama kadar günein altnda çalyoruz. Bir kadn olarak bize tabi ki daha zor geliyor ama baka çalma alan olmad için mecburiyetten buradayz. Devletin, bizim için koullar daha iyiletirmesini istiyoruz. En azndan salk güvencesi altna almasn istiyoruz.

Ana Sayfaya Git