Sağlığı provoke ediyorlar!

Akdağ "İddianın Sağlıktaki sistemi durdurmaya ve baltalamaya yönelik" olduğunu belirterken, Çelen, "sağlık çalışanlarının klinik bulguları varken bile onları çalışmaya zorlamışız gibi bir algı oluşturulmasını kınıyorum" dedi.

Haberler 17.11.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastanesi Bahekimi Prof. Dr. Mehmet Akda, koronavirüs belirtilerinin çalmaya engel olmadna ilikin iddialar yalanlad.

Dicle Üniversitesi ve Pandemi Kurulunun Salk çalanlarnda koronavirüs belirtileri görülse de, görevlerine devam etmeleri talimat verildii yönündeki iddialar, büyük tepki çekti. Akda, yapt açklamada, salk çalanlarnn, ilk günden beri ön safta canla bala çalan salk personeli ve hastalar maksimum düzeyde korumaya yönelik, Salk Bakanl rehberinin güncellemeleri dorultusunda kararlar aldklarn belirtti.

Eer bir salk çalanmzn PCRsi pozitif ancak ate, nefes darl gibi semptomlar yoksa, ayakta geçiriyorsa, tedaviyle birlikte 10 gün sonra izolasyonunun sonlandrlaca belirtilmitir. diyen Akda, unlar kaydetti:

Salk Bakanl rehberinde, izolasyonun sonlandrlmasyla ilgili 3 madde var. Bu maddelerden ilki, eer hastada semptom balangcndan itibaren youn solunum sknts yoksa ve ayakta geçiriyorsa izolasyon süresi 10 gündür. Eer pozitif olduktan sonra hastann hafif semptomlar varsa, klinikte bir ya da 2 gün yatyorsa, izolasyonun süresi 14 gün olarak rehberde belirtilmi. Eer hasta youn bakmda kalmsa bu da 20 gün olarak belirtilmi. Eer hasta 10. gününde semptomlar arlamsa biz buna Gel 10. günde görevine bala. demiyoruz. Salk Bakanl rehberindeki tüm maddeleri resmi olarak bütün salk çalanlarna güncel olarak bildiriyoruz.

Bu tür yalan haberlerin, Türkiyede salk alanndaki baarl admlara gölge düürmek amac tadn vurgulayan Akda, unlar kaydetti:

Korona belirtileri çalmaya engel deildir. balkl yaymlanan haber tamamen yanl bir bilgidir. Yanl alglamaya yönelik ve art niyetli bir haberdir. Salktaki sistemi durdurmaya yönelik, baltalamaya yönelik bir haberdir. Halk içerisinde de toplum içerisinde de art niyetli bir takm alglar oluturmaya yöneliktir.

çALIMAYA ZORLAMIIZ GB BR ALGI OLUTURULMASINI KINIYORUM

DÜ Enfeksiyon Hastalklar Ana Bilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen ise Salk Bakanlnn Kovid-19 Tan ve Tedavi Rehberindeki kurallara bal olarak karar aldklarn söyledi.

Üniversite pandemi kurulu olarak her sal günü toplanp güncel kararlar aldklarn aktaran çelen, Hafif bulgular olan salk çalanlar, burada kiinin hiçbir bulgusu olmayabilir veya koku alma gibi hafif bir bulgusu da olabilir. PCR testi pozitif çktktan sonra izolasyon süreci için PCR testi alnd günden itibaren 10. günde sonlandrlr. Tekrar PCR testi yaplmasna gerek yok ve kii maskesini takarak görevinin bana döner. eklinde konutu.

çelen, unlar söyledi:

Salk çalanlarnda veya hafif bulgular olanlardaki koku alma bulgusu, uzun süre devam eden hafif bir bulgudur. Bu tip hastalarn izolasyonu 10. günde sonland için maskelerini takarak görevlerinin bana dönmesinde herhangi bir engel söz konusu deildir. Burada yanl bir alg oluturulmu. Haberde oluturulan algda sanki yönetim ve bizler (pandemi kurulu) salk çalanlarnn klinik bulgular varken bile onlar çalmaya zorlamz gibi bir alg oluturulmasn knyorum.

Ana Sayfaya Git