Piyasada Yaprak Bile Kıpırdamıyor

16 yaş üstü araçlar için 10 bin TL’lik ÖTV indirimi atıl durumdaki araçları kıymete bindirirken, 2 el piyasasında yaprak bile kıpırdamıyor

Haberler 12.02.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçtiimiz günlerde meclisteki torba yasa ile gündeme gelen 16 ya üstü araçlar için 10 bin TLlik ÖTV indirimi sonras atl durumdaki araçlar kymete bindi. Peki, Diyarbakrdaki ikinci el araç piyasas bu durumdan nasl etkilendi? Söz Haber ekibi ikinci el araç piyasasnn nabzn tuttu ve her gün onlarca araç alm satmnn gerçekletii galericilerin sorun ve önerilerini dinledi.

Galerici esnaflardan bazlar uygulamaya destek verirken, bir takm esnaflar ÖTV indiriminin ie yaramadn ve Afrin operasyonunun belirsizlie neden olduunu ve araç satlarnn durma noktasna geldiini savundu.

DURUM BÖYLE DEVAM EDERSE STE KAPANACAK

Oto galerinin Yönetim Kurulu Bakanym Mehmet Dönmez, yapt açklamada, ÖTV indiriminin imdilik bir hareketlilie neden olmadn belirterek, unu belirtmek istiyorum ikinci El otomobile uygulanan 10 bin liralk ÖTV indirimine ramen maalesef ikinci el otomobil piyasasn olumlu olarak etkilemedi. Sat olmad galericiler sitesi durgun vaziyette. Durum böyle devam ederse site kapanmak zorunda kalacak. Otomobil sat yapan baz internet siteleri iimizi zorlatryor. Biz burada vergiye tabi iken kii 30 TLlik bir mebla ile internet üzeri satn yapyor. ahslara yaplan bu avantaj bizim durumu güçletiriyor. Devlet tarafndan bu sorunun çözülmesini bekliyoruz dedi.

KRZ ORTAMINA GÖRE PYASA Y

ÖTV indirimine destek veren galerici esnaflarndan Abdullah Kandemir, ÖTV indirimi 2. El sat için de sfr alm içinde gayet iyi olduu düüncesindeyim. çinde bulunduumuz kriz ortamna göre piyasa iyi. yi olmasa bizim burada ne iimiz var diye konutu.

FYATLAR YÜKSEK OLDUUNDAN SATI YAPAMIYORUZ

Ramazan Demiray da, araç fiyatlarnn yüksekliinden yaknarak, kinci el otomobil piyasamz durgun ortalk sava alan vaziyetinde. Sfr araçlarn ÖTV vergisi yükseldii için bu ikinci ele de yansyor. Fiyatlar oldukça yüksek olduundan sat yapamyoruz eklinde konutu.

SORUNUN çÖZÜMÜ çN ÜLKEMZN ARABA ÜRETMNE GEçMES LAZIM

brahim Özel de Türkiyenin ithal araç yerine yerli otomobile geçmesi gerektiini ifade ederek, MTV ve ÖTV den ziyade Türkiyede araç indirimi yaplmyor. Almanya, talya gibi ülkelerden gelen araçlara vergi koyulmas hem müteriye hem de bize yansyor bu çok büyük bir sknt. MTV dütü ÖTV yükseldi bandrol yükseldi. Türkiyedeki siyasi ortamda piyasann dümesini etkiledi. Sorunun çözümü için ülkemizin araba üretimine geçmesi lazm diye düünüyorum dedi.

PYASA ÖLÜ, STEDE ESNAFIN DIINDA MÜTER YOK

Galeride i yapamadklarndan yaknan Mehmet Demir, ÖTV indirimi zamlardan dolay olumlu olarak yansmad. Piyasa ölü, sitede esnafn dnda müteri yok. Bu durumu ekonomik kriz olarak deerlendiriyorum bu durumda insanlarm alm gücü olmuyor diye konutu.

KNC EL ARAçLARA BRAZ DAHA TOLERANS TANINMALI

Yaar Yakut ise, ikinci el araçlarn tevik edilmesi gerektiini kaydederek, Fiyatlar oldukça yüksek ve i yapamyoruz. Sfr otomobillere göre ikinci el araçlara biraz daha tolerans tannmal, çünkü onlar taksitli sat yapabiliyorlar bizim taksite bölme gibi bir durumumuz yok eklinde konutu.

ESNAF KAN ALIYOR, ESK KAZANç YOK

ükrü skenderolu da sattklar aracn yerine yenisini koyamadklarn aktararak, Oto galerici olarak u aralar zor günler yayoruz. Afrin operasyonundan sonra ilerimiz dütü. Eskiden olsayd ubat sonlarnda yaz sezonu geldiinde ilerimiz açlyordu. yi araba satlarmz oluyordu. Esnaf kan alyor, eski kazanç yok. ÖTV indirimi bizi öyle etkiledi eer daha önce bu destek olmasayd 2.el bizden alnrd ama bu ÖTV den dolay verdikleri fiyat indirimi uan bayide geçerli, bayi sfr araç verdiinde illaki bizi de etkiliyor. Sonuçta on bin lira az bir rakam deil. Durumun çözümü için sfr araç fiyatlarnn dümesi lazm. Sattmz arabann yerine baka bir araba koyamyoruz dedi.

VERG ORANLARININ DÜÜRÜLMES LAZIM

Vergi oranlarnn düürülmesi gerektiini belirten Mustafa Egin, Siyasi atmosfer ve bölgeye yansyan skntlar ister istemez komu olduumuz corafyann problemlerini bizde yayoruz. Tabi bununla ilgili düzenlemeler yaplyor ama buna ramen piyasay olumsuz etkiliyor. Sfr araçlarda artan vergi oranlar ister istemez fiyatlara yansyor. Bununla beraber yakt fiyatlarnn artmas bizim ilerimize de dorudan yansyor. Genel olarak vergi artlar ciddi anlamda problemli ve vergi oranlarnn düürülmesi lazm diye konutu.

NTERNET ORTAMINDAK SATILAR BZ ETKLYOR

nternet ortamnda araç sat yapldn ve bunun vergi ödeyen galerici esnafn etkilediini savunan Ramazan Özkorkmaz da, ÖTV indirimi piyasaya yansmad, sektör çok durgun i yapamyoruz açkças. Piyasa belli tabi milletin alm gücüde belli. Zaten en çok satan araç yalar on ile yirmi ya aras. On alt ideal bir ya hurdaya ayracak bir ya deil. ki ay üç ay oldu araçlarmzn satn yapamyoruz. Baka bir problemimiz de satn ehli olmayanlarn sat yapmas bu da bizi etkiliyor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git