Şehrin kalbinde tarih fışkırıyor

Tarihi Sur ilçesinde "Diyarbakır'ın kalbi" olarak nitelendirilen Amida Höyük'te yürütülen arkeolojik kazılarda Roma dönemine ait yaklaşık 1700 yıllık mezar odaları bulundu.

Haberler 10.11.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hurri-Mitanniler, Urartular, Persler, Romallar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular ve Artuklularn da aralarnda yer ald birçok medeniyete ev sahiplii yapan Amida Höyükte, Kültür ve Turizm Bakanlnca, Dicle Üniversitesi Eitim Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. rfan Yldz bakanlnda yürütülen kaz çalmalar devam ediyor.

12 kiilik daimi ve 10 kiilik gönüllü ekiple sürdürülen kazda Roma dönemine ait yaklak 1700 yllk mezar odalar tespit edildi.

Kaz Heyeti Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, 2020 kaz çalmalarnn devam ettiini söyledi.

YÖNETCLER SARAYIN ALTINDAK MEZAR ODASINA GÖMÜLMÜ

Yldz, yeni tip koronavirüs nedeniyle kstl bir ekiple çalma yaptklarn ifade ederek, kaz çalmalarnda birbirinden farkl verilerin ortaya çkarldn belirtti.

Kazlarda 1800 yllk olduu deerlendirilen su kanallar ve kalorifer sisteminin tespit edildiini anmsatan Yldz, unlar kaydetti:

Bu ylki çalmalarda Artuklu Saraynn Roma Saray üzerinde ina edildii netleti. Artuklu döneminde Roma saraylarnn baz mekanlar olduu gibi kullanlm baz mekanlar ise yeniden ina edilmitir. Bu mekanlardan birinde Artuklunun zemin kodundan yaklak olarak 1,5 metre derinlikte, Roma saraynn zemin kodundan bir metre daha aada mezar odas tespit edildi. Ta sandukalarn bulunduu mezar odas Roma dönemine ait ve yaklak 1700 yllk mezarlar. Muhtemelen burada görev yapan yöneticiler sarayn altndaki mezar odasna gömülmüler.

8 MEZAR BULUNDU

Yldz, çalmalar devam ettikçe ta sanduka mezarlara tekrar rastlanlabileceini dile getirerek, bulunan mezarlarn yerinde korunacan aktard.

Romann Pagan döneminde yani Geç Roma dönemi dediimiz milattan sonra 3üncü yüzylda sarayn altnda bu mezar odalarnn yapldn ve mezar odalarna burann yöneticilerinin gömüldüünü söyleyebiliriz. u ana kadar 2 nolu mekanda 3 mezar ortaya çkarld ve içinde kemik ve iskeletler var. 5 nolu mekanda ise 5 mezar tespit edildi. diyen Yldz, çalmalar derinletikçe Roma dönemine ait sarayn altndaki mezar odalarnda kalntlarn bulunmaya devam edeceini bildirdi.

Kemiklerin büyük çounluunun yerinde korunacan ancak antropologlarn üzerinde çalma yapabilmesi için ve analize gönderilmesi için numuneler aldklarn kaydeden Yldz, ta sanduka mezarlarn ise korunacan ifade etti.

Prof. Dr. rfan Yldz, kaz çalmalarna Kültür ve Turizm Bakanl, Türk Tarih Kurumu Bakanl, Dicle Üniversitesi Rektörlüü, Diyarbakr Valilii, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, kur l Müdürlüü, Sur Kaymakaml ve Karacada Kalknma Ajansnn destek verdiini, destein artmas halinde Amida Höyük Artuklu Saraynda çok daha ilginç verilere ulalarak, alann bir an önce turizme açlacan belirtti.

Ana Sayfaya Git