Sanal vurgun

Online alışveriş sitesinden ürün satışı bahanesiyle 162 kişiyi dolandırdıkları gerekçesiyle aralarında suç örgütü elebaşı olduğu öne sürülen İsmail A'nın da bulunduğu 12'si tutuklu 73 kişi hakkında dava açıldı

Haberler 11.01.2020 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda online alveri sitesinden ürün sat bahanesiyle 162 kiiyi dolandrdklar gerekçesiyle aralarnda suç örgütü eleba olduu öne sürülen smail Ann da yer ald 12si tutuklu 73 sank hakknda 9ar yldan 1626ar yla kadar deien sürelerde hapis cezas istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca, 73 sank hakknda suç ilemek amacyla örgüt kurmak/örgüte üye olmak, biliim yoluyla dolandrclk ve biliim yoluyla hrszlk suçlarndan hazrlanan 325 sayfalk iddianame, 12. Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ddianamede, alveri sitesinde yer alan baz ürünleri satn almak isteyen mütekilerin belirtilen iletiim numarasn arayarak ürün bedelini ilgili hesaba yatrdklar, daha sonra sanklarn söz konusu ürünü göndermeden iletiimi kestikleri bildirildi.

Dolandrclktan elde edilen para ATMden çekilmi

Sanklarn, sosyal medya platformlarnda sahte banka reklamlaryla çekili ve para puan gibi vaatlerle mütekilere sunduklar sahte linkin tklanmasyla gizli hesap bilgisine ulatklar anlatlan iddianamede, unlar kaydedildi:

Mütekilerin kendi bankasnn resmi internet sitesi zannedip bankaclk ilemlerine ilikin ifrelerini ve kiisel bilgilerini girdii, bu ifreleri ve kiisel bilgileri elde eden üphelilerin mütekiye ait banka hesaplarna biliim yolu ile ulaarak hesaplarnda bulunan paray istedikleri hesaba aktararak veya kredi kartlarndan yüklü miktarda harcamalar yaptklar tespit edildi. Hrszlk suçuna konu paralarn Diyarbakrdaki ATMlerden çounlukla nakit çekildii veya belirli baz i yerlerinde POS cihaz üzerinden harcand belirlendi.

ddianamede, sanklarca 162 olayda elde edilen parann yüzde 97sinin bankamatiklerden çekildii bilgisine yer verildi.

Teknik dinleme sonucu suç örgütü eleba olduu öne sürülen smail Ann örgüt yöneticileri ve üyeleri ile banka hesap kart temin edilmesi, yatan paralarn çekilmesi ve harcanmas gibi örgüt faaliyetlerine ilikin suç içerikli görüme yaptnn tespit edildii belirtilen iddianamede, sank smail Ann ifadesinde son bir ylda suç eylemlerine kart, iin risklerini anlatt kiilerin kabul etmeleri halinde kartlarn kulland, üyelerine hesaba aktarlan parann yüzde 10u orannda kar pay verdiini söyledii kaydedildi.

Anlk mesajlama program kullanmlar

smail Ann üyelerle görütüü anlk mesajlama program kulland yönündeki ifadesinin de yer ald iddianamede, bu mesajlama programnn stanbul, Mersin ve zmirde açldn iddia ettii bildirildi.

ddianamede smail Ann ifadesi u ekilde aktarld:

Mesaj program üzerinden anlama salandktan sonra bulduum kart bilgilerini bu gruplara atyordum. Benim pozisyonumdaki kiiler sahac olarak tabir ediliyor ve gönderdiimiz kart sahiplerinin adna alveri sitelerinde sahte ilanlar açlyordu. Sahte ilanlarla ilgilenen kiiler ikna edildikten sonra hesaba önce kaparo yatrlmas isteniyor, daha sonra parann kalannn da gönderilmesi salanyordu. Gelen para da hesabn bloke olmas riskine karn hemen çekiliyordu.

O mesaj programndaki gruplarn elinde GBT diye tabir edilen bir program bulunuyordu. Bir isim girdiklerinde Türkiye çapnda ayn isimde kaç kii varsa tüm nüfus bilgileri ekrana geliyordu. Sahaclar mütekilerden gelen paray nakit olarak çektikten bir saat içinde ana gruba gönderiyordu.

ifreleri krlarak mütekilerin banka hesaplar boaltlm

smail A, bir sistemle ifreleri krlarak internet bankacl üzerinden mütekilerin banka hesaplarnn boaltldn itiraf ederek, bunun 3 yöntemine ilikin unlar anlatt:

çarclar olarak tabir edilen kiiler, mütekileri banka görevlisi olarak aryor ve çeitli bahanelerle internet bankacl ifrelerini alarak hesaplarn boaltyordu. Banka veri tabanna eriebilen hackerlar tarafndan kullanlan bir sistemle bankaclk ifreleri ve tüm bilgileri ele geçirilen kiilerin hesaplar boaltlyordu. Bazen de bankada çalan memurlarn yardmc olmas ile kart bilgileri ele geçirilerek kullanlyordu.

Sosyal medyada yer alan sahte banka reklamlarnn gerçek olduunu düünenler, bankalara ait reklamlar tklayarak açlan sayfaya kendilerine ait kimlik bilgilerini ve ifrelerini giriyor, ifreleri ele geçiren hackerlar tarafndan hesaplar boaltlyor.

ddianamede u deerlendirmelerde bulunuldu:

üphelilerin birden fazla suç ilemek amacyla bir araya geldikleri ve örgüt üyeleri illegal ilerde kullanlmas karlnda komisyon alarak banka hesaplarn vermilerdir. Hesaplarnn birden fazla olayda kullanld ve örgüt üyesi olmak için makul sürenin geçmi bulunduu, örgüt üyelerinin örgüt lideri ve yöneticilerinden aldklar talimatlar yerine getirdii belirlenmitir. Mütekilerin hileli davranlarla aldatlarak örgüt üyelerine ve yöneticilerine ait banka hesaplarna para yatrmalarnn saland ya da banka hesaplarna biliim yolu ile ulalarak hesaplarnda bulunan paralar üpheli örgüt üyelerine ve yöneticilerine ait banka hesaplarna aktarlmtr.

üphelilerin yapm olduklar hileli hareketlerle kendi yararlarna maddi menfaat elde ettikleri ve bu suretle üzerine atl suçlar ilemi olduklar anlalmtr.

- stenilen ceza

ddianamede, suç ilemek amacyla örgüt kurmak/üye olmak, biliim yoluyla dolandrclk ve biliim yoluyla hrszlk suçlamasyla yarglanacak sanklardan suç örgütü eleba olduu öne sürülen smail A. ve 4 örgüt yöneticisi hakknda 500er yldan 1626ar yla kadar, örgüte üye 68 sank hakknda da 9ar yldan 243er yla kadar deien sürelerde hapis cezas isteniyor.

Ana Sayfaya Git