Rant kavgasıyla maskeler düştü!

Kazı alanındaki yolsuzluk boyut kazandırırken, kurumdaki rant kavgasının 17 milyon liralık vurgunu gün yüzüne çıkardı. Müfetişler incelemelerini sürdürürken, gözler Zerzevan'daki kazı çalışmalarına çevrildi.

Haberler 02.12.2021 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Ambar çay bölgesindeki kaz çalmalaryla ilgili ortaya çkan yolsuzluk ve usulsüz ilemlerle ilgili Müze Müdürü Vehbi Yurtun görevden alnmas, Bakanlk Müfetilerinin balatt soruturma devam ederken, vurgunun taraflar arasndaki rant kavgasyla patlak verdii ortaya çkt.

BANKAMATK çLER ÜZERNDEN YOLSUZLUK

Kültür ve Turizm Bakanlndan Diyarbakra gönderilerek yürütülen yolsuzluk soruturmasnda yer alan iddialara göre, 2017da Diyarbakr Müze Müdürlüü görevine getirilen Vehbi Yurt, 2018de kendisine yakn arkeologlar A. G. ile M. ç.yi kurulacak baraj alannda yer alan Ambar çay kazlarnda görevlendirdi.

Yasal olarak arkeologlarn belli periyotlarla baka kazlarda görevlendirilmesi gerekirken Yurt, iki argeologlarn görev yerlerini deitirmedi. Yurt, A.G. ve M. ç., Ambar çay kazlarnda, yaklak 20 ile 30 arasnda deien içi çaltrmas gerekirken, 150ye yakn içi çaltrd. Resmi olarak i girileri yaplan, sigortalar yatrlan ancak ie gitmeyen fazla içilerin hesaplarna yatrlan maalar, Müdür Vehbi Yurt, ile arkeologlar arasnda pay edildii iddia edildi.

çLER KEND KAFETERYASINDA çALITIRDI

Asgari ücret üzerinden maalar yatrlan bankamatik içileri üzerinde yaplan ikinci yolsuzluk ise Müze Müdürünün kurduu Kültürel Miras Koruma Dernei üzerinden yapld iddias var. Yurtun, maalar müze müdürlüü tarafndan ödenen ve kaz çalmalarnda görev alan içilerin bir ksmn kafeterya olarak kulland Kültürel Miras Koruma Derneinde çaltrarak, bunlar üzerinden de yolsuzluk yapt, müfetilere iletilen iddialar arasnda yer alyor.

MAL VARLIKLARINDA CDD ARTI TESPT EDLD

Müfettiler, Müdür Yurtun, Müze Müdürlüünce tahsis edilen aracn yaktn kurumdan karlayarak kendisinin ve ailesinin kiisel ihtiyaçlar için kulland iddiasn da inceliyor.

Öte yandan müfettiler, ad yolsuzlukla anlan ve 6 ile 8 bin TL aras maa alan arkeloglarn mal varlklarnda da son 4 ylda ciddi art tespit etti. Yaklak 2 aydr incelemelerini sürdüren müfettiler, soruturmay geniletmesi beklenirken, Diyarbakrda bata Zerzavan Kalesi olmak üzere dier kaz çalmalarnda da benzer yolsuzluklarn yaplp yaplmad cevap bekleyen sorular arasnda yer alyor.

BARAJDA SU TUTMAYA BALANDI

Buarada, Türkiyenin dev projeleri arasnda yer alan Silvan Projesi kapsamnda yapm tamamlanan Ambar Barajnda su tutulmaya baland.

Valilikten yaplan açklamaya göre, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden oluan Türkiyenin en büyük 2. sulama projesinde, Silvan Barajndan sonra en önemli ikinci baraj olan Ambar Barajnn inaat tamamland.

Toplam 132 milyon 110 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip ve 123 bin 250 dekar araziyi suya kavuturacak barajda çalmalar sona erdi.

Bölgede isizlik probleminin çözümüne, bölgeler aras farkllklarn giderilmesine ve köyden kente göçün azalmasna katk salayacak baraj, milli ekonomiye ylda 184 milyon 87 bin lira katk ve 16 bin kiilik ek istihdam salayacak.

Baraj, bölge arazilerinde verimi artracak, yöre halknn gelirine ve istihdamn geliimine de çok önemli katk sunacak.

Ana Sayfaya Git