Prof. Dr. Toros: Ülkemizde etkili olan çöl tozunun virüs taşıma ihtimali yok

Avrupa'da geçen hafta etkili olan çöl tozu, perşembe gününden bu yana Türkiye’de de etkili oluyor. Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Şu anda uydu verilerine baktığımız zaman dün ve bugün ülkemizin tamamında etkili olduğunu görüyoruz. Yarın öğleden itibaren etkisini kaybedecek. Ayrıca insanlara doğrudan temas etmediği için, etse bile uzun süre güneş ışığına maruz kaldığı için virüs taşıma ihtimali yok” dedi.

Haberler 01.03.2021 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen perembe gününden bu yana ülkemizde etkili olan ve endieye neden olan çöl tozlar hakknda açklamalar yapan Prof. Dr. Hüseyin Toros, Geçtiimiz hafta Avrupa, çöl tozu etkisi altndayd. Aslnda ayn 18inde Afrika üzerinde çok kuvvetli rüzgrlar olutu ve burada tonlarca toz atmosfere kart. Daha sonra hava hareketleri ile Avrupa üzerinde bir haftadr etkisini sürdürüyor. Douya doru hareket ederek perembe günü yava yava ülkemize giri yapmaya balad. u anda uydu verilerine baktmz zaman dün ve bugün ülkemizin tamamnda etkili olduunu görüyoruz. Yani atmosferimizin tamamnda çöl tozu etkin. Fakat bu saatler itibari ile model sonuçlarna göre ülkemizin kuzey bat bölümünden balayarak etkisini kaybedecei ve yok olacan söyleyebiliriz. Yarn öleden itibaren de ülkemizin tamamnda çöl tozu etkisini kaybedecek eklinde konutu.

DÜN HAVA KRLL DEERLERNDE YÜZDE 50 ARTI OLDU

Deerlerin az olmasna ramen hava kirliliinde art olduunu söyleyen Prof. Dr. Toros, Yarn öleden sonra ülkemizde de etkisini kaybetmesini bekliyoruz. Modeller bunu gösteriyor. Tabi çöl tozlar yere yakn seviyede çok youn deilse biz gözle göremiyoruz. Bunlar sadece hava kalitesi ölçüm cihazlarndan görebiliriz. Mesela önceki günlere göre dün, hava kirlilii deerlerinde yüzde 50 hatta daha fazla art olduunu görüyoruz. Dolaysyla buradaki deerler az ama çöl tozu etkisi altndayz ve bu etki güneten gelen nmn azalmasna etki edebilir diye konutu.

KORKMAMIZA GEREK YOK

çöl tozlarnn virüs tehdidi tamadn ifade eden Prof. Dr. Toros, Bu toz kaynana bakacak olursak Afrikadaki güne scanda yanm kayalarn parçalanm hali, toz parçacklar. Dolaysyla tamamen scak altnda yand için ve oradan atmosfere kart için ve atmosferde yukar seviyelerde hareket ettii için yeryüzünde bizlerle temas etmedii için virüs tama ihtimali yok. Yani insanlara dorudan temas etmedii için ayrca etse bile uzun süre güne na maruz kald için virüs tama ihtimali yok. çünkü uzmanlar güne altnda bu virüsün uzun süre yaayamadn belirtiyor. Dolaysyla korkmamza gerek yok dedi.

Prof. Dr. Toros, Havadaki toz deeri çok fazla deilse salmz etkilemez çünkü zaten bu her zaman atmosferde var olan doal bir maddedir ama zaman zaman çok youn olabilir zaten Afrikadan kalkt Avrupay geçti oradan bize gelinceye kadar younluk tamamen azalm durumda u anda salk açsndan herhangi bir tehlikesi yok sadece bitkilerin veya ekolojik sistemdeki dier canllarn besin kayna anlamnda çok faydal bir toz olarak bir element olarak bakabiliriz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git