Pandemi hastanesinde 1 yıl sonra ilk kornea nakli yapıldı

Diyarbakır’da pandemi hastanesi olarak hizmet veren Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, bir yıl aradan sonra ilk kornea nakli yapıldı. Koronavirüs vakalarının azalmasıyla birlikte, bir yıldır kornea nakli bekleyen 5 çocuk annesi Hefife Sadınoğlu (54), yapılan başarılı ameliyatla görmeye başlayacak. Operasyonu gerçekleştiren Dr. Fuat Alakuş, şu an acil ameliyat bekleyen hastaları, sırasıyla almaya başladıklarını belirterek, "Pandeminin seyri ne olacak bilmiyoruz. En azından acil bekleyen bütün hastalarımızın işlemlerini, bir an önce bitirmek istiyoruz. Bu yüzden uzun soluklu bir çalışma içerisine girdik" dedi.

Haberler 27.03.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçesinde yaayan 5 çocuk annesi Hefife Sadnolu, 7 yldr göz tansiyonu hastalyla mücadele ediyor. Hastal boyunca 3 kornea nakli operasyonu geçiren Sadnolu, son operasyonun yaplmas için Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesine bavurdu. Ancak geçen yl balayan ve dünyay etkisi altna alan koronavirüs salgn nedeniyle, Sadnolunun tedavisi yarm kald. Hastane doktorlaryla sürekli irtibat halinde olan Sadnolu, ilaçlarla tedaviyi sürdürdü. Kentte geçen ay sonundan itibaren vaka saylarnn düü yaamasyla, pandemi hastanesi olarak hizmet veren Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi, tekrar poliklinik hizmeti vermeye balad. Bu kapsamda hastane, srasyla ameliyatlarn gerçekletirmeye çalrken, göz kliniinde de ilk kornea nakli ameliyat da Hefife Sadnoluna yapld.

LK NAKL HASTAMIZ OLDU

Operasyonu baaryla gerçekletiren Dr. Fuat Alaku, hastanenin yaklak 5-6 yldr kornea nakli hizmeti verdiini hatrlatt. Alaku, Ülke ve tüm dünya geneli yaam olduumuz Covid-19 pandemisi nedeniyle, bir yla yakndr birçok hastamz tedavi konusunda maalesef geri kald. Hastamz genç bir kadn. Daha önce 3 defa kornea nakli oldu. Yalnz yine greft reddi geliti hastamzda ve yaklak bir yldr hiç görmüyor. Bembeyaz kornea ile geziyor. Hastamza tekrar nakil planladk, ancak doku bulmak pandemi sürecinde biraz zordu. çünkü salgn vard. Bu konuda hem hastamz korumak, hem de uygun dokuyu bulabilmek adna, beklemek zorunda kaldk. Ancak Covid-19 vakalarnn azalmasyla birlikte, uygun koullar olutu. Hastamz nakil için tekrar çardk. Uygun doku çkt ve hastamzn kornea naklini tekrar gerçekletirdik. Bugünkü ameliyat baarl geçti dedi.

BAKA AMELYATLAR DA OLACAK

u an acil ameliyat bekleyen hastalar, srasyla almaya baladklarn açklayan Dr. Alaku, unlar söyledi:

Bu süreçte özellikle acil nakil bekleyen hastalarmzn ameliyatlarn planladk. Hzl bir ekilde gerçekletirmeyi düünüyoruz. Bu hafta içerisinde, 3 hastamza daha kornea nakli yapacaz. Pandeminin seyri ne olacak bilmiyoruz. En azndan acil bekleyen bütün hastalarmzn ilemlerini, bir an önce bitirmek istiyoruz. Bu yüzden uzun soluklu bir çalma içerisine girdik. 5 yldan fazladr nakil yapan aktif bir merkeziz, ancak son bir yldr hiç nakil yapmadk. lk nakil hastamz bu hastamz oldu. Endielerimiz tabi ki vard. Aldmz doku, canldan aldmz bir doku deildi. Bu nedenle birçok tetkik yapmak zorunda kaldk. Korktuumuz bir ey olmad. Hastamz adna çok mutluyum

NAKL BEKLEYEN HASTALARIN LSTES OLUTURULDU

Diyarbakr Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesi Bahekimi Dr. Muhammed Asena ise, hastanenin bölgeye hitap eden önemli bir merkez olduunu ifade ederek, nakil bekleyen hastalarn listesinin olutuunu anlatt. Dr. Asena, Koronavirüs yükünü srtlandmz dönemde, yaklak bir yllk periyodda, çou ertelenebilir ilemleri erteledik. Fakat bunlar özellikli ilemler. Yakn zamanda gerçekletirdiimiz bir organ naklimiz vard. 3 böbrek hastamza, böbreklerini kavuturduk. Diyaliz skntsndan kurtuldu. Akabinde yine pandemi sonras yaklak bir yldr ertelenen, bir kornea nakli operasyonumuz vard. Acil olmayan, ama insanlar için elzem olan bir operasyon. Yarm saat süren bir ilemle, hayata daha renkli bakabilmelerini salamak için, bu ilemleri ertelemitik. Koronavirüs sonras hzl bir ekilde kliniklerimizi, polikliniklerimizi aktif hale getirerek, öncelikli ve aciliyet gerektiren hastalarmz da planlarmza dahil ederek, bir nevi operasyon planladk. u an için ilk hastamz aldk. Önümüzdeki hafta ve sonras için de listemizi oluturduk. Kornea nakli bekleyen tüm hastalarmzn, inallah ifa bulmalarn salayacaz. Toplumumuzdan, halkmzdan isteimiz, sosyal mesafe, maske ve temizlie dikkat etmeleri. çünkü maalesef Covid-19 öncelikli hizmetleri ön plana aldmzda, bu hizmetler yine ertelenecek diye konutu.

Ameliyat olmadan önce çok arlar olduunu ve görmediini ifade eden hasta Hefife Sadnolu da, dayanacak gücünün kalmad için ameliyat olmaya karar verdiini söyledi.

Ana Sayfaya Git