Pandemide çocuk işçiliği arttı

Rangârenk Umutlar Derneği'nin açıkladığı rapora göre, pandemi sürecinde çalıştırılmak zorunda bırakılan çocukların sayısında artış yaşandı.

Haberler 17.09.2021 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Rangrenk Umutlar Derneinin açklad rapora göre, pandemi sürecinde çaltrlmak zorunda braklan çocuklarn saysnda art yaand.

Rengrenk Umutlar Dernei, Pandemide Artan çocuk çilii Aratrma Raporu-Diyarbakr Örnei balkl raporunu Diyarbakr Barosu Tahir Elçi Konferans Salonunda düzenledii basn toplantsyla açklad. Dernek yöneticileri, hukukçular ve DSK Genel- Diyarbakr 2 Nolu ube Bakan Kamuran Ta toplantya katld.

çOCUK çLNDE ARTI

Dernek üyelerinden Alper Yalçn, koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecindeki yasak ve kstlamalarn toplumu hem ruhen hem de ekonomik olarak olumsuz etkilediini ifade etti. Yalçn, kstlamalar nedeniyle çocuklarn birçok alanda hak ihlaline maruz kaldna iaret ederek, Yaanan hak ihlallerin banda ise çocuk içilii gelmektedir. Kstlama kapsamnda okullarn kapatlmas çocuklarn istihdam alanlarna yönelmelerine neden olmutur dedi.

Rapor kapsamnda kentin 4 merkez ilçesini kapsayacak ekilde farkl i kollarnda çalan 155 çocukla anket yaptklarn aktaran Yalçn, çalan çocuklarn ebeveynlerinin hangi motivasyonla çocuklarn çaltrdklarn ve çalrken ne gibi zorluklar yaadklarn örenebilmek için 14 ebeveynle mülakat gerçekletirildi. Sosyoekonomik koullar nedeniyle çocuklar, uzaktan eitime balanabilecekleri araçlardan yoksun olduklar için eitim hakkna eriememilerdir. Görütüümüz 155 çocuktan 26s pandemi bitse bile okula geri dönmeyeceklerini beyan etmitir. Okula devam edeceini belirten 129 çocuktan 93ü ise EBAya eriemediini ifade etmitir. çalan 155 çocuktan 112si çalma nedenini, ailesine ekonomik destekte bulunmak olduunu belirtmi. 155 çocuktan 30u bir yldan az süredir, 83ü ise en az 1, en fazla 3 yldr çaltn ifade etmitir. 3 yldan az çaltn belirten çocuklarn ise atk toplama ve sanayi i kollarna yöneldikleri görülmektedir. çocuklardan 94ü günde 7 saatten fazla çaltn ifade etmitir. çocuklardan 47si çalrken kaza geçirdiini ifade etmitir bilgilerini paylat.

BAKANLIK HAKKINDA SUç DUYURUSU

çocuklarn ihtiyaçlarnn iverenler ve devlet tarafndan görmezden gelindiine dikkati çeken Yalçn, Sokaklarda her geçen gün artan, buna karn daha görünmez hale gelen çocuk içiliine almak istemiyoruz. çocuklarn çalrken maruz kaldklar ihlallerin ciddiyetini ve bu ihlallerle ilgili dorudan sorumlu olduklarn bilerek, çocuk koruma ile ilgili kurumlar aras koordinasyonu salamak ile ilgili birincil yükümlülüe sahip kurum olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanl hakknda suç duyurusunda bulunduumuzu kamuoyuna bildirmek isteriz dedi.

Ana Sayfaya Git