Sağlıkçıların beyaz yürüyüşü

Diyarbakır Tabip Odası’ndan ‘Beyaz Yürüyüş’ açıklaması: Sistem çöktü

Haberler 25.11.2021 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk sisteminin çöktüünü belirten Diyarbakr Tabip Odas üyesi Frat Akengin, balatm olduklar Beyaz Yürüyüe ilikin Gün dayanmann ve salk haklarmz savunmann günüdür dedi.

Diyarbakr Tabip Odas Yöntim Kurulu, faaliyet binalarnda düzenledikleri basn toplantsnda salk sisteminin iflas ettiine dikkati çekti. Salk sistemlerinin toplumcu bir anlayla yeniden ina edilmesini istiyoruz! Salk sistemi çöktü! Emek bizim söz bizim pankartnn asld toplantya çok sayda hekim katld.

Açklamay yapan Diyarbakr Tabip Odas Yönetim Kurulu (YK) üyesi Frat Akengin, koruyucu salk hizmetlerinin terk edildiini, salk hizmetlerinde basamaklandrmann kaldrldn, kkrtlm salk talebi üzerine kurulan sistemin toplumun nitelikli salk hizmeti alma hakkn ve hekimlik deerlerini derinden sarstn söyledi.

HZMET GÖZARDI EDLD

ktidarn tercihini toplumdan yana kullanmadn, salgnn bilimin gereklerine göre deil ekonominin ihtiyaçlarna göre yönetildiini hatrlatan Akengin, Toplumu, yerel yönetimleri, emek-meslek örgütlerini, bilim insanlarn, demokratik kitle örgütlerini salgnla mücadele sürecine dahil etmeyen iktidar, güvenlikçi anlayn ötesine ve pandeminin ykc sonuçlarnn önüne geçememitir. Tüm bu yaananlara ramen Salk Bakanl 2021 yl bütçesi genel bütçenin ancak yüzde 5,7sini oluturmu, salgnda da koruyucu salk hizmetleri göz ard edilmitir. Bu bütçede halk sal, salgnla etkili mücadele, salk çalanlarnn çalma koullarnda iyiletirme yoktur dedi.

SANAL KUYRUKLAR

Sala eriimin giderek zorlamakta olduunun altn çizen Akengin, katk katlm paylaryla ekonomik krizin derinletii koullarda yurttan cebinden giderek daha fazla para çktn söyledi. ktidarn her seferinde Artk hastane önünde kuyruklar olumayacak söylemlerin hatrlatan Akengin unlar söyledi: Aylarca randevu alamayan yurttalar evlerinde, telefon hatlarnn ucunda, bilgisayar ekranlarnda sanal kuyruklara yerletirmitir. Sanal kuyruklar 5 dakikada bir randevu verilerek, hekimler bir günde 100den fazla hasta bakmaya zorlanarak çözülmeyecei gibi, insanlarn eriemedikleri saln bedeli daha fazla bavuru, daha uzun kuyruklar ve sonunda salkta daha da katmerlenen iddet olacaktr.

YÜRÜYÜ TAKVM

ktidarn salk politikalarna iflas ettiini ve buna kar Karanla kar, önlüümüzün beyazna, özlük haklarmza, halkn salk hakkna sahip çkyoruz iaryla balattklar Beyaz Yürüyüü anmsatan Akengin, unlar söyledi: Yürüyüte bugün Kocaelinde olan yürüyü kolumuz 25inde Bursada, 26snda Eskiehirde meslektalarmzla, salk çalanlaryla, halkmzla buluacak. Yürüyüün sonunda Ankarada 7 bölgemizden ve tüm illerimizden gelecek hekimler ve salk çalanlar ile 27 Kasmda gerçekletireceimiz Beyaz Forumda hep birlikte önümüzdeki dönemde daha iyi bir salk ortam için birlikte mücadelenin yolunu açacaz. Salkta özelletirmeci, piyasac politikalarn durdurulmas, salk hizmetlerinin toplumcu bir anlayla yeniden ina edilmesi, sermayeye deil sala bütçe ayrlmas için önerilerimizi, taleplerimizi ve mücadele yöntemlerimizi konuacaz. Gün dayanmann, birbirimize güvenmenin, mesleimizin tad güce güvenmenin, yaam ve salk haklarmz savunmann ve gelitirmenin günüdür.

Ana Sayfaya Git