Sahte parfüme dikkat...

Sahte parfüm üretimi yapıldığı tespit edilen imalathaneler ve depolara düzenlenen operasyonlarda, çok sayıda sahte parfüm ele geçirildi. Prof. Dr. Oğuz Özyaral, parfüm alınırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Özyaral, "Sahte parfüm cilt kanseri yapar, solunum yollarında sorunlar yaratır. TÜBİTAK'ın cep telefonlarına ücretsiz olarak indirilen ÜTS uygulamasıyla ürünlerin orijinalliğini mutlaka kontrol edin" dedi.

Haberler 23.02.2021 - 09:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülke genelinde en çok alveri yaplan internet sitelerinde açlan sanal maazalar üzerinden ve seyyar satclardan dünyaca ünlü markalara ait sahte parfümlerin pazarland tespiti üzerine düzenlenen son operasyonda 24 bin ie sahte parfüm ele geçirildi. Uzmanlar ise sahte parfümün cilt kanserinden solunum yollarna kadar birçok hastaln nedeni olabileceini söylüyor. Mikrobiyolog Koruyucu Salk Uzman Prof. Dr. Ouz Özyaral, parfüm satn alnrken neden olabilecei salk sorunlar göz önünde bulundurularak mutlaka güvenilirliinin test edilmesi gerektiini ve piyasa deerinin altnda olan ürünlerden uzak durulmas gerektiini belirtti.

çNDE RENK VE KOKU çN BRçOK KMYASAL VAR, CLT KANSERNE NEDEN OLABLR

Sahte parfüm konusunda 2 noktaya dikkat çeken Prof. Dr. Ouz Özyaral, Bunlardan bir tanesi merdiven alt olmas, ruhsatsz üretilmesi vergisinin ödenmemesi. Bu boyutta baktnzda ekonomiye, topluma her türlü zarar var. Direkt kiinin kullancs olarak ele aldnzda zarar yine kendi içinde bölünmeye balyor. çünkü ne kullandn bilmiyoruz. Yani etil alkolün kullanlmas gerekir ve kozmetikte baz üretim teknolojilerinin kullanlmas gerekir. Hangi teknikle nasl yapt, merdiven altnda nasl yapt, nasl ieledi, nasl doldurdu derken karmza ciddi problemler ve bir takm salk sorunlar çkyor. Yetmiyor bir de bu parfümü kokladnz düünürseniz, kolonyada da ayn ey bamza gelmiti, bunun koklanmasyla zehirlenmeleri düünmek gerekiyor. Cilde uyguladnz zaman büyük tahri söz konusu. çine koyduu dier kimyasallar var, renk versin kokuyu arttrsn diye. çünkü içine koyduu alkol kozmetik açdan kullanlmad taktirde bir problem yaratacaktr. Yani kim bilir hangi ikincil ürünü listeleyip yeniden kulland. Bir atk olabilir, bu da dorudan cilt kanserine tetikleyicidir diye konutu.

AMBALAJLI, SAHTE ÜRÜNÜ NASIL ANLAYACAIZ?

Prof. Dr. Özyaral, Cep telefonlarmza indirebileceimiz TÜBTAKn bir uygulamas var; Ürün Takip Sistemi. Yani ÜTS. Onu indiriyoruz. Satn almak istediimiz ürün gerçekten güvenilir ve kaliteli olduu ifade edilen bir ürün ise yani kalite güvencesine sahipse barkodunu ya da kare kodunu okuttuunuzda, sistem hemen size bu ürünün merdiven alt olup olmadn söylüyor. Güvenilir mi, ruhsat alp almadn ve içinde nelerin olduunu söylüyor. Büyük bir rahatlkla o zaman o ürünü satn alabiliyoruz. Nereden almamalyz dersek, ite bu orijinaldir deyip benzer bir ambalajn içine yerletirilmi ama etiket fiyat gayet yüksek olan ama size bunu onda biri fiyatna sunduklar bir ürünü asla ve asla almayn eklinde konutu.

1 GÜN KALICI 110, 2 GÜN KALICI 250 LRA

Eminönünde parfüm satan ve ürünlerin orijinal olduunu iddia eden Selin Satr, Parfümlerin esans Fransadan geliyor. Türkiyede satyoruz. 50 cc 60 TL. 100 cc 110 TL. Orijinal esans 1 gün kalc. 2 gün kalc da var ama 250 TL. Ürünlerin barkodu var dedi. DHA ekibinin parfümü ÜTS sistemi üzerinden kontrol etmesi sonucunda ise, ürünün sisteme kaytl olmad ortaya çkt.

Ana Sayfaya Git