Pertek'te 1 milyon yıl öncesine ait bulgular elde etik

TUNCELİ'nin Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan Köyü'nde yüzeysel araştırma yapan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yılmaz, 1 milyon yıl önceye ait bulgular elde ettiklerini, Paleolitik döneme ait taş aletler bulduklarını söyledi.

Haberler 24.06.2017 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tuncelide, insanlk tarihinin Anadoludaki izleri üzerinde çalmalar yapan Düzce ve çorum Hitit Üniversiteleri Arkeoloji bölümleri ile stanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüünden görevliler, Pertek ilçesi Tozkoparan Köyünde yaptklar çalmalar ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanl temsilcisi ile birlikte açklamalarda bulundu. çalma heyet bakan Yrd. Doç. Dr. Yasemin Ylmaz, Tozkoparan Köyüde bulunan höyükte 2 yldr yaptklar yüzeysel aratrmalarla ilgili detayl bilgiler verdi. Yrd. Doç. Dr. Ylmaz, Anadoludaki insan yaamna dair çok önemli sonuçlar elde ettiklerini belirterek, öyle konutu:

1 MLYON YIL ÖNCESNE AT

2015 ylndan bu yana Tuncelide arkeolojik yüzey aratrmas yürütüyoruz. 2015 ylnda Mazgirtte bir yüzey aratrmas yürüttük, 2016da bir ara verdik. 2017de Pertekte çalmalarmza baladk. Bir çok tarihi kalntnn bulunduu alanda taramalar ve aratrmalar yaptk ve önemli sonuçlara ulatk. Bu çalmalarda özellikle bu bölgede bizim için çok önemli keifler yaptk. Bizim için en önemlisi ilki bizim arkeoloji literatüründe Paleolitik dediimiz dier literatürde eski ta ça olarak geçen ortalama olarak dier yerlemelerde bulduumuz kalntlardan 1 milyon öncesine tarihlenebilecek Paleolitik döneme ait ta aletler bulduk. Bu bizim için önemli bir keif. Daha önce Keban projeleri çerçevesinde 1968de Prof. Dr. Klç Kökten hocamzn yine Pnarlar höyükte yapt çalmalarda Paleolitik dönemin bölgede varln biliyorduk ama bu kadar eskiye gidebileceini bilmiyorduk. Tozkoparan Höyüünde bulduumuz buna benzer ta aletlerden yola çkarak benzerlerinin baka yerlemelerde mutlak tarihlerde 1 milyona tarihlendiini örendik.

NEOLTK DÖNEMNE AT ZLER

Tunceli bölgesindeki Neolitik döneme ait izlerin bulunduunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Yasemin Ylmaz, kinci önemli kefimiz, bizim Neolitik dediimiz ilk yerleik toplumlarn izlerini bulduk dedi. Yrd. Doç. Dr. Yasemin Ylmaz, bu konuda da unlar söyledi:

Bunlar biraz daha ileride bulduk. Dere Nahiyesi bir düz yerleme. Bu nedenle önemli. çünkü, eski toplumlar Paleolitik dediimiz dönem avc derleyici olarak yayordu. Cilal Ta Devrinde yani günümüzden 10 bin yl öncesinde yerleik hayata geçmeye baladlar. Bu yerleik hayata geçmi toplumlar biz daha güneyden anlurfadan, Diyarbakrdan, Gaziantepten biliyorduk. Ama, kuzey snrnn bu kadar yukar geçeceini bilmiyorduk. Bu keif Tuncelide de ilk Neolitik topluluklarn olduunu bize gösterdi. çanak, çömleksiz Neolitik dönem bu. Bu döneme ait mimari kalntlar bulduk yüzeyde. Yontma ta alet endüstri dediimiz bçaklar, kazyclar bulduk. Bunlarn bir ksm bölgede bulabileceimiz çakmak tandan yaplm. Bir ksm ise u andaki bilgilerimize göre, bölgede bulunmayan en yakn kaynaklarn Bingölde olduu opsidyen bçaklar bulduk ve bu dönemi kuku götürmeyecek ekilde tarihleyebildik ama detaylarn uzmanlarla birlikte yapacamz çalmalar sonucunda belirleyeceiz.

Yrd. Doç. Dr. Yasemin Ylmaz, özellikle Pertek ilçesine bal Tozkoparan, Pnarlar, Dere nahiyesi ve Günboaz köylerinde 6 ila 10 bin yl öncesine ait bir çok kalnt höyük ve yerleim yerinin varln kefettiklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git