Şehri ikiye bölmüyor güvenliği sağlıyor!

TCDD Genel Müdürlüğünün, Diyarbakır'da meydana gelen kazalarda can ve mal kayıplarının önlenmesine yönelik uygulamaya koyduğu, il merkezinden geçen rayların çevresine panel çit yapımı projesinde sona yaklaşıldı

Haberler 06.01.2021 - 06:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda meydana gelen kazalarda can ve mal kayplarnn önlenmesine yönelik, il merkezinden geçen raylarn çevresine panel çit yapm projesinin yüzde 90 tamamland.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollar (TCDD) Genel Müdürlüü tarafndan yaplan projeyle, kent merkezinden geçen 10 kilometrelik demiryolu ann özellikle 2-3 kilometrelik bölümünde geliigüzel ekilde ray üzerinde yaya ve araç geçii sona erdirilecek, yaplacak üst geçitlerle yaya geçii güvenli hale getirilerek kazalar önlenecek.

9 ÜST GEçT YAPILACAK

Yaklak 7 milyon 700 bin lira tutarndaki iki ihalenin ardndan 20-30 santimetre yüksekliinde dökülen betonun üzerine panel çitlerin kurulma çalmas sürüyor.

Proje kapsamnda kent sakinlerinin ulam konusunda herhangi bir maduriyet yaamamas için 6 hemzemin ile 3 alt ve üst geçidin bulunduu bölgeye ayrca 9 üst geçit yaplacak. Aralksz devam eden çalmalarla proje yüzde 90 orannda tamamland.

DYARBAKIRLILAR PROJEDEN MEMNUN

Esnaf Mehmet Ali Turan, tren raylarnn geçtii sanayi bölgesinde daha önce birçok kazann meydana geldiini anmsatt.

Kazalarn tümünün çitlerin olmamasndan kaynaklandn dile getiren Turan, Bu çitlerin yaplmasyla bütün kazalarn önüne geçildi. Mal kaybndan can kaybna kadar çok yarar oldu. çok da sevindik. yi ki bu ihata yapld. dedi.

Esnafn madur olmamas için Traktörcüler Sitesi ile sanayi sitesi arasndaki balanty salayan ve halihazrda kullanlan geçidin hemzemin geçit olarak kabul edilmesi yönünde taleplerini ilettiklerini aktaran Turan, söz konusu talebin kabul edilmesini temenni ettiklerini anlatt.

Sanayi sitesinden geçen raylarn etrafna çit çekilmesi yönünde esnafn TCDDye talepte bulunduunu ve bu taleplerinin karlandn dile getiren Turan, Biz ihatann yaplmasna kar deiliz, yapld ve çok memnunuz. Projenin yüzde 90 bitti, çok güzel bir i oldu. diye konutu.

Sanayi sitesinde çalan Ömer Bilgi de i yerinin tren raylarna yakn olduunu ve çok sayda kazaya tanklk ettiini belirtti.

Bilgi, Daha önce raylarn etrafnda ihata olmad için herkes raylara serbest ekilde girip çkyordu. Buna alnabilecek önlem panel çitlerin çekilmesiydi, çok iyi oldu. ifadelerini kulland.

Kent sakinlerinden Furkan Baemez de çocukluundan beri tren raylarna yakn bir evde yaadn, burada birçok kazann meydana geldiini ifade ederek, Bu duvar örüldüü için teekkür ediyoruz. Panel çit, kazalar, ölümleri önleyecek. eklinde konutu.

BÖLGEDE 12 YILDA 53 KAZA OLDU

TCDD, bir süre önce ray üzerinden yaya ve araç geçiinin güvensiz ekilde yaplmas dolaysyla son 12 ylda 7 kiinin ölümüne, 32 kiinin de yaralanmasna neden olan 53 kazann yaand yerlerde önlem almak için çalma balatmt.

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakanlnn 8 Austos 2019da can ve mal kayb olmamas için demir yoluna ihata yaplmasna yönelik yazl bavurusunu da deerlendiren TCDD, söz konusu mevkilerde ray çevresine panel çit yaplmasn içeren projeyi hazrlamt.

TCDD 5. Bölge Müdürlüü yetkilileri, 28 Temmuz 2020de Büyükehir Belediyesi, Karayollar Bölge Müdürlüü ile yatrm mahallinde bulunan esnaf temsilcilerinin katlmyla DTSOda düzenlenen toplantda proje hakknda katlmclara bilgilendirme yapm, 10 Austos 2020de de DTSO Bakan Mehmet Kaya ile dier sivil toplum kuruluu temsilcileri ve esnafa, demir yolu arac ile ihata yaplacak bölge yerinde proje anlatlmt.

Projeye balandnda baz basn yayn organlarnda ve sosyal medyada, TCDD Genel Müdürlüünün Diyarbakrda uygulamaya geçirdii ray çevresine panel çit yapmna ilikin ehrin duvar ile ikiye bölünecei, yaya geçiinin engellenecei iddialarna yer verilmiti.

Ana Sayfaya Git