Sağlıkçılar iş bıraktı

Yaşam koşullarını düzeltecek yasal düzenleme talebiyle bir günlük greve çıkan sağlık emekçileri, talepleri karşılanmadığı taktirde eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Haberler 16.12.2021 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ylmaz YAAR

DYARBAKIR(SÖZ)-Türk Tabipleri Birlii (TTB) ve Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) çarsyla salk emekçileri bir günlük i brakma eylemi yapt.

Salkçlar i braktlar

Diyarbakrda bir araya gelen Türk Tabipleri Birlii, Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas, Devrimci Salk çileri Sendikas, Genel Salk ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu çalanlar Sendikas, Birlik ve Dayanma Sendikas, Türk Di Hekimleri Birlii, Türk Hemireler Dernei, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Dernei, Sosyal Hizmet Uzmanlar Dernei, Mezopotamya Psikologlar nisiyatifi, Diyarbakr Veteriner Hekimleri Odas temsilcileri, Dakap meydannda açklama yapt.

Geçinemiyoruz eylemi

Sendikalar adna açklamay okuyan Diyarbakr Tabip Odas ube Bakan Elif Turan, bugün gelinen aamada tüm salk ve sosyal hizmet emekçileri ar çalma koullar, uzun nöbetler, eksik istihdam, salkta iddet, özlük haklarnn andrlmas nedeniyle zor durumda olduunu ve geçinemediini vurgulad.

Genç hekimler bata olmak üzere salk emekçileri ülkeyi terk etmekte çareyi aryor diyen Turan, Kamuoyuna yansd gibi ar çalma koullar ve mobbing etkisi ile intiharlar yaanyor. Uzun nöbetler sonras uykusuz kalanlar trafik kazalarnda yaamlarn yitiriyor. Yüzlercemiz pandemi ile mücadelede yaamn yitirdi. Yüz binlercemiz enfekte oldu. Bu da yetmezmi gibi yoksulluk snrnn çok altnda, açlk snrnn biraz üzerinde kalan düük aylk gelirler ile hepimiz birden Geçinemiyoruz demeye baladk ifadelerini kulland.

Koronavirüs salgnnn mevcut salk sisteminin, toplum saln korumak bir yana daha da riske attn çok ac bir ekilde gösterdiini belirten Turan, Halkn saln tehlikeye atan bu salk sisteminin yürütücüleri, i özel salk iletmeleri ve zenginleri korumaya yönelik politikalara gelince hiçbir snr tanmam salgn döneminde dahi bu anlayndan vazgeçmemitir. Yüzlerce insanmz, salk çalan yaamn yitirirken; onlar salk sistemlerinin, ehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmektedirler diye konutu.

Salk sistemi iflas etmi durumda

Turan, çözüm önerilerinin iletmek için Salk Bakanyla görüme taleplerini defalarca ilettiklerini anmsatarak, Salk Bakannn salk ve sosyal hizmet emekçilerin çalma koullarn, salk ve yaam sorunlarn, toplum saln salk emek meslek örgütleriyle konumasndan daha doal ne olabilir? Bu görüme taleplerini karlamak Salk Bakannn bizlere ve topluma kar sorumluluu deil midir? Mevcut salk sistemi ikolu emekçileri ve halk açsndan da iflas etmi durumdadr. Halk salk hizmetlerine eriememektedir. Kronik hastal olanlar bile bu pandemi sürecinde tedaviye ulaamamaktadr. Halkn verdii vergiler yetmezmi gibi 14 kalemde katk katlm paylar ilave ücretler alnmaktadr. laçlar ödeme kapsamndan çkarlmakta, çok sayda ilaca eriememe hali yaanmaktadr ifadelerini kulland.

Diyarbakr Tabip Odas ube Bakan Elif Turan, sözlerine unlar ekledi:

Artk yaammza bile mal olan bunca sorunumuzu duymazdan, görmezden gelen iktidar, aslnda her eyi görmektedir ve bilmektedir. Yaanan sorunlar ne yazk ki pandemi döneminde çok daha belirgin olan alg yönetimleriyle çarptmaya, kendisini bir eyler yapyormu gibi göstermeye çalmaktadr. Bunun en son örnei de salk emekçilerinin artk yoksulluk snrnn çok altna dümü, açlk snrnn az üzerinde olan gelirleri ve özlük haklar ile ilgili düzenleme yapaca iddiasyla getirdikleri yasa tasarsdr. Ancak yasa tasars TBMMye getirildii gibi hzla geri çekilmitir. 11 Aralk tarihinde bir kez daha Mecliste komisyona getirilen ve oy birliiyle kabul görmü teklif, içtüzüe aykr olarak komisyon bakannn imzasyla geri çekilmitir. Bu teklifin ne zaman görüülecei ise ifade edilmemitir.

Uyaryoruz: Torba yasa kapsamnda gündeme gelen mevcut teklifin altnda ve tüm ikolu emekçilerini kapsayacak tarzda bizlerin TBMMye gönderdii ve muhalefet patileri tarafndan kanun teklifi olarak sunulan, emekçilerin ekip olma prensibine uygun herkesi kapsamayan hiçbir teklifi kabul etmiyoruz diyen Turan, Sorunlarmz muhatab ile çözemediimiz için bu gün alanlardayz. Sorunlarmzn köklü çözümü ancak bu salk sisteminin tümüyle deimesi ile gerçekleecektir. Halkn ve ikolu emekçilerinin taleplerini karlayacak, hizmet üretenlerin ve alanlarn örgütleri aracl ile salk ve sosyal hizmetlerin planlanmasndan sunulmasna kadar karar alma süreçleri içinde yer alaca salk sistemi ina edilinceye kadar birlikte mücadele etmeye devam edeceiz diye konutu.

Ana Sayfaya Git