Pandemiye rağmen 4 ton ciğer tüketimi

Diyarbakır'da pandemi öncesinde kahvaltılarda bile tercih edilen ve günde yaklaşık 6 ton tüketilen ciğer, koronavirüs nedeniyle lokantalara kısıtlama getirilmesi üzerine 2 tona kadar düştü. Kentin düşük riskli iller arasında yer almasıyla yüzde 50 kapasiteyle çalışmaya başlayan ciğercilerde günlük tüketim 4 tona kadar çıktı. Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Haşim Elkaan, "Orana baktığımız zaman, pandemiden önceki oranı yakalama çabasındayız. Şu an yaklaşık 4 tona ulaştık. Bu vakalar olmasaydı şu an ciğerimiz 9 tondaydı" dedi.

Haberler 19.03.2021 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrllarn sabah kahvaltlarnda bile tercih ettikleri, vazgeçilmez lezzetleri arasnda yer alan cier kebabnn tüketimi, pandemiyle birlikte getirilen kstlamalarla geriledi. Pandemi öncesi günde 6 tona yaklaan cier tüketimi, getirilen kstlamalarla birlikte lokantalarn sadece paket servisine geçmesiyle 2 tona kadar dütü. Koronavirüs risk haritasnda düük riskli iller arasnda yer alan kentte, lokantalarn yüzde 50 kapasiteyle tekrar hizmet vermeye balamasyla Diyarbakrllarn ilk tercihi yine cier oldu. Ksa sürede günde 4 tona çkan cier tüketimiyle, sektörde çalp kstlama nedeniyle evinde olan personel de iine geri döndü. Diyarbakr Lokantaclar, Kebapçlar ve Tatlclar Odas Bakan Haim Elkaan, vaka oranlarnn böyle düük seyretmeye devam etmesi halinde hedeflerinin günde 9 ton tüketim olduunu söyledi.

PANDEMDEN ÖNCEK ORANI YAKALAMA çABASINDAYIZ

Elkaan, sadece cier kebab sektöründe Diyarbakrda 3 bine yakn istihdam olduunu ifade ederek, Pandemiden önce 6 tona yakn bir cier tüketimimiz vard. 6 ton demek, 3 bine yakn istihdam demektir. Bu ayr bir sektördür. Covid-19 salgn meydana geldii zaman bir seferde 6 tondan 2 tona dütük. stihdam orannda da yüzde 80e yakn bir düü oldu. 3 binden bine dütü. Vaka saylarnn dümesi, Diyarbakrn mavi seviyede olmasyla lokantalarmz açld. Orana baktmz zaman, pandemiden önceki oran yakalama çabasndayz. u an yaklak 4 tona ulatk. Bu deil ki bu rakamda kalacaz. nsanlar da biraz çekiniyor gelmeye, onun da biraz etkisi var. Baz vatandalarmz yine paket servisi almaya devam ediyor. Bu vakalar olmasayd u an cierimiz 9 tondayd. dedi.

CER FESTVALLERMZ OLACAK

Haim Elkaan, sektörün fabrika gibi çaltn ifade ederken, festival düzenlemeyi de planladklarn belirterek, Bu yl cierle ilgili bizim çok güzel sürprizlerimiz olacak. Yl sonunda cier festivallerimiz olacak. Corafi iaret tescil belgesi almamz az bir süre kald. 2022 yl da dahil olmak üzere dolu dolu bir cierle Türkiye bizi görecek. Cierimiz salkldr, güzeldir. Kuzu cieridir. Rabbimden hastaln bir an önce gitmesini diliyoruz. Aln teriyle çalan insanlarz. u an iyiyiz. 9 tonu hedefliyoruz. Türkiyeye Diyarbakr cierinin hakkn vermeye geliyoruz. Lokanta sektöründe 1000e yakn kaytl esnaf var. En küçük esnafmz 5 kiiyi istihdam ediyor. En büyük esnafmz da 120ye yakn içi istihdam ediyor. Bu 10 binleri aan bir rakamdr. Tabi aileleri saydnz zaman müthi bir rakamdr. Diyarbakrda asl fabrikalar bizleriz diye konutu.

Ana Sayfaya Git