Sancak terörden dolayı gönderildi

Diyarbakır'da Hz. Süleyman Camii'ndeki sahabe türbelerinin yanı başında bulunan ve Halid Bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman komutasındaki İslam ordularını temsil eden kutsal sancağın çalınma ihtimaline karşı koruma amaçlı Gaziantep'teki bir müzeye gönderildiği öğrenildi.

Haberler 17.07.2019 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Hz. Süleyman Camiindeki sahabe türbelerinin yan banda bulunan ve Halid Bin Velidin olu Hz. Süleyman komutasndaki slam ordularn temsil eden kutsal sancan çalnma ihtimaline kar koruma amaçl Gaziantepteki bir müzeye gönderildii örenildi. Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, söz konusu sancan terör olaylar nedeniyle 2 Austos 2012 tarihinde Gaziantep Mevlevihane Vakf Müzesine teslim edildiini, Diyarbakrda Vakflar Bölge Müdürlüüne ait müze açlmas halinde kentte sergileneceini söyledi.

Diyarbakrda Hazreti Süleyman Camiinde sahabe türbelerinin yan banda bulunan ve Halid Bin Velidin olu Hz. Süleyman komutasndaki slam ordularn temsil eden kutsal sancak, terör olaylar nedeniyle zarar görmemesi ve çalnabilme ihtimali göz önüne alnarak koruma amaçl Gaziantepe gönderildii iddia edildi. Vakflar Bölge Müdürü Metin Evsen, söz konusu sancan 13 Austos 2010 tarihinde balanan restorasyon çalmalar sonras 2 Austos 2012 tarihinde Gaziantep Mevlevihane Vakf Müzesine teslim edildiini dorulad.

SANCAK, GAZANTEP MEVLEVHANE VAKIF MÜZESNDE

Evsen, mülkiyeti Sultan Süleyman Vakfna ait Hz. Süleyman Camiinde bulunan teberrükat eya vasfndaki sancan, bünyelerindeki uzman elemanlarnca yeniden yaplan tespitte eserin muhafazasnn uygun koullarda ve hrszlk olaylarna kar güvenilir olmadklar kanaatine varldn söyledi. Evsen Vakflar Genel Müdürlüünün 4 Nisan 2012 tarih ve 7399 sayl talimatlarna istinaden Bölge Müdürlüümüze en yakn Gaziantep Mevlevihane Vakf Müzesine gerekli tedbirler alnarak 2 Austos 2012 tarihinde teslim edilmitir. Mezkur sancak H. 1225-1235 tarihli olup ipek malzemeden dokunmutur. ddia edildii gibi Diyarbakr fethinde kullanlan sancak deildir. Bölge Müdürlüümüze bal Vakf Müzesi açlmas halinde, Gaziantep Mevlevihane Vakf Müzesinden teslim alnarak sergilenecektir dedi.

NGLTEREYE KAçIRILAN çNLERN GETRLMES çN çALIMA BALATILDI

2015 ylnda bölgede çok ciddi olaylarn, terör saldrlarnn olduunu belirten Evsen, konumasna öyle devam etti:

Her ey de bir hayr var diyoruz. yi ki o dönem Gaziantepe göndermiiz. Eer sancak burada olmu olsayd, bir çok camimiz harap edildi. Bunlarn banda Kurunlu Cami var. Terör olaylar srasndan 23 eserimiz zarar gördü orada. Bunlarn içerisinde camiler, kiliseler, hanlar ve evler çok büyük bir zarar gördü. Bunlarn hepsinin restorasyonlarn biz gerçekletirdik ve bitirdik. yi ki o dönem biz sanca Gaziantep Mevlevihane Vakf Müzesine göndermiiz. O dönemde biliyorsunuz Hz. Süleyman Cami içerisinde çok önemli ve paha biçilmez çiniler vard, o çinilerde hrszlk olaylar sonucunda çalnd ve ngilterede bir yerde bulundu. Onlarn iadesi ile ilgili giriimler balatld. nallah onlarda en ksa zamanda gelir ve ayn yerlerine montaj yaplr. Terör olaylar güvenlik problemini de beraberinde getiriyor. Bunlarn korunmasn da sknt haline getiriyor. Genel müdürlüümüzün ald karar en doru karard ve biz burada o karar uyguladk.

Ana Sayfaya Git