Paris İklim Anlaşması Zirvesi Diyarbakır’da!

Diyarbakır’da Paris İklim Antlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı Paneli gerçekleştirildi Kaya, “bölgemiz iş insanları ve yatırımcıları açısından bu alandaki gelişmeleri takip etmek son derece yararlı olacaktır” uyarısını yaptı.

Haberler 07.12.2021 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas AB Bilgi Merkezi, Diyarbakr OSB, ktisadi Kalknma Vakf ve AB Türkiye Delegasyonu ortaklyla Paris klim Anlamas ve Avrupa Yeil Mutabakat, Türkiye-AB Gümrük Birliinin Güncellenmesi ve Finansman Kaynaklar konulu Panel düzenledi.

Panele DTSO Meclis Bakan Celalettin Birtane, Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, DTSO Kadn Meclisi Üyeleri, ktisadi Kalknma Vakf Yönetim Kurulu Bakan Ayhan Zeytinolu, Diyarbakr Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ve i insanlar katld.

BÖLGE NSANI TAKP ETMEL

DTSO Yönetim Kurulu Bakan Kaya, Diyarbakrn Türkiyenin ABye üyelik sürecine olan destek ve inanc en üst düzeyde olan bir kenttir. Bu kentin ve bu bölgenin en öncelikli sorunu demokrasi ve kimlik sorunudur. Bizler bu sorunlarn çözümü anlamnda AB kriterlerinin önemli olduuna inanyoruz. Dolaysyla AB ile ilikilerimizin kesintisiz ve daha ivedilikle sürdürülmesinde yarar görüyoruz. Bu anlamda AB Bilgi bürolar ve KVnin çalmalarn önemsiyoruz. Avrupa Birliinin küresel snma ve iklim deiiklii konusunda çok kararl bir politikas var. Bu çerçevede Paris Antlamasnn yürürlüe girmesiyle birlikte uygulamaya konulacak balayc yaptrmlar hakknda yeterli bir bilgiye sahip deiliz. 2026dan sonra karbona üretimine karlk devreye girmesi planlanan yenilenebilir enerji kullanma zorunluluu sanayici ve i insanlar açsndan çok önemli bir gelime olacaktr. Bu kriterleri karlayamayan ülkeler ve tabii olarak i insanlar büyük problemler ile kar karya kalacaklardr. Özellikle bölgemiz i insanlar ve yatrmclar açsndan bu alandaki gelimeleri takip etmek son derece yararl olacaktr. Bugün burada konu uzmanlarnca detaylca açklanacak bu süreçlere ilikin bilgilendirmeler çok büyük önem tamaktadr. Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas olarak bu gibi bilgilendirmeleri devaml olarak yapmaya çaltk ve bundan sonra da çalmalarmz kesintisiz sürdürmeye devam edeceiz.

MESLEK ÖRGÜTLERN BRL

Biz meslek örgütleri olarak özellikle sanayicilerimizin küresel snma konusunda daha detayl bilgi sahibi olmalar, üretim yaparken çevre dostu üretimi benimseyip daha az karbon üretirken, daha çok yenilenebilir enerji ile üretim yapmalar için bilgilendirmelerini salamaktan yana politikalar üretmektir.

Dünyann Paris klim artn bugün öncelik vermesi bizleri oldukça umutlandrmaktadr. Özelde corafyamzda, genelde dünyay etkisi altna alm olan iklim deiiklikleri bizleri bu anlamda daha hzl ve daha kararl admlarla çalmalar yapmamz zorunlu hale getirmitir. Aksi durumda çok daha tehlikeli bir süreç hepimizi olumsuz etkileyecek, ürettiimizi de pazarlayamaz duruma gelebileceiz eklinde konutu.

Diyarbakr OSB Yönetim Kurulu Bakan Mustafa Fidan, Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi olarak göreve geldiimiz günden bugüne, sanayicilerimizin üretim süreçlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarn ve çevre dostu teknolojileri kullanmalar konusunda destekleyici bir yol izledik. Güne enerjisi bata olmak üzere yenilenebilir enerji santralleri, artma tesisi, yeil alanlar ve dier çevreci uygulamalarmzla Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinin yeil OSB olmas için çalmaya devam ediyoruz. Yeil OSBlerin varl küresel snmann etkilerini ciddi oranda azaltacaktr. Dünyaya daha az karbon salmak, dünyay küresel snmadan ve iklim felaketlerinden korumak, geleceimize ve çocuklarmza olan borcumuzdur. Diyarbakr

Organize Sanayi Bölgesi olarak yeil dönüüm sürecinde üzerimize düenleri yapmaya ve gerekli olan tüm admlar atmaya hazrz.

DYARBAKIRIN ABYE BAKI AçISI

KV Yönetim Kurulu Bakan Ayhan Zeytinolu, KV 1965 ylnda stanbul Ticaret Odas ve stanbul Sanayi Odas tarafndan kuruldu. TOBB ve özel sektör destei ile çalmalarna devam ediyor. 1984de Belçikada ilk temsilcilik kuran vakftr. Görevi sadece ABdeki gelimeleri Türkiyeye anlatmak deil, buradaki gelimeleri ABye anlatmaktr. Diyarbakrda ABye scak bakma ve katlm oran yüksektir. Dünyann 1 derece snmas veya soumas 750 bin yl iken biz 150 ylda bunu salamz. AB 2005 ylndan bu yana çalyor. Biz geç kaldk. 2026 ylnda Türkiyeden ABye giden ürünlerde (demir, çelik, alüminyum vb) deiiklik yapmazsak ciddi vergilere tabi olacak. Dinamik bir yap var, tüm sektörlere yaylacak. Son teknoloji ve yeil enerji kullanm oldukça önemlidir. Bakanlklarn yeni düzenlemeler yapmas ve teviklerin verilmesi lazm. ABye uyumlu emisyon ticaret sistemi kurulmas lazm. Kobilerde sorun var. Kaynaklar ile KOBleri dönütürmek lazm. Tüm sektörlerde hzl dönüüm var. Türkiye 1996dan bu yana 25 yldr ticaret aç var ama ABnin deer zincirinde yer alyoruz. Hükümetten talebimiz yatrm iklimini gelitirmek. Sivil Toplum ve özel sektör bir arada çalmalyz. Türkiye 80 milyon ton karbon emisyonu yapabilir. Ama u an 12-13katn yapyoruz. 80 milyon tona düürmemiz lazm. Tarm sektöründe reforma ihtiyaç var. Yabanc sermaye çekerek katma deerli üretim yapabiliriz. Tarmda çok ciddi frsatmz var. Tarmn güncellenmesi, AB Gümrük Birlii sürecine katlmas oldukça önemlidir.

Ana Sayfaya Git