Şebeke çökertildi

12 ilde düzenlenen operasyonda, farklı illerdeki paravan şirketler üzerinden kamuyu dolandırdığı gerekçesiyle gözaltına alınan 25 şüpheliden 20'si tutuklandı.

Haberler 21.02.2018 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz merkezli 12 ilde düzenlenen operasyonda, farkl illerdeki paravan irketler üzeriden kamuyu dolandrdklar gerekçesiyle gözaltna alnan 25 kiiden 20si tutukland.

Elaz Cumhuriyet Basavclnn yürüttüü soruturma kapsamnda, l Emniyet Müdürlüü Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele ubesi ekiplerince, farkl illerdeki paravan irketler üzerinden kamuyu dolandran suç örgütünün ortaya çkarlmasnn ardndan düzenlenen operasyonda, gözaltna alnan ve adli makamlara sevk edilen 25 zanldan 20si tutukland, 5i adli kontrol kararyla serbest brakld.

SUç EBEKES

l Emniyet Müdürlüünden yaplan açklamada, suç örgütünün farkl illerdeki paravan irketler üzerinden sahte fatura, muhteviyat deitirilmi fatura, vergi iadesi ve benzeri yollarla ticari faaliyetler ad altnda kamu kurum ve kurulularnn zararna dolandrclk yapt bildirilmiti.

üphelilerin, usulsüz ilemlerle ekonomik kazanç salamak için bir araya geldikleri, çkar amaçl organize suç örgütü kurduklar, örgüt yöneticilerinin Elaz, Ankara, stanbul, Gaziantep, anlurfa, Hatay, Krehir, Siirt ve Idrdaki farkl irket ve kiiler üzerinden hayali ithalat ve ihracat faaliyetlerinde bulunarak hazineden çkarlan ödeneklerle haksz kazanç saladklarnn tespit edildii belirtilmiti.

Açklamada, defterdarlk ve mal müdürlüklerinin kullanmnda olan otomasyon programlarnn ileyiini bilen kamu görevlileriyle belirli bir miktar para karlnda anlaan örgüt yöneticisi veya üyelerinin usulsüz ilemlerini paravan irketler üzerinden yaptklar aktarlan açklamada, u ifadelere yer verilmiti:

PARAVAN RKET

Özel Tüketim Vergisine tabi mallarn, Maliye Bakanlnca belirlenen listedeki baka bir maln imalinde kullanlmas halinde ödenen vergi, Bakanlkça belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilir. Söz konusu mevzuat kapsamnda, sadece bir günde yaklak 200 milyon lira deerinde mal üretildiine ilikin belgeler sunan paravan irketlerin hesabna 30 milyon lira aktarld ve meblan örgüt mensuplar tarafndan çekildii belirlendi. Kamu bugüne kadar tespit edilen ksmyla toplam 60 milyon liradan fazla zarara uratlmtr.

ÖRGÜT YÖNETCLER

Örgütün yöneticisi veya üyesi üphelilerle petrol, inaat, turizm, lojistik, kozmetik, makine ve demir çelik sektöründe faaliyet yürüten irketlerin sahipleri, ortaklar, muhasebecileri ve örgüte yardm eden kamu görevlilerinin yan sra usulsüz ilemlere araclk yapan çeitli meslek grubundaki üphelilerin de deifre edildii vurgulanmt.

Aralarnda kamu görevlilerinin de bulunduu suç örgütü üyelerinin yakalanmasna yönelik 16 ubatta Elaz merkezli stanbul, Ankara, zmir, anlurfa, Gaziantep, Mardin, Mersin, Antalya, Balkesir, rnak ve Hatayda düzenlenen e zamanl operasyonda, 25 üpheli gözaltna alnmt.

Ana Sayfaya Git