Pazar yeri boşaltılmak istenen Sur esnafı belediyeye tepkili

Sur ilçesinde bulunan ve esnafların inşa ettiği Sabit Semt Pazarı'nın "kiralar ödenmediği" için belediye tarafından boşaltılması kararına tepki yağdı. Esnaf, kendilerine yardım eli uzatılmasını istedi.

Haberler 10.09.2017 - 14:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde 2015 ylnda yaanan olaylar nedeniyle yaklak 7 ay kapal kalan Güneydou Sabit Semt Pazar esnafnn kiralarn vermedikleri gerekçesiyle Sur Belediyesi tarafndan esnafa gönderilen tebligatta pazarn tahliye edilecei bildirildi.

Belediyenin kararna tepki gösteren Güneydou Sabit Semt Pazar esnaf, burada yaanan çatmal sürecin ardndan sokaa çkma yasa ilan edildiini hatrlatt. çarnn 6-7 ay kapal kaldktan sonra tekrar açldn anlatan esnaf, sokaa çkma yasann kaldrlmasndan bu yana skntlarnn devam ettiini ifade etti.

çatmalar çkmadan önce her ay kiralarn düzenli bir ekilde ödediklerini söyleyen Galip Girien isimli esnaf, Burada bir sava olay vard. Sava olmadan önce biz kiramz her ay düzenli veriyorduk. Biz, eski belediye döneminde yasak kalktktan sonra yanlarna gittik ve derdimizi anlattk. Bu kirada bize yardmc olacan söylediler ve onun arkasndan kayyum geldi. Kayyum gelince biz belediyeye bavurduk. Randevu aldk ve Bizi bakanla görütürün, derdimizi ve skntmz dile getirelim. dedik. Kaç aydr kayyum gelmise o günden beridir gidip geliyoruz, halen de bakana yetiememiiz. Bugün de gelmiler, burann yklmas için buraya yaz asmlar. Burada bu pazar yapld ve bir iportacya bir i yeri yapld zaman belediyenin bunu kendi cebinden yapp, masraf edip o kiracya vermesi lazm ki kirac onun kirasn verir. Oysa biz tam tersini yapmz. Belediye bize öyle bir oyun yapt, bize masraf kendi cebimizden yaptrd ve kendi cebimizdeki parann kirasn veriyoruz. Sava balamayana kadar kiramz düzenli bir ekilde veriyorduk, makbuzlarmz elimizde. O ekil devam ettik ve bugüne kadar geldik. dedi.

Bize yardm eli uzatsnlar

Kendilerine yardm eli uzatlmasn isteyen Girien, unlar söyledi: Biz de u anda diyoruz ki maduruz, bizi belediye bakan ile görütürün, maduriyetimizi dile getirelim. Bize bir yardm eli uzatsnlar. Burada 33 esnaf var, bize sahip çksnlar. Diyarbakrda bir sava oldu. Vakflarn kiraclar ve ahs kiraclar vard. Bunlar bir yla yakn kendi kiraclarndan kira almad. 10 bin TL kira veren adamdan ahs kiracs 5 bin TL kirasn ald, 5 bin TL sildi. Biz de Kaç aydr bizim bu kira verilmemi. Bize yardm etsinler, bize bir yardm eli uzatsnlar. Bu kiramz bir ekilde kapatsnlar. Bundan sonra her ay kiramz düzenli bir ekilde ödeyelim. diyoruz.

5 kuru para vermemi

2015 ylna kadar kiralarn düzenli olarak ödediklerini ancak Surdaki olaylar balad zaman belediyenin kendilerinden kira almadn anlatan Reat Koan da Biz 2015e kadar kiramz tkr tkr ödüyorduk. Sur olaylar balad zaman kiramz götürdük, Biz kira almyoruz. dediler. Ondan sonra sava oldu. Dükkn brakp kaçanlar oldu. u anda 33 dükkndr, yars botur. Bu arada kira iti. Ha öbür ay ha öbür ay. derken kiralar 20 ay buldu. Belediye bakan geldi, burada kahvesini ve çayn içti. Bize bir söz verdi ve Sizin seçimlerden önce kiranz yok. dedi. Bizim bakanlarmz var burada, her gün kiramz götürüyorlar ama almyorlar, bakanla görütürmüyorlar. te ondan dolay çardan insan geçmiyor. Buray biz yapmz, belediye 5 kuru para vermemi kimseye. Biz buray yaparken belediye bakan Herkes kendine güzel geçinsin, yalnz i yerini boaltan varsa biz oray mühürleyeceiz. dedi. Onu da yapmadlar, üstünde durmadlar. Ondan sonra buras böyle babo oldu. Talebimiz, kiramz silsinler, ondan sonra kiramz tkr tkr ödeyeceiz. O da bo dükknlara bir el atsn. Darda birçok iportac var. Belediye onlar getirsin, kirasna içinde otursunlar. ifadelerini kulland.

çary belediyenin yapmadn söyleyen Ayhan Güne ise olaylar çkmayana kadar kiralarn düzenli ödediklerini ama çatmal ortamda i yerleri 6 ay kapal kald için kiralarn ödeyemediklerini dile getirdi.

Buray belediye yapmad ki

Güne, i yerlerini açmadklar için icralk olduklarn belirterek, Gördüünüz gibi, tavanlar roketlerden dolay çöktü, ykld. Kaç sefer gittik, kayyum bey bize söz verdi ve bizimle görüecekti. Kaç sefer yardmcsnn yanna gidiyoruz, ha bire bizi sallyor. Bugün git bir hafta sonra gel, bir hafta sonra git 2 hafta sonra gel. diyor. Bugün de gelmi Buray boaltn diye kt asm. Buray belediye yapmad ki biz boaltalm. Getirsin, hakkmz versin biz boaltalm. Hadi hakkmz da ona olsun, bari bizi mahkemeye vermesin. Sava biz çkarmamz. ki taraf arasnda çkm, biz de ezilen bir halkz, yapabileceimiz bir ey yok. eklinde konutu. ( LKHA)

Ana Sayfaya Git