Sabır gerekli

Diyarbakır’da tespih imalatı yapan tespih ustası, bir tespihin imalatının 2 saatini aldığını belirterek, sabırlı olmayan kişinin tespih imalatı yapamayacağını söyledi.

Haberler 16.09.2017 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda özellikle genç ve orta yataki insanlarda aksesuar haline gelen ve farkl özelliklere sahip talardan oluan tespihlere rabet artyor. Osmanl döneminde bir sanat ve ustalk iine dönüen tespih kullanmnn yapm saatleri alyor. Sur ilçesinde tespih imalat yapan Yusuf Okçu, bir tespihin imalatnn 2 saati aldn belirterek, sabrl olmayan kiinin tespih imalat yapamayacan söyledi.

6 yldr tespih imalat yapan Okçu, Bu ii yapmak sabr ister. Tespih yapm 3-4 aamadan geçiyor. Önce testere ile ham olan tespih tan kesiyoruz, sonra küçük parçalara ayryoruz, ardndan deliyoruz, daha sonra zmpara ile onu yuvarlyoruz. Yuvarlama esnasnda 3 kat zmpara yapyoruz. Sfr zmparasn vurduktan sonra cila makinasnda cilasn yapyoruz. Ondan sonra tespih hazrlanm oluyor. dedi.

Tespih kullanmna rabet olduuna iaret eden Okçu, Diyarbakrda tespihe rabet var, tespih kullanan da çoktur. Her yatan tespih alan var. Gencinden yalsna herkes alyor. Koleksiyon yapanlar da var. Koleksiyon yapanlar, içilii daha düzgün tespihleri alyor. Tespihin daha kaliteli olmas için biz de ona göre özen gösteriyoruz. çilik ne kadar düzgün olursa, ne kadar iyi olursa tespih o kadar iyi olur ve sat da rahat olur. Tespihin düzgün olmas, kusursuz çkmas, habbelerin tümünün ayn ölçüde olmas lazm. Bunlarn ayarn kaçrmamak lazm. Düzgün içilik bu ekilde olur. Kehribar tespihinin birçok faydas olduu söyleniyor. Kehribar tespih strese iyidir, mesela damla kehribarn sarlk hastalna iyi geldii söyleniyor. ifadelerini kulland.

malatn yaptm tespihleri hem kendimiz satyoruz hem de tespihçilere satyoruz

malatn yapt tespihleri hem kendi tezghnda hem de baka tezgh sahibi tespihçilere sattn dile getiren Okçu, Kendi içiliimiz olduu için tespih uygun fiyata geliyor. çilii düzgün, normal bir tespihin vitrindeki fiyat 200-250 lira, hatta daha fazlaya satlyor. Bizdeki fiyat da 70-80-100 lira arasnda deiiyor. çok ükür tespih imalatndan memnunum. Kendi iimizdir, kendimiz urayoruz, zaman kendimize ayryoruz. Uramak isteyenler için iyidir ve güzel bir meslektir. malatn yaptm tespihleri hem kendimiz satyoruz hem de tespihçilere satyoruz. Fazla üretemediimiz için u anda tespihleri Diyarbakra satyoruz. Fazla üretim olursa darya da sat olur. eklinde konutu.

Bir tespihi yapmak en az 2-3 saatimi alyor

Bir tespihin imalatnn 2 saatini aldn ifade eden Okçu sözlerine öyle devam etti:

Bu tespih talar yurt dndan geliyor. Talar Türkiyede de var, deiik yerlerden geliyor. Damla kehribar Rusyadan geliyor. Bu yeni kehribar dediimiz, burada Türkiyeden daha çok alnyor. Adanada, Mersinde, stanbulda ve Antepte bu talar imal edenler vardr. Talar onlardan alyoruz. Bir tespihin imalat bir kii olursa en az 2 saat alr. 2-3 kii olursa bu zaman daha da azalr. Tespih sabr iidir, çünkü çok zaman alyor. Bir tespihi yapmak en az 2-3 saatimi alyor. Onun için sabrl olmak lazm. Sabrl olmayan insan tespih yapamaz. Yapmas zor olur.(LKHA)

Ana Sayfaya Git