Peyas'a Kentsel Dönüşüm iptali!

Büyükşehir’in ”kentsel dönüşüm" adı altında Peyas Mahallesi'nde hayata geçirmek istediği imar planına, İdare Mahkemesi vize vermedi.

Haberler 17.12.2021 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin kentsel dönüüm ad altnda Peyas Mahallesinde hayata geçirmek istedii imar plan, dare Mahkemesi tarafndan iptal edildi.

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi (DBB), gecekondu ve kaçak yaplamann önüne geçmek, yerinde dönüüm salamak gerekçeleriyle Kayapnar ilçesine bal Peyas Mahallesi (Kayapnar) için 12 Kasm 2020 tarihinde Nazm mar Plan hazrlad. TMMOB ehir Planclar Odas Diyarbakr ubesi, kentsel dönüümün hukuka aykr olduu, nüfus art getiren plan deiikliinde park, salk tesisi ve yol kullanm alanlarnn azaltld ve Mekansal Planlar Yapm Yönetmeliine aykr olduu gerekçeleriyle yürütmenin durdurulmas ve iptali talepleriyle dare Mahkemesine bavurdu. Diyarbakr 1inci dare Mahkemesi, bir süre önce yürütmeyi durdurma karar verdi.

PLAN PTAL EDLD

Mahkeme, imar plannn iptaline dair bavuruyu da karara balad. Kararda, bilirkii raporuna iaret edilerek, nazm ve uygulama imar planlar arasnda uyumsuzluk olduunun tespit edildii, artan nüfusun sosyal-teknik altyap alanlarnn az brakld ve yetersiz olduu kaydedildi. Kararda, planlama bölgesinin teknik-sosyal altyap dengesi ve imar plannn bütünlüünün de bozulaca tespitine yer verildi.

MAHKEMENN KARARI

Kararda, belediyenin itirazlarn yerinde olmad ve bilirkii raporunun mahkemece benimsendii ifade edildi. Kararda, Bu durumda, yukarda özetlenen bilirkii raporu ve dava dosyasnda mevcut bilgi ve belgelerin birlikte deerlendirilmesinden; dava konusu 1/5000 ölçekli revizyon nazm imar plan ile planlama alannda nüfus art öngörülmekle birlikte sosyal ve teknik altyap alanlar, eitim tesis alan, salk tesis alan ve park alannn mevzuatla belirtilen standartlarn altnda ve yetersiz olarak planland ve ortaya çkan bu durumun revizyon yaplacak plan sahas dnda tüm planlama bölgesinin teknik-sosyal altyap dengesi ile plan bütünlüünü bozaca hususlar dikkate alndnda, dava konusu revizyon nazm imar plannn imar mevzuatna, ehircilik ilkeleri, planlama esaslar ve kamu yararna uygun olmad kanaatine varldndan, dava konusu ilemde hukuka uyarlk görülmemitir ifadelerine yer verildi.

Kararda, söz konusu nedenler gerekçe gösterilerek dava konusu ilemin iptaline karar verildii belirtildi. Mahkeme, ayrca Gaziantep Bölge dare Mahkemesi nezdinde istinaf yolunun açk olduunu ifade etti.

Ana Sayfaya Git