Peynirci esnafı zor günlerde!

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus nedeniyle alım gücünün düşmesi ve bu yılki kuraklık tehlikesine karşı üretimde yaşanabilecek olumsuzluklara rağmen fiyatlarda artış yapmayan peynirciler ayakta durmaya çalışıyor.

Haberler 29.01.2021 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr peynirciler çarsnda bulunan peynirci esnaf, yaanan tüm olumsuzluklara ramen ayakta durmaya devam ettiklerini, halkn hazr ürün yerine köylerde üretilen doal süt ürünlerine rabet göstererek küçük esnafa sahip çkmalarn istiyor.

Salgn sürecinde olumsuz etkilenen peynirci esnaf, kurakln ba göstermesiyle birlikte ilerinin daha olumsuz etkilenebileceini söyledi.

Peynir fiyatlarnda herhangi bir zam söz konusu olmad halde halkn bu ürünlere rabet göstermediini belirten Ümit Aybak, Doal ürünlerimiz, ehir dndaki halk tarafndan daha çok tercih ediliyor. Bu ürünlerin muhafaza edildii buzhaneler önceki yllar doluydu. Fakat günümüz artlarndan olsa gerek bu ürünlere rabet azald. Halbuki peynir tüketimi, vücudun direncini güçlendiriyor. ifadelerini kulland.

Kurakln kendilerini olumsuz etkileyebileceini söyleyen Aybak, Ya olmaz ve çayrlar yeermezse hayvanlar otlanamaz ve haliyle süt ve peynir de olmaz. Daha kuraklk tam etkisini göstermedii için ne olacan bilmiyoruz. Köylü ve esnaf bu konuda maalesef çaresiz. dedi.

BZ SALGIN SÜRECN FIRSATA çEVRP ÜRÜNLERMZE HERHANG BR ZAM YAPMADIK

Peynir fiyatlarnn son 2 yldr ayn olduunu söyleyen Davut Kaya, salgn sebebiyle ilerinin durgun olduunu belirtti.

Kaya, Biz salgn sürecini frsata çevirip ürünlerimize herhangi bir zam yapmadk. çünkü halkn alm gücü zaten yok. Buna ramen salgn sürecinde gerek artan isizlik ve gerekse doal gdalara güvensizlik nedeniyle ilerimizde yüzde 60 orannda düü yaand. Halbuki süt ve süt ürünleri salgnn en büyük ilaçlarndan biridir, kesinlikle tüketilmesi gerekir. Nitekim doktorlarn tavsiyeleri de bu yönde. dedi.

Yalarn azalmasyla birlikte oluan kuraklk tehdidinin kendilerini korkuttuunu belirten Kaya, Yan olmamas ve kurakln olumas süt üretimini olumsuz etkiler. Böyle olursa az olan ilerimiz daha da azalr. Kurakln olumas sütün azalmasna ve haliyle peynir üretiminin azalmasna neden olur. Sonuç olarak fiyatlar artarsa halk peyniri daha az tüketmek zorunda kalr. ifadelerini kulland.

ÜRÜNLERMZ MARKET ÜRÜNLERNDEN HEM LEZZET OLARAK HEM DE FYAT OLARAK DAHA Y

Salgn sebebiyle tezghtaki ürünlerini satamadklarn vurgulayan Kaya, Bu ylki kurakln etkisini seneye göreceiz. Yetkililerden bu zor süreçte çiftçiye ve esnafa biraz daha destek çkmalarn istiyoruz. dedi.

Temel gda ürünlerindeki fiyat artnn aksine peynir fiyatlarnn dütüünü ifade ederek organik peynir çarlarndaki fiyatlarn büyük marketlere göre daha uygun olduuna dikkat çeken Mehmet Akgün, Marketlerde satlan ürünlerin birçou ehir dndan geliyor. Fakat bizim burada sattmz ürünler organik ve köy ürünleridir. Bu yüzden bizim ürünlerimiz hem lezzetli hem de fiyatlar uygundur. eklinde konutu.

KURAKLIK SÜT ÜRÜNLERNN ÜRETMN OLUMSUZ ETKLED VE PEYNRC ESNAFINI SARSTI

Yaanan ve yaanacak olan kurakln etkilerine deinen Akgün, Kuraklk, sektörümüzde bulunan ürünlerin üretimini olumsuz etkiliyor ve peynirci esnafn sarsyor. Salgn ve kuraklk nedeniyle bir fiyat art olursa bu nisan ayndan sonra olur. Bu fiyat art da frsatçlk deildir. çünkü 2 yldr ayn fiyatla devam ediyoruz. Nisan ayna kadar depolarmzda bulunan ürünler tükenince mecburen süt ürünlerine zam gelecek. Biz frsatçl slami ve insani olarak doru bulmuyoruz. ifadelerini kulland.

Salgn sebebiyle ilerinin durgun olduunu söyleyen Mehmet Kayadelen, Frsatçlk yapmayp fiyatlarmz 2 yldr sabit olmasna ramen alm gücünün dümesi, ilerimizde de düüe sebep oldu. Hafta sonu kstlamalar nedeniyle de aylk ciromuz etkileniyor. diye konutu.

Son olarak market ürünlerinin fabrika yapm olduunu hatrlatan Kayadelen, köylerden günübirlik gelen ürünleri herkese tavsiye ettiklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git