Rüşvet çarkını başsavcı çözdü

Diyarbakır'da terör suçundan müebbet hapis cezası alan sanık, rüşvet karşılığında infazı durdurularak tahliye edilmek istendi. Skandalı Başsavcı ortaya çıkardı, mahkeme başkanı açığa alındı.

Haberler 06.06.2022 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda dikkat çeken bir tahliye karar sonras Diyarbakr Basavcl, Hakimler ve Savclar Kurulunu (HSK) harekete geçirerek, çark çözdü. Terör suçundan cezaevinde ömür boyu hapis cezasn çeken bir sank, avukatnn talebi üzerine infaz durdurularak; tahliye edildi. Ancak; Diyarbakr Cumhureyet Basavcs Mustafa çelenk, gelen bir ihbar üzerine söz konusu PKK hükümlüsünün cezaevinden tahliyesine engel oldu. Mahkeme Bakannn rüvet karlnda bu karar verdii iddias üzerine durum Hakimler ve Savclar Kuruluna bildirildi. Soruturma balatan Kurul, ar ceza mahkemesi bakann görevden uzaklatrd.

ÖMÜR BOYU HAPSE MAHKUM EDLMT

G.A., 1996 ylnda Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesince Devletin Egemenlii Altnda Bulunan Topraklardan Bir Ksmn Devlet daresinden Ayrmaya çalmak suçundan ömür boyu hapse mahkum edildi. O günden beri de cezaevinde bulunuyordu.

YILLAR SONRA NFAZ DURDURMA TALEB

Ancak G.A.nn avukat geçtiimiz nisan aynda ayn mahkemeye bavurarak; müvekkilinin yeniden yarglamasn ve infaz durdurulmasn talep etti. Bu talep Diyarbakr 5. Ar Ceza Mahkemesince 15 Nisan 2022de reddedildi. Ancak avukat bavurusunu bir kez daha tekrarlad. Bu gelime üzerine mahkeme, 27 Nisan 2022de yeniden karar verilmesine yer olmadna karar verdi. G.A.nn avukat bu ek karara kar bir üst mahkemeye tad.

ÜST MAHKEME TAHLYE ETT BASAVCILIK DURDURDU

Diyarbakr 6. Ar Ceza Mahkemesi, ilginç bir ekilde bu itiraz kabul ederek; 11 Mays 2022 tarihli karar ile G.A.nn infazn durdurarak, tahliyesine karar verdi. Ancak gelen bir ihbar deerlendiren Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Mustafa çelenk, G.A.nn cezaevinden tahliyesini durdurdu.

OK RÜVET HBARI

O ihbarda; G.A.nn tahliyesine neden olan yarg süreci ile ilgili vahim iddialara yer verildi. Tahliye için 6. Ar Ceza Mahkemesi Bakan S.T.ye tam 7 milyon TL rüvet verildii öne sürüldü. Daha önce ayn mahkeme için gelen ihbarlar da deerlendiren Diyarbakr Cumhuriyet Basavc çelenk, durumu Hakimler ve Savclar Kuruluna bildirdi.

HSK GÖREVDEN UZAKLATIRDI

Bildirim üzerine toplanan HSK 1. Dairesi soruturma izni verdi. Soruturma izninin ardndan elde edilen ilk bilgileri deerlendiren ve derhal toplanan HSK 2. Dairesi ise hakim S.T.nin tedbiren üç ay süreyle görevden uzaklatrlmasna karar verdi.

Kararda; yerlemi yarg uygulamalarna aykr ve yetersiz gerekçeyle hükümlü hakknda yeniden yarglama ve infazn durdurulmas taleplerinin kabulü karar verildii belirtildi.

Olayla ilgili soruturma balatan Kurul, müfetti de görevlendirdi. Bu süre zarfnda HSK soruturmasn tamamlayacak. Ve iddialar somut bir ekilde dorulanrsa, hakim S.T. hakknda meslekten ihraca varncaya kadar bir disiplin cezas verilmesi söz konusu olacak. Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs Mustafa çelenk ise rüvet iddialaryla ilgili kapsaml bir soruturma balatt.

Ana Sayfaya Git