Pazarcı esnaf yerini istiyor!

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesi Tekel Caddesi'ne kurulan semt pazarının belediye tarafından kaldırılması kararına tepki gösteren esnaf, kendilerine yeni bir yer tahsis edilmeyene dek tezgâh yerlerini terk etmeyeceklerini belirtti.

Haberler 07.09.2021 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn merkez Yeniehir ilçesinde pazar günleri tezgh açan pazar esnaf, iddialara göre yaklak 5 önce Büyükehir, Kayapnar ve Yeniehir Belediyelerinin ortak karar ile semt pazarnn Tekel Caddesinde kurulmas yönünde karar ald.

Alnan karar dorultusunda 5 yldr pazar günleri Kayapnar snrlar içerisinde yer alan Tekel Caddesinde tezgh açan esnaf, dün akam Pazar alanna gelip hazrlk yapmak isterken polis ve zabta ekiplerinin müdahalesiyle karlat.

Söz konusu Pazar alanna yönelik yasak kararnn önceden alnp kendilerinin haberdar edilmediini iddia eden esnaf, haftalar öncesinde resmiyet içerikli pazarc kartlarnn zabta ekipleri tarafndan yenilenecek gerekçesiyle toplanldn belirtti.

Büyükehir, Kayapnar ve Yeniehir Belediyelerinin izniyle buraya geldik

Yaanan sürece ilikin konuan Yeniehir Pazarclar Dernei Bakan Kahraman Yaman, Daha önce Yeniehir Belediyesi önünde pazar yerimiz vard. Büyükehir, Kayapnar ve Yeniehir Belediyelerinin izniyle buraya geldik. çizgiler çekildi, numaralar verildi. 5 yl önce balam olduumuz pazarclmz bugün itibariyle burada bitti. Bu hafta içerisinde bu pazar kaldrmamz istediler. Pazar yerine i makinalarn brakarak buralar yktlar. dedi.

Yaman, Burada çalma yaplacak hesabyla dier caddeye geçip Pazar yerimizi kurmak istediimizde zabta ve polis ekipleriyle gelip i makinalaryla tezghmz yerle bir ettiler. Kalan eyalar da arabalara koyup belediyeye götürdüler. u anda 300 esnafmz madur ve pazarmz tekrar verilmedii sürece buradan kalkmayacaz. ifadelerini kulland.

Yaklak bir hafta önce gelip yeni kimlik çkaracaklarn öne sürerek kartlarmz aldlar

Yetkililerle yaptklar görüme sürecini aktaran Yaman, Skntlarmz dile getirmek üzere hangi kapya gittiysek üzerimize kapand. Kaymakamlkla yaptmz görümede buradan kalkmamz gerektii söylendi. Pazar yerinin bölgeleri olmadn belirtiyorlar. Madem bölgeniz deil neden bizi oraya yönlendirdiniz? Biz esnaflarn imzal evraklarmz, sözlemelerimiz var ama belediye bunlarn hiçbirini göstermiyor ve hepsini kaybetmiler. Yaklak bir hafta önce gelip yeni kimlik çkaracaklarn öne sürerek kartlarmz aldlar. Yani u an da kimliklerimiz de onlarn elinde. eklinde konutu.

Pazar esnafna sunulan tutumun yöneticilik anlayyla badamadna dikkati çeken esnaf Remzi Güne, Yaklak 2 hafta önce alternatif bir adres sunmadan buradan kalkmamz istediler. Bildiim yönetici anlaynda bir Pazar kaldrlacaksa öncesinde pazarclar için yeni bir yer verilmelidir. Dün akamdan gelip pazarmz kurmak istedik. Onlarda tezgahmz kurmamz için parke talarn sökerek yolun ortasnda braktlar. Yöneticilerden soruna güçle deil çözüm yoluyla gitmelerini istiyoruz. 15 yldr bu ii yapyoruz. 15 yllk pazar için kaldryorum, banzn çaresine bakn anlay olmamal. diye belirtti.

Pazarn kaldrlmasna yönelik alnan karar kabul etmiyoruz

Taraflara bilgi verilmeden iptal kararnn alndna vurgu yapan Hikmet Serim ise, Daha önce bulunduumuz yerden buraya yani Tekel Caddesine yerletirdiler. Bu cadde de Kayapnar ile Yeniehir ilçesinin kesitii nokta olup Kayapnar ilçe snrlar içerisinde yer almaktadr. Bu pazarn iptal edilmesi için kaymakamlk ve belediye bask yapyor. u ana kadar bir yetkili gelip de bizimle konumam, tarafmza bilgi verilmemi. ifadelerini kulland.

Yllarca verilen emein heba edildiini dile getiren Serim, Nihayetinde bu pazarlar kurarken epey masraf ettik ve 5 yla kadar ancak oturtabildik. Bugün de gelmi bir seferde bizi buradan kaldryorlar. Suçumuz ne? Bu çevre sakinlerine sorulsa herkes pazarn kaldrlmasna kar. Buradan kaldrlacamza yönelik neden bir veya iki ay evvelinden bilgi verilmedi? Yeni bir yer tahsis edilmeden pazarmz neden kaldrlyor? Emeimize ve ekmeimize bir çare bulunsun. dedi.

Serim, Burada yaklak 150 sebze ve meyve yüklü araç var. Bu ürünlerimiz satlmazsa yarn çöpe gidecek. Dün akam baz arkadalarn mallar belediyeye götürülürken kimilerine de ceza yazlm. Biz bunu kabul etmiyoruz. Hakkmz aramaya devam edip buradan ayrlmayacamz gibi kararmzdan da vazgeçmeyeceiz. eklinde konutu.

Yeniehir Belediyesiyle yaplan görümede, u ifadelere yer verildi: Yaklak 3 yl önce söz konusu semt pazar için güvenlik nedeniyle yer deiiklii yaplarak geçici surette Kayapnar lçesi Tekel Caddesine yönlendirildi. Mevcut pazarn kurulduu alanda Kayapnar Belediyesinin yol çalmalar dolaysyla semt pazarnn bu adreste tekrar kurulmamas karar alnd. Söz konusu pazarn kaldrlmasyla beraber kendilerine sunulan alternatif adresler esnaf tarafndan kabul görülmedii gibi Tekel Caddesinde kalnmakta srar ediliyor. Dün akam itibariyle alnan karar uygulamak üzere pazar yerine görevlendirilen ekipler müdahalede bulunmak mecburiyetinde kalmtr.

Ana Sayfaya Git