Polisler yargılansın

Dedeoğulları ailesi fertlerinin, katliamdan önce yaptığı koruma başvurularına karşılık harekete geçmeyip, güvenliği sağlamayan polisler hakkında Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunuldu.

Haberler 23.04.2022 - 01:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Konyann Meram ilçesinde Dedeoullar ailesinden 7 kiinin öldürüldüü katliam 30 Temmuz 2021 tarihinde yaand. Sank Mehmet Altun, ayn aileden Yaar Dedeolu, Serap Dedeolu, Serpil Dedeolu, Sibel Dedeolu, pek Dedeolu, Metin Dedeolu ve Bar Dedeolunu katletti. Hakknda hazrlanan iddianamede Altunun, canavarca hisle tasarlayarak kasten öldürme suçundan 7 kez arlatrlm müebbet hapsi istendi.

7 kii 30 Temmuz 2021de katledilmeden önce 12 Maysta komular olan Kele ve çalk ailesi üyeleri tarafndan rkç saldrya maruz kalm bunun ardndan da Dedeoullar ailesi fertleri 17 Haziran ve 21 Austos 2021 tarihinde olmak üzere savcla bavurarak koruma talebinde bulunmutu. Savclk Dedeoullarnn koruma talebine ilikin katliam gerçekleene kadar herhangi bir adm atmad.

Dedeoullar ailesinin avukatlar, savcln kararn beklemeden resen koruma talebini uygulayabilecek olan fakat uygulamayan polisler hakknda katliamn ardndan suç duyurusunda bulundu.

Dedeoullarnn koruma talebine dair herhangi bir adm atmayan ve güvenliklerini almayan polisler hakkndaki suç duyurusunu ileme alan savclk, Konya Valiliinden soruturma izni istedi. Konya Valiliinin polisler hakknda soruturma izni vermemesinin ardndan Dedeoullar ailesinin avukatlar Konya Bölge dare Mahkemesine itiraz etti. Bu mahkemenin de taleplerini reddetmesi ve polislerin yarglanmamasnn ardndan Dedeoullar ailesinin avukatlar Anayasa Mahkemesine bireysel bavuruda bulundu.

KATLAMDAN SONRA KORUMA VERLD

Dedeoullar ailesinin avukatlar Anayasa Mahkemesine yaptklar bavuruda, üpheli polis memurlarnca 5442 ve 6284 sayl yasa kapsamnda resen alnmas gereken koruyucu güvenlik önlemlerinin alnmad vurgulayarak, üpheli kolluk görevlilerince fiili eylemsizlik haliyle güvenlik önlemleri alnmayarak ihmalde bulunulmutur dedi.

Dedeoullar ailesinin avukatlar AYMye yaptklar bavuruda, ayn kolluk kuvvetlerinin 30 Temmuzdaki katliamdan bir gün sonra ayn aileden çetin Dedeoullarna resen yakn koruma tahsis karar verdiini de hatrlatt. Resen karar alnabilecekken güvenlik tedbirlerinin alnmadn belirten avukatlar, üpheli polis memurlarnn sorumluluu gereince haklarnda yarglama yaplmasnn engellenmesi nedeniyle yaam hakk ihlal edilmitir dedi.

10 MLYON TLLK MANEV TAZMNAT TALEP EDLD

Dedeoullar ailesinin avukatlar Anayasa Mahkemesine yaptklar bireysel bavuruda, Anayasann 17/1 ve Avrupa nsan Haklar Sözlemesinin 2. Maddesi kapsamndaki yaam hakknn ihlal edildiini ve Anayasann 36 ve AHSin 6/1 maddesi gereince adil yarglanma hakknn ihlal edildiini belirtti.

Ayn aileden 7 kiinin katliamda hayatn kaybettiini hatrlatan avukatlar 10 milyon TLlik manevi tazminat da talep ederken, AYMnin ihlal karar vermesiyle birlikte suç duyurusunda bulunan polis memurlarnn yarglanmas istendi.

Ana Sayfaya Git