Pirincin belgeseli!

Yapımcı ve yönetmen Sedat Kıran "Alt yazıları İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan sinema belgeselimizi yurt içi ve dışında düzenlenecek festivallere göndereceğiz"

Haberler 05.11.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Siverek ilçesinde doal kaynak suyuyla yetitirilen, rengi, aromas ve lezzetiyle bölge halknn damak tadna hitap eden tescilli Karacada pirincinin tarladan sofraya ulama serüveni belgesel haline getirildi.

Yapmcln ve yönetmenliini Sedat Krann yapt, çekimleri yaklak 6 ay süren 50 dakikalk Mirkut adl belgesel filmi izleyiciyle bulumaya hazrlanyor.

BU RENKL KÜLTÜR GELENEN BELGELEMEK STEDM

Yapmc ve yönetmen Sedat Kran, yaklak 6 ay süren çekimlerde çeltik halindeki Karacada pirincinin ekiminden bakmna, sulamasndan hasadna kadar tüm aamalarnn kaydedildiini söyledi.

çiftçilerin doal olarak üretimini yaptklar pirinç ile ilgili yaadklar zorluklar, orakla yaplan üretim dönemlerindeki cokularnn kaybolmamas adna bu belgeseli hazrlamak istediini ifade eden Kran, öyle konutu:

Bu belgeselimin ileride bir ariv niteliinde olmasn ve sanatsal bir sinema filmi olarak ekranlara getirmek istedim. çeltik ekimi nisan aynda balar ve yaklak 6 ay sonra hasad yaplr. Bu sürecin bütün aamalarn çektik, sonrasnda filmin kurgusu, hazrlanmas ve alt yazlarnn hazrlanmasyla beraber 1,5 ylda filmimizi tamamladk. Filmimizde çiftçilerin doal olarak üretimde çalmalar yer alyor, onun dnda ayrca oyuncular bulunmuyor. Zaten pirinçler genellikle talk alanda ekildii için elle yani orakla hasad yaplyor, hasat dönemi çiftçiler bir araya gelerek türküler eliinde bir ölen havasnda hasatlarn yapyor. Ben de bu renkli kültür geleneini belgelemek istedim. çünkü sanayilemeyle beraber bu tür kültürlerimiz yok olmaya balad.

GALASI YAKINDA YAPILACAK

Hazr olan filmin galasn çekimlerini yaptklar köyde gerçekletirmek istediklerini ancak salgndan dolay bunu yapamadklarn aktaran Kran, nsanlarmz da filmin ne zaman gösterime gireceini merak ediyor. nallah yakn bir zamanda Siverek veya Diyarbakrda bir gala yapmay düünüyoruz. Filmimizi hem Türkiyenin hem bu renkli kültürün tantm için özellikle yurt dnda yaplacak festivaller formatnda hazrladk. Alt yazlar ngilizce ve Türkçe olarak hazrlanan sinema belgeselimizi yurt içi ve dnda düzenlenecek festivallere göndereceiz. diye konutu.

çEKMLERDE ZORLUKLAR YAADIK

Belgesel filmini tamamen kendi imkanlaryla gerçekletirdiklerini finansal olarak destek almadklarn anlatan Kran, çiftçilerin çekimlerde kendisine yardmc olduunu belirtti.

çekimlerde zaman zaman zorluklar yaadklarn da dile getiren Kran, sözlerini öyle tamamlad:

Tabi baz zorluklarla karlatk, Karacadada k koullarnda yamurda rüzgarda baz skntlar yaadk ama sonuçta güzel bir eser ortaya çkt. Daha önce de göçerlerin sorunlarnn anlatld bir belgesel film çalmam olmutu. Yaklak 2 yl boyunca göçerlerin yaam biçimlerini, yaadklar zorluklar ve hikayelerini anlatan bir film yapmtm. O filmimiz de yurt dndaki önemli festivallerde gösterildi. Amacm Karacadan renkli kültürünü ve dokusunu belgesel haline getirerek gelecek nesillere aktarmaya çalmak. Filmde diyaloglar Kürtçe ve Türkçe olarak geliiyor. çeltik üreticilerinin umutlar, cokular, beklentilerini, skntlarn anlatmaya çaltm.

Ana Sayfaya Git