Pirincin fiyatı katlandı

Bölgenin geçim kaynaklarının başında gelen Karacadağ (Qerejdağ) pirincinin hasadı başladı. Bu yılki kuraklıktan dolayı ekimi az olan pirinç fiyatının 2 kat artması çiftçiyi sevindirse de halkın zorlanacağı gerçeği düşündürüyor.

Haberler 12.10.2021 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Karacada pirinci, rengi, aromas, lezzeti, düük eker ve yüksek vitamin oranyla bölge insannn geçim kaynaklarndan olan ürün oldukça kymetli. Diyarbakrn çnar ilçesine bal Bulutçeker (Qubik) mahallesindeki çiftçiler, aylardr verdikleri emein karln almak için bölgenin en kaliteli pirinçlerinden saylan Karacada pirinci hasadna balad.

Oldukça zor ve meakkatli süreçlerden geçen pirinç tabi ki de en çok suya ihtiyaç duyuyor. Bu yln kurak geçmesi hasebiyle birçok çiftçinin pirinç ekmedii bölgede, çiftçiler kendi sondajlarndan çkardklar suyla ekim yaptlar. Sondajn çok elektrik tüketmesi, yakt, gübre gibi ürünlerin pahall ve birçok çiftçinin de ekin ekmemesinden dolay geçen seneye oranla mahsulün az olmas fiyatlarn artmasna neden oldu.

Geçen sene 25 kilosu 135 TL olan ürünümüzün fiyat bu sene 340-350 TL

çiftçilerden Mustafa Akba geçen yl torbas 135 TL olan ürünün fiyatnn bu sene 340-350 TL aralnda seyrettiini ve ürün fiyatnn daha da artma ihtimalinin olduunu söyledi.

Akba, Yllardr Karacadada pirinç ekiliyor ama maalesef tantm imdiye kadar yaplamad. Karacada pirincini dier pirinçlerden ayran özellik ekerinin daha az, vitamin ve mineraller açsndan dier pirinçlere göre daha zengin olmasdr. Karacadan en mehur ürünü pirincidir. Ürünü ileyen ve satan fabrikalar bu sene tantmn yapmaya balad. dedi.

Fiyatlarn artmasnn krlarn arttrmadna deinen Akba, Özellikle geçen sene zararna çaltk. Sondaj suyu kullandmz için sadece 137 bin TL elektrik paras veriyoruz. Ayrca gübre, yakt, içilik ve bunun gibi dier giderlerin çok fazla artmasndan dolay fiyatlarda artyor maalesef. Geçen sene 25 kilosu 135 TL olan ürünümüzün fiyat bu sene 340-350 TL civarnda. Bu bizim için deerini bulmas açsndan iyi ama vatanda açsndan tabi ki kötü bir durum. Fiyatlarn yükselmesi krmz arttrmyor çünkü ürünlerin fiyatnn artmas gideri de arttryor. diye belirtti.

Elde ettiimiz gelirin yüzde 80i elektrik faturasna gidiyor

Akba, Bir dier sknt ise kuraklk kaynakl barajlarn bo olmas, mahsul geçen senelere nazaran daha az. Bu da tabi ki fiyata etki eden bir dier unsur. Ürünü piyasaya ilk çkardmz vakit fiyat 300 TLydi ama u an gibi 340-350 civarnda ve daha da yükselecek gibi duruyor. Genel olarak hemen her eyin fiyatnn artmas böyle bir etki oluturuyor, misal u an biçer döver dönümünü yüz TLden biçiyor veya elektrik faturas geçen sene yüz bin TL iken bu sene ayn kilowatt kullanmna 137 bin TL geldi. Bu giderlerin hepsi toplandnda ortaya çkan bilanço gerçekten ar. Bugün insanlar bir torba pirince 340-350 TL vermekte zorlanyor. Özellikle de fakir ve muhtaçlar için durum daha da kötü. te bunun temel sebebi maliyetlerin yükselmi olmas. Böyle bir durumda yetkililere seslenmek istiyorum: çiftçilikle, tarmla ilgilenen insanlara yardmc olsunlar. açklamasnda bulundu.

Bu yl sadece sondaj olanlarn ekim yapabildiini söyleyen Cebrail Akba, kazanlan parann yüzde 80ninin elektrik masrafna gittiinin altn çizdi.

Akba, Ne yazk ki bölgede geçen senelere göre kuraklktan ötürü ürün azl var. Sadece sondaj kuyusu olanlar pirinç ekebildi. Maalesef sondaj kuyusu olanlar bile ektii üründen faydalanamyor. çünkü elektrik fiyatlar çok yüksek ve faturalar fazla kabark. Geçen sene 5 ayda ekilen birkaç dönümden elde edilen parann neredeyse yüzde 80i elektrik faturasna, geriye kalan yüzde 20lik ksmda yakt, gübre giderleri olarak hesaplandnda neredeyse hiçbir ey kalmyor.Bu sene ürünün az olmasndan dolay fiyat daha yüksek ve bu bizim için normalde daha iyi ama elektrik iin içine tekrar girince yine ayn hesaba geliyor. Yetkililerden bu ve dier konularda yardm bekliyoruz. çiftçiler bu konuda gerçekten muzdarip. ifadelerini kulland.

Ürünün bölge dnda pek tannmadn vurgulayan Akba, Geçen sene su bol olduundan üründe boldu, neredeyse bölgedeki herkes ekmiti. Ama ürün çok bilinen bir ürün deil, yeterince tantm yaplrsa sat da artar ve ii yapmak daha kolay olur. Karacada pirinci kaliteli bir pirinç, dier pirinçlere göre eker oran düük ve vitamin-mineral açsndan ise daha zengin. Sadece bölgede deil Türkiye ve dünyada daha iyi tantlrsa eminiz ki burada yaayan insanlar sadece pirinç ekim iini yaparak bölgede geçimlerini salayabilirler. eklinde konutu.

Elektrik, yakt ve gübre pahall çiftçilik yapmamz önlüyor

çiftçileri kuraklk gibi doal olaylar dnda yapay olan elektrik, yakt, gübre ve benzeri giderlerin zorladna dikkati çeken Veli Klnç, yetkililerden yardmc olmalarn istedi.

Klnç, Elektrik, yakt, gübre pahall çiftçilik yapmamz önlüyor. Elektrik faturas 140-150 bin TL geliyor, gübrenin ton fiyat 7 bin TL olmu, yakt desen ayn ekilde. çiftçiler hangi birine para yetitirsin. Devletten yardm istiyoruz, çiftçiler zor durumda kalyor. in sonunda elimizde kayda deer bir ey kalmyor. Bu sene kuraklktan ne buday ne de mercimek, hiçbir ey ekemedik, hepsini parayla satn aldk. Allaha ükür pirinç biraz daha verimli çkt. Bu sene torba fiyat 300-350 TL olmu. Fiyatlarn artmas bizi sevindiriyor ama fakir ve ihtiyaç sahibi insanlarn alamayacak düüncesi bizleri üzüyor. Devletten bata elektrik, yakt olmak üzere her eyin daha uygun fiyatl olmasn talep ediyoruz. nsanlarn buna ihtiyac var. ifadelerinde bulundu.

Ana Sayfaya Git