Şeker stokçuluğu başladı

Zincir marketlerde geçtiğimiz günlerde yaşanan sıvı yağ sıkıntısının ardından son günlerde kesme şekerde yaşanan sıkıntı halkı mağdur ediyor.

Haberler 16.03.2022 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin içerisinde bulunduu ekonomik buhran piyasalar ciddi manada olumsuz ekilde etkilemeye devam ediyor. Ekonomik kriz, salgn süreci, Rusya-Ukrayna sava, döviz ve akaryakttaki ciddi artlar, temel besin maddelerinin de fiyat artna neden oldu.

Geçtiimiz günlerde sv ya fiyatlarnn artaca haberleri üzerine halk, marketlere hucüm ederek raflardaki yalar boaltmt. Son günlerde ise marketlerde küp eker bulunmamas ekerde de mi stokçuluk balad? söylemlerine neden oldu.

ÜLKEDE MAALESEF EKONOMK KRZ VAR

Faruk Yldz, Öncelikle hükümetin stokçuluk iddias var. Eer böyle bir iddia varsa 81 ilde ayn anda tüm marketlere operasyon düzenlenmesi gerekir. Eer marketlere suç atlyorsa polisler, bekçiler ve tüm personelleri sahaya sürülmelidir. Madem stokçuluk iddias varsa devlet olarak bu iddiann arkasnda durulmaldr. Suçu birazda kendilerinde aramalar gerekir. Eer böyle bir iddia yoksa o zaman marketçilere laf atmayn. Sadece eker deil bütün ürünlerde ülke genelinde skntlar yaanyor. Ben stokçuluk olduunu sanmyorum. Ülkede maalesef ekonomik kriz var ve ülke yönetilemiyor. diye konutu.

BELEDYELERN VE YETKL KURUMLARIN MARKETLER DENETLEMES GEREKR

Marketlerdeki raflarn boatldn savunan Mehmet Emin Gülaçar, Pazar günü markete gittim baktm küp eker pahal olmutu. 5 kilogram yalar raflarda yoktu. 2 kilogramlk yalarda çok pahalyd. Belediyelerin ve yetkili kurumlarn marketleri denetlemesi gerekir. eker marketlerde bulunmuyor. Bulunsada çok pahaldr. 5 kilogram eker 45-50 lira olmu. Marketlere bakyorsun reyonlarn hepsi botur. Hepsi stok yapmlar. Bu duruma bir çare bulunmaldr.Bundan 1 ay evel 30 liraya 5 kilogram eker alyorduk. Dier ürünlerinde hepsi pahaldr. eklinde konutu.

BEN ZNCR MARKETLER SUçLAMIYORUM

Hayat pahall bütün insanlar etkilediini belirten Mehmet Emin Maralolu,Kendimizi yaayan bir ölü olarak hissediyoruz. Marketlerde satlan aklnza gelen tüm ürünler, yumurtadan ekere kadar yaplan zamlarn sorumlusu zincir marketler deildir. Ben zincir marketleri suçlamyorum. Suçlu ve kabahatli hem biziz hem de devletimizdir. imdi mi aklnza geldi vatandalar kayrmak? Cebimde para olmadktan sonra ürünler pahal olsa ne olur olmazsa ne olur? eker fiyat gitmi nereyi bulmu. Sadece eker ve ya deil; her ey çok pahaldr. Fakirin sofrasnda olan patates fiyatlar yükselmi. 1 kilogram domates 10 lira olmu. Ne yapacamz ardk. Zararn neresinden dönülürse kardr. Yeniden güçlü Türkiyeyi ina etmek istiyorsak buyrun hodri meydan. ifadelerini kulland.

STOK YAPANA CEZA YAZSINLAR

Stokculuu önlemek amacyla denetleme yaplmasn isteyen Cemal Bozkurt, Bu resmen yankesiciliktir. Halk kandryorlar. Ürünü önce ortadan kaldryorlar daha sonra da 2 kat fiyata satyorlar. Fakir fukaraya yazk. Zabtalar denetlemiyor mu? Gidip bu tür yerleri denetlesinler. Stok yapana ceza yazsnlar. Marketlerde küçücük mandalinann kilosu 10 lira; bakkallarda ise büyük mandalina 3,5 liraya satlyor. Bir mandalinann fiyat bu kadar olur mu? Al zaten bir lirad ama 10 liraya satyorlar. Bu ekilde fakirlerin kann emdiler. Bir gece yatp kalkyorsun, bir bakmsn ekerin fiyat 2 kat artm. 2 bin 800 lira emekli maa alyorum; bin 440 lira elektrie veriyorum. Evim kira olsa ne yapacam? 3 çocuum okul okuyor, telefon ve su faturas da var. dedi.

MÜSLÜMANIN STOKçULUK YAPMAMASI GEREKR

Müslümann stokçuluk yapamayacan vurgulayan Müslüm Delemeci, nsanlarda vicdan olmad zaman stokçuluk yapabilir. Müslüman adamn stokçuluk yapmamas gerekir. Müslüman deilse de paraya tapmsa da o kiiden her ey beklenir. Paraya tapm insan, her eyi yapar. nsanlara slami yaanty yaamaya davet ediyorum. Kime taplacaksa Ona tapmalyz. eklinde konutu.

MARKET VE AVMLERDE ÜRÜNLER STOKLARA KALDIRILIYOR

Fiyatlarn artmasndan dolay insanlarn stokçulua yöneldiini savunan Tolga Aslan, Ekonomiye baklrsa fiyatlar arta geçiyor. Buna bal olarak da stokçulua yöneliyorlar. eker önceden ucuzken yala birlikte fiyat uçtu. Market raflarnda ya da AVMlerde ürünler stoklara kaldrlyor. Fiyatlar artnca da stoktan çkaryorlar. Bu sefer de halk izdiham ediyor. diye konutu.

Hasan Aydn ise u ifadeleri kulland: ekerde de stokçuluk var m, bilmiyorum. Zenginler zaten stok yapyor. Zengin olmak için önce stok yapyorlar; fiyatlar artnca da ürünlerini piyasaya sürüyorlar. ekerin fiyat u an pahal ama alabiliyorum. ekerimiz de yamz da var ama her geçen gün pahal oluyor.

Ana Sayfaya Git