PKK'nın tahrip ettiği Sur'un 6 mahallesi yeniden ayağa kaldırılıyor

PKK mensuplarınca yaklaşık 3 yıl önce gerçekleştirilen saldırılar sonucu yıkıma uğrayan Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki 6 mahallenin ihyası amacıyla bir yandan konut, otel ve iş yerlerinin inşası sürerken diğer yandan da tarihi ve kültürel eserler restore ediliyor.

Haberler 05.10.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanl bata olmak üzere ilgili kurumlarn hummal çalmalaryla kentin mimarisine uygun 44 konut ile tarihi surlar çevreleyen yol tamamland

Sur Belediye Bakan Vekili Kaymakam çiftçi lmek ilmek nak nak Sur yeniden canlandrlmaya çallyor. Tamamlandnda Sur bütün yönleri ve görkemiyle tekrar tarih sahnesinde yerini alacak. 6 mahallemiz 2019 yl sonunda tamamlandnda Sur çok daha görkemli olacak. Tarihi ve kültürünü korumu, beraberinde moderniteyi de içine katm, sosyal donat ve yaam alanlarnn daha uygun olduu yeni bir Sur ile kar karya kalacaz

Diyarbakrda PKKllarca 3 yl önce düzenlenen saldrlarda ykma urayan Sur ilçesinin 6 mahallesi devlet eliyle yeniden ayaa kaldrlyor.

PKK mensuplarnn 3 yl önce çukur kazarak, patlayc tuzaklayarak, barikat kurarak gerçekletirdikleri saldrlarda adeta virane hale gelen Sur ilçesindeki Cevatpaa, Dabanolu, Fatihpaa, Hasrl, Sava ve Cemal Ylmaz mahallelerinin ihyasna yönelik balatlan çalmalar sürüyor.

çevre ve ehircilik Bakanl, Vakflar Genel Müdürlüü, Diyarbakr Valilii, Büyükehir Belediyesi ve Sur Belediyesi bata olmak üzere ilgili kurumlarn hummal çalmas sonucu söz konusu mahallelerin yeniden tarihi ve kültürüyle yaamla bulumas amacyla bir yandan konut, otel ve i yerlerini kapsayan yaplarn inas, dier yandan da tarihi ve kültürel eserlerin restorasyonu devam ediyor.

Bu kapsamda kentin mimarisine uygun 44 konut ve tarihi surlar çevreleyen yol tamamland.

Konut, i yeri ve otellerden oluan yüzlerce yapnn inas ile tarihi eserlerin restorasyonun 2019 yl sonunda tamamlanmas hedefleniyor.

- 4 bin konutluk alan ykma urad

Sur Belediye Bakan Vekili Kaymakam Abdullah çiftçi, PKKnn gerçekletirdii saldrlarla ilçenin bütün deerlerini, tarihini, medeniyetini yok etmeye çaltn belirterek, saldrlar sonucu Surda önemli bir alann ykma uradn söyledi.

Baarl operasyonlarn ardndan devletin bütün kurum ve kurulular ile hzla ve youn bir ekilde çalma balatldn hatrlatan çiftçi, Surun yeniden ihya ve ina edilmesi için youn bir gayret gösterildiini vurgulad.

Yaklak 4 bin konutluk alan ykma urad. Zarar gören yerler arasnda tarihi ve tescilli eserler de bulunuyor. diyen çiftçi, sözlerine öyle sürdürdü:

lmek ilmek nak nak Sur yeniden canlandrlmaya çallyor. Tamamlandnda Sur bütün yönleri ve görkemiyle tekrar tarih sahnesinde yerini alacak. Bütün dünya insanlna hizmet etmeye devam edecek. Tarihi ve kültürüyle aslna sadk kalnarak orijinal tarihine uygun ekilde tekrar ina ediliyor. Kolay bir süreç deil, yaplan bütün ilemlerin onaydan geçmesi gerekiyor. çünkü buras adeta bir sit alan. Yaplarn yeniden inas ve canlandrlmas, tahrip olan, ykm gören eserlerin tekrar ayaa kaldrlmas noktasnda belli kurullardan izin alnmas lazm. Bundan dolay biraz yava ilerlemek durumunda kalnd. Ancak olabilecek en hzl ekilde bu sürecin tamamlanmasna çalld.

çevre ve ehircilik Bakanl bata olmak üzere ilgili kurumlarca alanda çok ciddi bir gayret gösterildiine iaret eden çiftçi, Melikahmet, Gazi ve zzetpaa caddelerinin yaplan cephe yenileme, kaldrm ve yol çalmalar ile yeniden ayaa kaldrldn, bunun tamamen devlet tarafndan karlanan, yaklak 300 milyon liralk bir kaynakla gerçekletirildiini kaydetti.

- Yöre mimarisine uygun 44 konut tamamland

Terör saldrlarnda Hasrl Mahallesinin tamamen ykldn, mahallenin bir ksmnda 44 konutluk bir proje hayata geçirildiini ifade eden çiftçi, bu dorultuda söz konusu alanda kentin tarihine uygun evler yapldn dile getirdi.

çiftçi, ilçede gerek kentsel dönüüm çalmalarnn gerekse de ykm gören alanlarda yaklak bin 500 konutun yapmnn devam ettiini anlatarak, bugüne kadar 500 konutun ihalesinin yapldn, inaat çalmalarnn sürdüünü belirtti.

2019 ylnn sonuna geldiimizde Sur bütün yönleriyle yeniden ayaa kaldrlm olacak. u anda ilçede hayat normal bir ekilde devam ediyor. Herhangi bir sknt yok. Olabildiince canl ve hareketli bir yaam var. ifadelerini kullanan çiftçi, öyle konutu:

Belki geçmiinden daha hzl, görkemli bir yap var. 6 mahallemiz 2019 yl sonunda tamamlandnda Sur çok daha görkemli olacak. Tarihi ve kültürünü korumu, beraberinde moderniteyi de içine katm, sosyal donat ve yaam alanlarnn daha uygun olduu yeni bir Sur ile kar karya kalacaz.

Konutlarn yapm ve Sur madurlarna yaplan yardmlarn 1 milyar 600 milyon liray bulduunu, büyük bir maliyetle kar karya olduklarn aktaran çiftçi, devletin kimseyi madur etmemek için gayret gösterdiini, halen 3 bin 200 aileye aylk biner lira kira yardm, terör maduru 4 bin aileye de eya yardm yapldn anlatt.

çiftçi, evlerini boaltmak zorunda kalan ailelere nakliye paras verildiini, vatandalarn madur olmamas için devletin her türlü fedakarl gösterdiini belirtti.

- Sur eskisinden çok daha güzel olacak

Ksa sürede bütün yaplar tamamlandnda terörden zarar gören tüm vatandalarn tekrar hak ettikleri yaam seviyesine ulaacan kaydeden çiftçi, u ifadeleri kulland:

Vakflar Bölge Müdürlüüne bal 18 yapmz vard. Bu yaplarn tamamna yaknnn restorasyon çalmalar tamamland. Kamu ve özel kiilere ait 250 tescilli yap var. Bu yaplarn ina ve ihya süreci devam ediyor. Tüm masraflarn yine çevre ve ehircilik Bakanl üstleniyor. nallah Sur hem tarihiyle hem kültürüyle hem eserleriyle tekrar canlanacak. 2019un sonunda Sur eskisinden çok daha güzel olacak. Eski yaplarn bir ksm yaam alanlar olarak çok salkl deildi. Bir ksm Diyarbakr surlarna dayanm ve hatta surlar igal etmiti. u an surlarn etraf açld, çevre yolu yapld. Artk insanlar surlarn etrafnda yürüyebilecek, gezebilecek, bisiklet kullanabilecek.

Ykm gören mahallelerde Koruma mar Plan çerçevesinde ve tarihi surlarn yüksekliini geçmeyecek ekilde iki katl yaplar yapldna dikkati çeken çiftçi, kentin mimarisine uygun bu yaplar tamamlandnda Surun her yönüyle tarihi bugün ile birletiren güzel bir ilçe olacan vurgulad.

çerisinde konut, otel ve i yerlerinin bulunduu toplam bin 500 yapnn ina edilmesine devam edildiini ifade eden çiftçi, 6 mahallemizde 4 bin konut yklmt. Vatandalarn bir ksm burada kalmay, bir ksm TOK konutlarna geçmeyi tercih etti, bir ksm da kamulatrma paras ald. Burada yaplacak bin 500 yap çevre ve ehircilik Bakanlnn tasarrufunda. Bu konutlarda öncelik terör madurlarna verilecek. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git