Şarbon Öldürdü

Diyarbakır'da tedavi gören 8 yaşındaki bir çocuğun ölümünde şarbon şüphesi görülmesi üzerine alınan örnekler inceleniyor.

Haberler 15.09.2018 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda tedavi gören 8 yandaki bir çocuun ölümünde arbon üphesi görülmesi üzerine alnan örnekler inceleniyor.

ARBON CAN ALDI

Mide barsak kanamas ve perforasyonu tansyla Ebuleyha Tuz isimli çocuk (8) Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi Hastanesinde tedavi altna alnd. Youn bakm ünitesinde tedavi gören Tuz, müdahaleye ramen bir gün sonra 29 Austosta hayatn kaybetti.

YEN ÖLÜMLER GELR

arbon üphesi üzerine Tuzun kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için alnan örnekler l Halk Sal Müdürlüüne gönderildi. Tabip Odas Bakan Demir, endieli olduklarn ve daha fazla ölümlerin yaanmamas için yetkilileri önlem almaya çard.

DENETM YAPILMADAN

Sorunun ithal edilen hayvanlarn yeterince denetimden geçirilmemesinden kaynakl olduunu ifade eden Demir, arbon veteriner denetimi olmadan yaplan kurban kesimleri nedeniyle insanlara bulamtr dedi.

Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesine mide ve barsak kanamas ile getirilen Ebuleyha Tuzun (8) barsak arbonundan hayatn kaybettii belirtildi. Diyarbakr Tabip Odas Bakan erif Demir, çocuun yaplan kan ve gaita tetkiklerinde barsak arbonuna bal olarak hayatn kaybettiinin ortaya çktn söyledi.

BAIRSAK KANAMASI

Bitlisin Hizan ilçesinden 28 Austosta Diyarbakr Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesine mide ve barsak kanamas ile getirilen 8 yandaki Ebuleyha Tuz isimli çocuk, ameliyata alnd. Yaplan müdahalenin sonunda youn bakma alnan Tuz, burada yaplan tüm ilemlere ramen, kurtarlamayarak yaamn yitirdi.

AMELYAT SONRASI ÖLDÜ

Ölüm nedenin tespit edilmesi için yaplan kan ve gaita tetkiklerinde çocuun barsak arbonuna bal olarak yaamn yitirdii kansna verildi. Ancak kesinlik açsndan üniversitenin tetkikleri daha ileri bir laboratuvarda incelenmesi için ilgili l Salm Müdürlüüne teslim edilerek, Salk Bakanlna gönderildi.

ARBONA DKKET çEKLD

Öte yandan, Diyarbakrda dün arbon hastalna dikkat çekmek için Tabip Odas, Veteriner Hekimler Odas, Di Hekimleri Odas, Salk ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikas (SES) Diyarbakr ubesi tarafndan basn toplants düzenlendi. Ortak basn toplantsnda, Diyarbakrda tedavi gören 8 yandaki bir çocuun arbon nedeniyle öldüü açkland.

DEMR TUZUN ÖLÜMÜ

Diyarbakr Tabip Odas Bakan erif Demir, Bitlisten Diyarbakra getirilen ve barsak ve mide kanamas olan bir çocuun Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Hastanesinde hemen ameliyeta alndn söyledi. Ameliyattan sonra söz konusu çocuun yaamn yitirdiini belirten Demir, Laboratuvarda yaplan kan ve gaita tetkiklerinde çocuun barsak arbonuna bal yaamn yitirdii ortaya çkt dedi.

ARBONLU HAYVAN KESLMEMEL

Demir, Hayvanla, çiftçilikle uraan bir ailenin çocuu. Getirildikten sonra yat yaplyor, Dicle Üniversitesi hastanesinde. ki gün içerisinde hayatn kaybediyor. Zaten öldükten sonra laboratuvar sonucu çkyor ve kesin tans konuluyor. u anda barsak arbonu olarak Türkiyede hayatn kaybeden ilk vakadr. Idrda da arbon hastalnn olduunu, Urfada da olduu yansd. arbonlu olduundan üphelenen hayvanlarn asla kesilmemesi gerekiyor. Derileri yüzülmemeli, etleri tüketilmemelidir diye anlatt.

21 GÜNLÜK KARANTNA UYGULANMAMITIR

Sorunun ithal edilen hayvanlarn yeterince denetimden geçirilmemesinden kaynakl olduunu ifade eden Demir, unlar söyledi: Bayram öncesinde Brezilyadan ithal edilen hayvanlarn laboratuvar sonuçlar alnmadan, 21 günlük karantina ilemlerinin tamamlanmadan ülkeye sokulmas hastaln ülkeye girmesine neden olmutur. arbon veteriner denetimi olmadan yaplan kurban kesimleri nedeniyle insanlara bulamtr. imdi de karantina uygulamasnn yurtiçindeki hayvanclk iletmelerinde yaplm olmas nedeni ile hem hayvanlar arasndan yaylmaya, hem de insanlara bulaarak hasta etmeye devam etmektedir.

HASTALIKLI HAYVANLARA NE OLDU?

Canl hayvan ithalatna geçile birlikte ithal edilen canl hayvanlarda deli dana, mavi dil, pasterolloz gibi hastalklarn olduu DSÖ ve baka ülkelerin kaynaklarndan örenilmitir. Bu hayvanlarn ne oldu uygun biçimde yok edilip edilmedikleri, iade mi edildikleri yoksa ülkemizde tüketime mi sunulduklarna ilikin bilgi alnamamtr. Genel kan ise baka yollardan ülkeye getirilerek tüketimimize sunulduudur.

DENETM SONUçLARI MESLEK ODALARI LE PAYLAILMALI

Günümüzün sorunu olan arbon hastal ile ilgili olarak Brezilyadan kaç hayvan ithal edildii, bu hayvanlarn nerelere dald, daldklar yerde karantinada tutulup tutulmadklar, kaç tanesinin kesildii ve tüketime sunulduu gibi tüm toplumu ilgilendiren sorulara ivedilikle cevap verilmelidir. Yetkilileri daha fazla ölüm yaanmadan ilgili meslek örgütleri ile ibirlii içinde ve bilimsel bilgiler nda önlem almaya davet ediyoruz.Gda denetimleri yaplmal, sonuçlar kamuoyu ile paylalmal ve salkl olmayan besinler piyasadan çekilmeli, üreten ve salksz olduunu bilerek satn yapanlar cezalandrlmaldr.

GEREKL DENETMLER YAPILMAYACAK

Açklamada, 28 Nisan 2018 tarihli bir düzenleme ile ithal edilen hayvanlarn salk denetimlerinde veteriner hekim zorunluluunun kaldrlarak ziraat mühendisi, orman mühendisi, kimya mühendislerine yetki verildii hatrlatld. Hekimler açklamada hastal tanyan meslek gruplar olan veterinerler ve zooteknistlerin denetimden uzaklatrlmas nedeniyle gerekli denetimlerin yaplamayacan da öne sürdüler.

ENDELYZ, FAZLA ÖLÜMLER

Demir, endieli olduklarn ve daha fazla ölümlerin yaanmamas için yetkilileri önlem almaya çarrken, Dicle Üniversitesi Hastanesi ise u ana kadar konu ile ilgili bir açklama yapmad.

Ana Sayfaya Git