Said-i Nursi’nin Naaşı nerede?

Şanlıurfa Barosu'nun Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi hazretlerinin kayıp naaşı için valiliği mahkemeye verdiği davada, baronun bu konuda dava açma ehliyetinin olmaması kararının bozulması sonrasındaki ilk duruşma görüldü.

Haberler 24.12.2021 - 11:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi Hazretlerinin kayp mezar davasnda ilk duruma görüldü. Mezar yerini aratrmann valiliin görevi olduunu öne süren davac anlurfa Barosu avukatlar, adliye önünde açklama yaparak kararn birkaç hafta içinde çkmasn beklediklerini söyledi. Dosya incelemeye alnd.

YARGI SÜREC

anlurfa Barosu 2019 ylnda idari ilem yoluyla Üstad Bediüzzaman Saidi Nursi Hazretlerinin kayp naann bulunmas için anlurfa Valiliine bavurdu. Baro, valilikten konuyla ilgili arivinde bulunan bilgi ve belgeleri istedi. stenenlerin kaytlarda bulunmamas halinde ise, valiliin Genelkurmay Bakanl ve Milli stihbarat Tekilatna (MT) bavurarak gerekli bilgi ve belgeleri temin etmesini talep etti.
Valilik 18 Nisan 2019 tarihinde verdii cevapta, Üstadn naana ilikin valilik arivinde herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadn belirterek talebi reddetti. Baronun Genelkurmay Bakanlna ve MTe 3071 sayl Dilekçe Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamnda bavuru yapabileceini ifade etti.

Baro bu cevaba istinaden 18 Haziran 2019da anlurfa 1. dare Mahkemesine bavurdu ve valilik aleyhinde idari ilemin iptal edilmesi davas açt. Mahkeme 5 Temmuz 2019da verdii kararda, baronun dava açma bakmndan ilem ile arasnda menfaat bann bulunmadn belirtti ve bu davay açmaya ehil olmad gerekçesiyle davay reddetti. Baro daha sonra Gaziantep Bölge dare Mahkemesi 4. dari Dava Dairesine istinaf bavurusunda bulundu. Bu mahkeme ise karar baro lehine bozarak, kamu kuruluu nitelii tayan barolarn insan haklar savunucusu olduuna ve dolaysyla Said-i Nursi Hazretlerinin kayp naa davasnda ehliyetli olduuna hükmetti.

KÜçÜKOLU: NAA URFADAN KAçIRILDI, VALLK YÜKÜMLÜ

stinaf Mahkemesinin karar sonrasnda ilgili davann ilk durumas dün anlurfa dare Mahkemesinde görüldü. Durumada davac taraf adna Baro Yönetim Kurulu üyeleri Av. Müslüm Baran ile Av. Nurullah Küçükolu, HÜDA-PAR l Bakan Emin Özaslan, Yazar Abdulkadir kbal yer ald. Mahkeme önünde açklama yapan Nurullah Küçükolu, davac taraf olarak sözlü beyanda bulunduklarn belirtti. Küçükolu, Said-i Nursinin naa anlurfadan kaçrld için bu konuda çileri Bakanln temsilen daval anlurfa Valilii idari anlamda sorumludur dedi.

Küçükolu, Kayp naan yeri ile ilgili valiliin ariv kaytlarnda herhangi bir bilgi/belge olmasa bile, bu konuda aratrma yapmakla yükümlü olduunu söyledi.

Küçükolu, Said-i Nursinin kayp naann yeri ile ilgili bilgilerin aça çkarlmasnn, hakikati bilme hakk çerçevesinde önemli olduunu ifade etti ve naan yerinin 61 yldr bilinmediini vurgulad. Avukat Küçükolu öyle devam etti: Eserleri Bakanlar Kurulu Kararyla Diyanet leri Bakanl tarafndan basld, ismi Türkiyenin birçok ilinde okullara verildii halde naann hl kayp olmas büyük bir çeliki.

Baronun davann takipçisi olmaya devam edeceini söyleyen avukatlardan Müslüm Baran ise öyle konutu: Hl olayn istihbari ve gizli yönünden bahsedilmektedir. Ancak artk bunun istihbari bir yönü kalmamtr. Bunun, ne ekilde olursa olsun, Urfa Valilii tarafndan topluma açklanmas gerekmektedir. Bu mezar niye kaçrld, ne amaçla kaçrld, kim tarafndan kaçrld? Bunlarn açklanmas lazm. Bugün duruma yapld. Biz sözlü savunmalarmz sunduk. Mahkemece 1-2 hafta içinde karar açklanacaktr. Umuyoruz ki, çelikileri giderecek, toplumun sorularna cevap olacak bir karar olur.

Ne olmutu?

Üstad Said-i Nursi Hazretleri 23 Mart 1960ta anlurfada vefat etti. lk olarak Balklgöldeki Halil-ür Rahman Dergah Camiinin yanna defnedilen Üstadn naa, 1960 darbesi sonrasnda 12 Temmuz 1960 gecesi alnarak bilinmeyen bir yere götürüldü.

Baro, naan ortadan kaybolmasnn 57. yldönümü olan 12 Temmuz 2017de Urfa Barosu anlurfa Cumhuriyeti Basavclna suç duyurusunda bulunmutu. Baro suç duyurusunda, Said-i Nursinin kayp naann tespiti ve ilk defnedildii mezarna iadesi ile olayda dahli olan üpheliler hakknda kamu davas açlmasn talep etmiti. Savclk olayn zaman amna uramasn gerekçe göstererek takipsizlik karar vermiti.

Davac taraf olan anlurfa Barosu, Sulh Ceza Hkimliine itirazda bulundu. Bu itiraz reddedilince baro, 18 Temmuz 2018de Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) bavurdu. AHM de, baronun bavuruda belirtilen ihlallerin maduru olmadn belirterek bavuruyu kesin bir kararla usulden reddetti ve davayla ilgili yarg yolu tamamen kapand. Baro daha sonra bu karar knad.

Yarg yolunun kesin bir ekilde kapanmas üzerine baro da, 2019da anlurfa Valiliine bavurarak idari yoldan kayp naann bulunmasn talep etmiti. Talebin valilik tarafndan reddedilmesi üzerine baro, valilik aleyhine idari ilemin iptali davas açmt. Avukatlar, dün anlurfa dare Mahkemesinde görülen davann ilk durumas sonrasnda yaptklar açklamada, kararn 1-2 hafta içinde açklanmasn beklediklerini ifade ettiler.

Ana Sayfaya Git