Sanayiciler istedi bilimciler üretti!

Dicle Üniversitesi TEKNOKENT'te faaliyet gösteren ULTRON Kimya firması, dışa bağımlılığı azaltmak için KOSGEB'in sağlamış olduğu destekle kontakt lens temizleme solüsyonu üretmeyi başardı

Haberler 01.10.2020 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversitesinde (DÜ) TEKNOKENT bünyesinde faaliyet gösteren ULTRON Kimya, yerli imkanlarla kontakt lens temizleme solüsyonu üretti.

DÜ ve (Küçük ve Orta Ölçekli letmeleri Gelitirme ve Destekleme daresi Bakanl) KOSGEBin salad destekle öretim üyelerinin kurduu ULTRON Kimya firmas, hem ülke ekonomisine katk salamak hem de da bamll azaltmak için çok amaçl kontakt lens temizleme solüsyonu (KLTS) üretimini kararlatrd.

Bu kapsamda yaplan çalmalar sonucu üretilen solüsyon, Orta Dou Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Merkezi Laboratuvar, TÜBTAK Marmara Aratrma Merkezi TÜBTAK MAM ve Yeditepe Üniversitesi AR-GE ve Analiz (YÜ-AGAM) laboratuvarlarnda yaplan tüm fiziksel, kimyasal ve bio uyumluluk testlerinden baar ile geçti.

PRO-VISION isminin verildii ve 6 ay sonra sata sunulmas hedeflenen ilk yerli solüsyonun sat fiyat ithal ürünlere göre yüzde 20 daha düük olacak.

- AR-GEsi çok zor bir ürün

DÜ Fen Fakültesinden ULTRON Kimya firmas proje sorumlusu Prof. Dr. Murat Aydemir, Türkiyede bir ilke imza atarak, yerli imkanlarla kontakt lens temizleme solüsyonunda üretim aamasna geldiklerini söyledi.

Ürünleri sayesinde da bamlln azalacan aktaran Aydemir, öyle konutu:

Ülke olarak da baml olduumuz ürünler çok fazla. Bunlardan biri de kontakt lens temizleme solüsyonu. Özellikle Türkiyede maalesef bu konuda bir eksiimiz var. u ana kadar henüz böyle bir ürün üretilmi deil. Sanayiden gelen talep üzerine tp, eczaclk ve fen fakültelerinin akademisyenleri bir araya gelerek bu projeyi yapma gerei hissettik ve hazrladmz projeyi uygulamaya geçirdik.

Aydemir, KOSGEBden yaklak olarak 750 bin liralk AR-GE inovasyon destei aldk. Ayrca akademisyenler de katk salayarak 3 milyon liralk bütçe oluturduk. Bu ekilde temizleme solüsyonunu üretme aamasna geldik. diye konutu.

çok amaçl kontakt lens solüsyonu üretmenin zor ve zahmetli bir i olduunu vurgulayan Aydemir, Tbbi cihaz snfna giren bir ürün. Bu konuda ürünün AR-GEsi çok zor bir ürün ama biz buna ramen losyonu üretmeyi baardk. dedi.

Yaklak 6 ay sonra losyonu sata sunacaklarna iaret eden Aydemir, Ürettiimiz solüsyon göz için hiçbir risk içermiyor. Kullanlan tüm fragmanlar daha önce kullanlm ve bunlarn optimum miktarlar ayarlanm. Hayvan deneylerinden geçmi olmas zaten bize bunu göstermi oluyor. Ürünümüze ek ilave olarak göz konforunu koruyan tbbi aromatik bitki karmyla bir formülasyon gelitirdik. eklinde konutu.

- Maliyeti düürdü

Diyarbakrn katma deerini artracak bir hareketin içinde olduklarn aktaran Aydemir, unlar kaydetti:

Da baml olduumuz bu ürünü, Türkiye veya Diyarbakrda yapyor olmamz bir çok maliyeti düürdü. Da baml olduumuz bu ürünü burada üretmemiz, örnek olabilir. Bu konuda Diyarbakr sanayisi ve üniversitenin bir araya gelmesi bizi mutlu ediyor. Bu ekilde darya bal olduumuz tedarik zincirini krm olacaz.

- Daha ucuz olacak

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Öretim Üyesi proje sorumlusu ve koruyucusu Prof. Dr. Feyaz Durap ise ULTRON Kimyada 3 yllk bir AR-GE çalmas sonucunda aldklar desteklerle kontakt lens temizleme solüsyonu gelitirdiklerini söyledi.

Durap, Bu ürünün yerli üretim olarak piyasaya çkmas, piyasada var olan ürünlerin fiyatlarna göre nispeten daha ucuz olacak. Ayrca stok maliyetinin de önemli derecede azalmasna yol açarak, fiyat baznda daha kolay ulalr hale gelecek. dedi.

- 300 bin kii kullanyor

Türkiyede yaklak 300 bin kiinin kontakt lens temizleme solüsyonu kullandn aktaran Durap, Kullanclar bundan sonra daha kaliteli ürünü daha ucuza alacak. çünkü yerli üretim kullancya ürünün ucuz bir ekilde ulamasn salayacak. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git