Şeffaflık istiyoruz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Bağlar’da uygulanacak olan kentsel dönüşüm projesi kaygılara neden oluyor.

Haberler 21.10.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn en kalabalk ilçesi olan Balar ilçesi Kaynartepe Mahallesinde 53 dönümlük alan, Cumhurbakanl Kararnamesiyle riskli ilan edilerek kentsel dönüüm kapsamna alnmas ile ilgili çalmalar devam ederken, kamuoyunda farkl tartmalarda balatld.

MESLEK ODALARI EFFAF BR KENTSEL DÖNÜÜM STYOR

TMMOB Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu, Balar kentsel dönüümü ile ilgili Maden Mühendisleri Odasnda basn toplants düzenledi. effaf bir kentsel dönüüm istiyoruz talebi ile yaplan basn açklamasn TMMOB Diyarbakr l Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doan Hatun okudu. Kentsel dönüüm kavramnn, kentsel sorunlarn çözümüne yönelik ortaya çkan yeni bir seçenek olduunu hatrlatan Doan Hatun, Kentsel dönüümün özellikle riskli alan uygulamalar batda rant bölgemizde ise ranta güvenlik amac da eklenerek yürütülmektedir dedi.

KENTN DNAMKLER SÜRECE DAHL EDLMEL

Kentsel dönüüm projelerinin, kent dinamiklerinin süreçlere dahil edildii, rant amac gütmeyen projeler olmas gerektiini belirten Hatun, Ne yazk ki Türkiyede uygulanan örneklerinin çou bu minvalde deildir. Türkiye örnekleri bir tarafa corafyamzda özellikle çatmal süreçlerden sonra kentler bir bütünen yklmasa bile güvenlik gerekçesi ile tamamen riskli alan ilan edildi ve s bir kentsel dönüümün yolu açlm oldu. Bunun en güncel örnei ise tüm yklan kentlerle birlikte Sur ve Nusaybin özelindedir. Bu nedenle Kaynartepe mahallesinde yaplmas düünülen kentsel dönüüm projesi sürecini endie ile takip etmekteyiz dedi.

MESLEK ODALARI LE BLG PAYLAILMIYOR

Balarn, Diyarbakrn en büyük ve en kalabalk merkez ilçesi olduunu hatrlatan Hatun, unlar söyledi: Kaynartepe Mahallesi de youn nüfusa sahip Balar ilçesi merkez mahallelerindendir. Kaynartepe kentsel dönüüm projesinin çevre ve ehircilik Bakanl öncülüünde, Balar Belediyesi ve projenin dier bileenleri ile bir ekip kurularak halka projenin anlatlaca beyan ediliyor ancak proje çalmalarnn balad ilk günden sürece dahil edilmesi ve danlmas gereken biz meslek odalar ile herhangi bir bilgi paylam yaplmamtr. lgili Kurumlara konu ile ilgili yazdmz yazlara ya cevap verilmedi ya da bilgi belge yok denilerek sürece dahil olmamz istenmedi.

SURç BÖLGESNDE YAPILAN KENTSEL DÖNÜÜME BENZETLMESNE ZN VERMEYECEZ

Yetkililer, projenin halka anlatlmas için irtibat bürolar kurulacan ifade etmektedir. Kentsel dönüüm projelerinin halka anlatlmas deil halkn projenin her aamasna dahil edilmesi gerekir. Ayrca 1,5 yldr ön hazrlklarn yapld beyan ediliyor, peki bu neden imdi halkla paylalyor? Kaynartepe kentsel dönüüm projesi için Yerinde dönüüm modeli ile isteyen evinin ya da iyerinin bedelini alp çkacak isteyen de burada kalacak. Tercih tamamen aziz milletimizin olacak. diye ifade ediliyor. Ancak bunun böyle yürütülmediine Suriçi bölgesinde yaplan kentsel dönüüm projelerinde de tank olduk. in içine rant girince yerinde kalmay tercih eden halkn sözlemeleri dahi iptal edildi. Bu gibi maduriyetlerin yaanmamas için vatandan haklarnn yasal dayanaklarla garanti altna alnmas gerekmektedir. Balardaki kentsel dönüüm uygulamasnn, Suriçi Bölgesinde yaplan kentsel dönüüme benzetilmesine izin vermeyeceiz.

RANTçI KTDAR VE çEVRES VATANDALARIN EVLERNE MDDEN GÖZ DKM

Ayrca vatandalarmz bu konuda uyaryoruz. Rantç iktidar ve çevresi vatandalarn evlerine imdiden göz dikmiler. Vatandalarn doru kanallardan doru bilgiye ulamadan herhangi bir protokolü imzalamamalar ve yasal haklarn aratrarak hareket etmelerinin doru olacan düünmekteyiz. Biz TMMOB olarak; güvenlik ve rant amac gütmeyen halk merkeze alan ve yerinde yaplacak dönüüme kar deiliz. Bu sürecin effaf yönetilmesini, projenin tüm süreçlerinin yerel halkla birlikte yürütülmesini, hak sahiplerinin madur edilmemesini, kentteki tüm dinamiklerin projenin bileeni yaplmasn, dönüüm alannda yeterli analizlerin yaplmasn ve bu analizler dorultusunda yerelin ne istediine odaklanarak çözümler üretilmesini gerektiini söylüyoruz. Aksi takdirde her türlü yasal haklarmz kullanacamz kamuoyu ile paylayoruz.

Ana Sayfaya Git