Pirince kadın eli!

Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde volkanik arazide yetiştirilen, rengi, aromasi ve lezzetiyle öne çıkan organik pirincin Çınar ilçesindeki ekim alanı bu yıl 5 bin dekara çıkarıldı

Haberler 14.05.2022 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Karacadan eteklerinde bazalt tal arazilerde doal kaynak sularyla yetitirilen, rengi, aromas ve lezzetiyle tescilli Karacada pirincinin ekimi kadnlar tarafndan yaplyor.

Arazi yapsnn tal olmasndan dolay ekim, sulama ve hasadnda insan gücüne ihtiyaç duyulan Karacada pirincinde ekim dönemi balad.

Yarmka köyünde kadnlarla pirinç eken çnar Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçac, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen lezzetin volkanik arazide tamamen doal ve organik koullarda yetitirildiini söyledi.

Karacada pirincinin tamamen insan emeiyle hiçbir katk maddesi olmayan doal koullarda yetitiini aktaran Büyüknalçac, Dünyadaki dier örnekleriyle karlatrldnda protein oran en yüksek, eker oran en düük olan, her salk grubundan insann rahatlkla tüketebilecei bir besin. dedi.

lçede geçen yl 3 bin 600 dekar arazide ekimi yaplan ürünün ekim alannn, gelen talep dorultusunda bu yl salanan desteklerle 5 bin dekara çkarldn aktaran Büyüknalçac, üretimdeki kadnlarn önemli rol üstlendiine dikkati çekti.

Büyüknalçac, sözlerine öyle devam etti:

Milyonlarca yl önce bir volkan patlam ve bu simsiyah talar etrafa yaylm. Bunlar kadnlarmz kenarlara çekiyorlar, kendilerine tarla için alan oluturuyorlar. Buralar suyla doldurup, pirinçle buluturuyorlar. Bu zorlu artlarda ve arazide tarladan sofraya kadar her bir aamasnda kadn eli var. Bu kadar deerli ve kadn emei olan bir ürünün tüm Türkiyeye ve dünyaya tantlmas için bir kadn kooperatifi kurduk. Pazarlama noktasnda da kadn kooperatifimiz araclyla büyük marketlere de ulatracaz bu esiz lezzetimizi.

Büyüknalçac, tarlada kadnlarla birlikte verilen emein zorluklarna ahit olunca Karacada pirincinin deerinin daha da anlaldn sözlerine ekledi.

ZORLUU KADAR LEZZET DE VAR

Ailesine ait tarlada çeltik ekimi yapan Sevda Gülçer de kadnlar olarak erkeklerle tarlalarn ektiklerini aktard.

Pirinçlerinin tadnn güzel olduunu fakat yetitirilmesinin bir o kadar zor olduunu dile getiren Gülçer, Önce talarn ayklyoruz. Nisan, mays ay gibi ekimini yapyoruz. Zorluu kadar lezzeti de var. Karacada pirincinin herkese ulamasn ve bu lezzetin her sofrada olmasn istiyoruz. Bu lezzete, ekiminden harmanna, harmanndan sofrasna kadar kadnlarn eli deiyor. ifadelerini kulland.

Beyzanur Gülçer ise Karacadan zorlu arazilerinde doup büyüdüklerini kaydetti.

Karacadan incisi olarak bilinen pirincin tarladan sofraya kadnlarn elinden geçerek geldiini vurgulayan Gülçer, Ekimini, biçimini kadnlar yapyor. Tarladaki talarn toplanmasnda, çeltiin sulanmasnda erkeklere yardm ediyoruz. dedi.

çnar Kadn Kooperatifi ile de kadnlarn daha çok öne çktn ifade eden Gülçer, kooperatifin pirinci tantm konusunda yardmc olduunu dile getirdi.

Gülçer, Karacada pirinci denilince emek akla geliyor. Kadn, çocuu, erkei, yals, hepimiz tarlalarmz ekip birlikte biçiyoruz. dedi.

40 GÜN çERSNDE TÜKENYOR

Karacada pirincinin önemli ekim sahalarndan olan Yarmka köyünün muhtar Mehmet Sait Gülçer de Karacada pirincinin yüzde 100 insan gücü ve aln teriyle yetitirildiini bildirdi.

Tescillenmesinin ve markalamasnn pirince çok büyük deer kattn belirten Gülçer, Daha önce Karacada pirincini bu yörede yaayp da lezzetini alanlar kullanyordu. Eskiden bazen 2 yl pirinç elimizde kalrd. u anda 40 gün içerisinde tükeniyor. çünkü hem lezzetli hem tescillendii için her yerde tantlyor. Bu lezzete alan baka pirinç yemez. diye konutu.

Ana Sayfaya Git