Psikiyatrist Bülbül: yoksulluk intihara sürüklüyor

Bölge kentlerinde artış gösteren genç intiharlarının nedenlerini irdeleyen Psikiyatrist İsrafil Bülbül, kötü ekonomi ile birlikte yıllardır devam eden çatışmalı ortamın beslediği psikiyatrik rahatsızlıkların bireyleri bu tür yöntemlere sürüklediğini söyledi.

Haberler 29.04.2021 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Türkiyede pandemi koullarnn günden güne derinletirdii ekonomik kriz, isizlik, yoksulluk ve tüm bunlarn besledii gelecek kaygs, insanlar intihara sürükler hale geldi. ddialara göre, ülkede 2002-2019 arasnda 5 bin 806 kii intihar etti. Bu intiharlarn nedenini ise geçim sknts ve ticari baarszlk oluturdu.

çi Sal ve Güvenlii (SG) Meclisinin Nisan ay banda yaymlad rapora göre ise, son 8 ylda 6s çocuk en az 502 içi, i yeri artlar nedeniyle intihara sürüklendi. Bu intiharlar 218i içi ve 84ü memur olmak üzere 302 ücretli çalan, 111i esnaf ve 21i çiftçi olmak üzere 132 kendi nam ve hesabna çalanlard. Bunlarla birlikte atamas yaplmayan öretmenler de dahil olmak üzere benzer koullardaki 68 isiz içi intihara sürüklendi.

ntihar vakalar yaanan kentler arasnda bölge kentleri var. Öyle ki Diyarbakrda son bir ay içerisinde 3, Silvan ilçesinde ise 6 ayda 11 insan yaamna son verdi. Üstelik bu vakalar sadece kamuoyuna yansyanlar. Karlalan bu intihar olaylarnda dikkat çeken noktalardan biri ise çounluunun gençlerden olumas. Psikiyatrist-Psikoterapist Uzman Doktor srafil Bülbüle göre, dier kentlerden farkl olarak bölge kentlerinde yaanan intiharlarda ekonomik sorunlar ile birlikte güvenlikçi politikalar etkili.

EKONOMK KRZ ETKLYOR

Türkiyede son 50 ylda intihar vakalarnda yüzde 50lik bir art olduunu dile getiren Bülbül, TÜK verilerine göre bunun yüzde 4-5 civarna denk deldiini ifade etti. Fakat bu verilere güvenmediklerini ekleyen Bülbül, intiharlarn temelinde yatan etmenleri dair unlar söyledi: En kuvvetli muhtemel nedeni psikiyatrik rahatszlklar olarak biliniyor. Dünyada yaplan aratrmalar da yüzde 80 bu yönde. Bu psikiyatrik rahatszlklarn banda da depresyon dediimiz rahatszlk geliyor. Bu tedavi edilmediinde ve yeteri kadar sosyal destek olmadnda özellikle erkeklerde intihara meyil daha da artabiliyor. Ekonomik alt üst olularda, krizlerde intiharlarn artacan belirten Emile Durkheimin görüü 200 yldr herkes tarafndan bilinir. Evet, gerçekten de böylesi bir durum söz konusu. Ekonomik zorluklar intiharn nedeni olmasa da tevik edebiliyor.

çATIMALI ORTAM TRAVMASI

Bülbül, bölge kentlerinde karlalan intihar vakalarnda ise ekonomik sorunlarn yans sra güvenlikçi politikalarn da etkisinin yüksek olduunu vurgulad.

Bülbül, Son 30 yldr bölgede süren çatmal ortamn psikiyatrik rahatszlklara etkisi mutlaka var. Bu psikiyatrik oranlar arttkça intihar oranlar da artyor. Travma sonras stres bozukluu, dorudan bu çatmal ortamn bir sonucudur. Bu travmatik rahatszlklar da bizim bölgemizde neredeyse yüzde 50 civarnda ve bu oranda yine dünya verilerinin üzerinde bir say. Ayn zamanda bölge kentleri,, Türkiyenin dier bölgelerine göre ekonomik olarak her zaman çok daha da kötü bir durumda. Ekonominin kötü olmas, çatmal ortamn devam etmesi, bu ortama bal psikiyatrik rahatszlklarn daha da artmas nedeniyle bölgede intihar hznn arttn söyleyebiliriz ifadelerini kulland.

KAPTALST SSTEMN BASKISI

Kendilerine gelen ikayetlerin daha çok depresif ikayetler olduunu paylaan Bülbül, hayattan zevk alamama, umutsuzluk, çaresizlik, isteksizlik, hiçbir ey yapmay istememe ikayetlerinin temelinde kapitalist sistem basksnn olduunu kaydetti. Bu ikayetlerle gelenlere ise depresyon tans koyduklarn belirten Bülbül, Kapitalist sistemin varl ve basklar bu durumu ileriye tayor ve kolaylatrcln arttryor dedi.

MEDYANIN SORUMLULUU!

Bülbül, intihar olaylarnda medyann konuyu ele al tarznn da çok önemli olduunun altn çizdi.

Bülbül, bu hassasiyeti ise Dünya Salk Örgütünün bir tutum belgesi var. Belgelerdeki kriterlere göre haber yaplmas gerekiyor. En ksa ekilde dramatize edilmeden, fotoraf kullanmadan ve ayrntlara girmeden, kiinin hasta olduunu belirtmek gerekir. Bizim ruh sal profesyonelleri olarak yapacamz ey ise damgalamaya kar durmak sözleriyle dile getirdi.

NTHAR ENGELLENEBLR

Fakat Türkiye toplumunda psikiyatrie gidersem bana deli, güçsüz, zayf derler düüncesi ve damgalanma korkusunun hakim olduunu söyleyen Bülbül, Biz deli doktoru deiliz, bize gelenler de deli deil. Psikiyatrik rahatszlklar olan kiiler zayf, güçsüz kiiler deil. çünkü psikiyatrik rahatszlklarn kiilikle bir alakas yok. Dünyann en güçlü, insan da depresyon geçirebilir. Bu insann elinde olan bir ey deildir. O yüzden herhangi bir kii kendisinde psikiyatrik bir rahatszlk olduunu düünüyorsa, en yakn zamanda doktora gitmeli, tedavi almal. ntihar engellenebilir, depresyon tedavi edilebilir bir davrantr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git