Şampiyonluğu Kaptırmayız!

Diyarbakır'da 48 yıl önce kurulan Yenişehir Halk Eğitim Merkezi folklor ekibi, bugüne kadar 27 kez elde ettiği Türkiye birinciliği, ikinciliği, üçüncülüğü ile 2 uluslararası yarışmadaki birincilikle göz dolduruyor. Ekip, bu başarılara yenilerini eklemek istiyor.

Haberler 09.10.2018 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 1970 ylnda kurulan Yeniehir Halk Eitim Merkezi folklor ekibi, imdiye kadar Türkiyede 9 birincilik, 10 ikincilik, 8 üçüncülük ve 2 uluslararas yarmada birincilik elde etmenin gururunu yayor. Türkiye Halk Oyunlar Federasyonu Türkiye finalleri yarmalarnda 4 yl üst üste birincilik kazanan ve son 2 yln da Türkiye birincisi olan ekibin hedefi bu yl da birinci olmak.

Yeniehir Halk Eitim Merkezi Halk Oyunlar Koordinatörü Aydn Börü, Halk Eitim Merkezi folklor ekibinin babas smail Börü tarafndan 1970te kurulduunu, babasnn kentin en eski halk oyuncularndan biri olduunu söyledi.

Rahmetli babasndan dolay yaklak 40 yldan bu yana halk oyunlarnn içerisinde büyüdüünü, babas ile Türkiyenin çeitli illerinde düzenlenen yarmalara katldn ve çeitli dereceler elde ettiklerini ifade eden Börü, daha önce yarmalarn Milli Eitim Bakanl tarafndan 2001 ylndan bu yana da Türkiye Halk Oyunlar Federasyonunca düzenlendiini belirtti.

Babasnn brakt bayra devam ettirdiini, Yeniehir Halk Eitim Merkezi folklor ekibi olarak yllardr faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Börü, ekiplerinin son 2 yl Türkiye birinciliini elde ettiini aktard.

Börü, ekibin daha önce de 2008den bu yana 4 yl üst üste Türkiye birinciliini elde ettiini, Türkiyede üst üste birincilik elde eden tek ekip olduklarn vurgulayarak hiçbir ekibin 4 yl boyunca birincilik kazanmadna iaret etti. Bu yl da il birincisi, sonrasnda da bölge birincisi olduklarna dikkati çeken Börü, öyle konutu:

Önümüzdeki ay Türkiye ampiyonasna gideceiz. nallah üçüncü birincilii de hanemize ekleyeceiz. Türkiye birincilikleri dnda uluslararas festivallerde de birincilik elde ettik. çalmalarmz tam hz devam ediyor. Ekibimiz öretmenler ve konservatuvar örencilerinden oluuyor. Baarl bir ekip. Federasyon tarafndan düzenlenen yarmaya hazrlanyoruz.

- Diyarbakrn halk oyunlar hareketli

Diyarbakrdaki halk oyunlar ekibinin çok baarl olduunu, yarmalara çok iyi hazrlandklarn belirten Börü, yarmalar için bütün bir yl boyunca çaltklarn, büyük bir emek verdiklerini, emeklerinin de karln aldklarn dile getirdi. Gençlerin halk oyunlarna rabet gösterdiine dikkati çeken Börü, unlar söyledi:

Diyarbakrn halk oyunlar hareketli. Hiç skc deil. Herkes tarafndan beeni topluyor. Gittiimiz her yarma ve festivalde youn ilgi görüyoruz. Her zaman herkesin beendii bir ekibiz. Yetitirdiimiz saysz örenci farkl illerde usta öretici olarak çalyor. Bu yl ekipte yer alan 6 kii yaz boyunca Anadolu Ateinin ekibinde yer ald. Diyarbakr kültürünü her yerde yaatyorlar. Hedefimiz daha önce üst üste elde ettiimiz 4 birincilik rekorunu krmak, hatta üst üste 5 birincilik elde etmek. 5 birincilik elde edersek kendi rekorumuzu krm olacaz.

- Mahallelerimizde davul sesleriyle büyüdük

Merkezde usta öretici Ylmaz Karda, halk oyunlarnn artk hayatlarnn bir parças haline geldiini, halk oyunlar olmadan bir yaam düünemediklerini ifade etti.

Gençlerle yllardr bu çalmay yürüttüklerini, merkez bünyesinde çok ciddi baarlar elde ettiklerini dile getiren Karda, nallah bu yl üçüncü birincilii alacaz. Stilize ve geleneksel dediimiz 2 grubumuz var. Stilize grupta 32, geleneksel grupta 12 dansç var. Ekiptekiler çocukluundan bu yana halk oyunlarnda yer alanlardan oluuyor. diye konutu.

Mahallelerimizde davul sesleriyle büyüdük. Bölgede yaayan insanlar böyle bir kültürle büyüyor, doru bir eitimle de gençler halk oyunlarnda çok iyi bir düzeye geliyor. diyen Karda, ekiptekilerin büyük bir mutlulukla bu ii yaptn aktard.

Ekipte yer alan müzik öretmeni Recep Aras da yarmalarda Diyarbakrn halk oyunlarn, kültürünü tanttklarn anlatarak tüm güçleriyle yarmaya hazrlandklarn kaydetti. Aras, Türkiyenin en baarl, en renkli halk oyunlar ekibi olmaya gayret ediyoruz. Ekipteki dier arkadalarmzla yllardr kol kola oynuyoruz. Küçüklüümüzden bu yana halk oyunlarnn içerisindeyiz. dedi.

Ana Sayfaya Git