Şafiî mezhebine bilimsel eğitim!

Dicle Üniversitesinde kurulan merkezde Şafiî mezhebi ile ilgili bilimsel çalışmalar yapılacak

Haberler 03.05.2021 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesinde (DÜ) kurulan mam afi ve afilik Aratrmalar Uygulama ve Aratrma Merkezinde bu mezheple ile ilgili bilimsel aratrmalar ve çalmalar yaplacak.

lim, fikir, ahlak, tarih, kültür, edebiyat ve benzeri alanlarda afi mezhebi kurucusu mam afi ve bu mezhep eksenli ortaya koyulan birikime dair bilimsel aratrmalar yapmay, projeler yürütmeyi, ulusal ve uluslararas toplantlar ile yaynlar gerçekletirmeyi amaçlayan merkez, Resmi Gazetede yaymlanan yönetmelikle kuruldu.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, mam afi ve afilik Aratrmalar Uygulama ve Aratrma Merkezinin kurulu amacnn Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde bu mezhebe mensup, söz konusu alanda aratrmalar yapan akademisyenlerin ihtiyaçlarna cevap vermek olduunu söyledi.

Osmanldan itibaren medreselerde ve eitim kurumlarnda afilik ile ilgili eitimler verildi. Son dönemlere eitim ksmnda birtakm boluklar oldu. Bu boluklar medreselerle giderilmeye çalld ama üniversite ksmnda boluklar oldu. diyen Karakoç, bu nedenle DÜ bünyesinde bu merkezin kurulmas karar alndn bildirdi.

Karakoç, merkezde, akademik, bilimsel ve ilmi çalmalar yaplacan dile getirerek, Amacmz uluslararas ölçekte aratrmalar yapmak, üniversitelerdeki lisans, yüksek lisans ve doktora çalmalarna zemin hazrlamak, geni bir kütüphanenin olumasn salamak. dedi.

nsanlarn daha gerçekçi ve doru bilgilere ulamasn salamak istediklerini aktaran Karakoç, merkezde hem aratrmalarn yaplabileceini hem de karlkl diyaloglarda bulunulacan, vatandalarn akademiyle bir araya gelebildii, ortak bir alann salanacan kaydetti.

Karakoç bu konuda etkin hocalarn bulunduuna iaret ederek öyle konutu:

Bölgemizde aktif bir medrese kültürü, medrese eitimi var. Ciddi manada yetimi hocalar, alimler var. Bunlarn da kaynaklarndan, bilgilerinden istifa edilerek taraflar bir araya getirilecek. Bir araya gelindiinde doru bilgi olacak, yanl bilgilerin olumamas salanacak. Özellikle afilik alannda yüksek lisans ve doktora tezlerinin ortaa çkmasna, uluslararas boyutta karlkl aratrmalar, yaynlar, sempozyumlar ve kongrelerin yaplmasna zemin hazrlanm olacak.

MEDRESE LE ÜNVERSTE ARASINDA KÖPRÜ LEV GÖRECEK

Merkezin müdürü ve DÜ lahiyat Fakültesi slam Hukuku Ana Bilim Dal Öretim Üyesi Doç. Dr. hsan Akay da gelen talepler dorultusunda bu merkezin kurulduunu belirtti.

Ülkemizde 100den fazla ilahiyat fakültesi açlm. Yüksek lisans ve doktora düzeyinde pek çok örenci bu merkeze gelip bizden istifade edebilecek. Onlara bu hususta gerekli rehberlii göstererek, belki yurt dna bile gitmelerine ihtiyaç olmadan taleplerini burada karlayacaz. ifadesini kullanan Akay merkez olarak bu hizmeti sunacaklarn aktard.

Akay, Örenciler daha rahat bir ortamda, talep ettikleri bilgilere daha ksa zamanda ve doru yolla ulam olacak. Merkez medrese ile üniversite arasnda köprü ilevi görecek. diye konutu.

Ana Sayfaya Git