Selahaddin-i Eyyubi'nin ruhunu bekliyoruz

Ürdünlü alim Suud Ebu Mahfuz, "Kürtler ve Türkler siyonist alçak düşmana karşı duran İslam'ın kubbeleridirler. Kürtlerden, Selahaddin-i Eyyubi'nin ruhunu bekliyoruz." dedi.

Haberler 23.10.2021 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-TTHADUL ULEMAnn 2015 ylndan bu yana dünyann birçok yerinden deerli limlerin katlmyla Diyarbakrda gerçekletirdii limler Bulumasnn altncs çevrim içi olarak 16 Ekimde gerçekletirildi. Türkiye, ran, Irak, Suriye, Lübnan ve Ürdünden limlerin katld programda, slam lemi içerisindeki sorun ve skntlar ile Kürtler arasnda yaygnlatrlmaya çallan inkarclk akm ele alnd. Programda Ürdünlü alim ve eski milletvekili Suud Ebu Mahfuz da bir konuma yapt. Ebu Mahfuzun programdaki konumasnn tamam öyle:

Deerli Kürt alimleri kardelerim!

Kürtler, slam erken dönemlerinde seçen erefli bir millettir. Taptklar atelerini söndürüp, ibadetlerini terk ederek slamn saflarna katldlar. slam ba tac ettiler. Ardndan Araplar ve Kürtler ortak corafya, tarih ve dinin faydalarndan istifade ettiler. Kürtler, bize göre dier Arap halklar gibi karde bir halktr. Hatta biz ikiz halkz. Kürtler, Araplara en yakn Müslüman halktr. Kürtler; cihad, ehadeti, yardm etmeyi ve düzeni seven, dini bütün bir millettir.

MALAZGRT SAVAINDA TARH DETRLD

Kürtler, Malazgirt Savana katlarak tarihi deitirdiler. Bu savala beraber Anadoluda ve Türkiyenin dousunda slama omuz verip onu güçlendirdiler. Dik durularyla Sünni Müslümanlar güçlendirdiler. Yine Kürtler Avrupaya yönelip, 38 kavmi karlarna aldlar. Selahaddin onlara kar klcyla deil, asilliiyle durdu. Selahaddin, Frengilerin ve Franszlarn Filistindeki varlna son veren, slamn gür sesi, mucizevi bir komutan ve slamn klcyd.

Ben ve kabilem aslen Filistinli olan Ürdünlü mültecilerdeniz. Kudüsü Haçllara teslim eden ii Fatmilerdendik. Ardndan Kürtler geldi ve demografik düzeni ve mezhebimizi deitirdi. Hepimiz u an Kürtler gibi Sünni ve afii mezhebindeniz. Atalarnz bizim atalarn limleriydi. Öncüleriniz bizim büyüklerimizdi. slamn kelimesini yüceltmek için bata Hittin Sava olmak üzere 47 sava yaptlar. Kürt Selahaddin Eyyubi, slam tarihinde üçüncü en büyük fatihtir. Selahaddin, Mescid-i Aksa civarnda afii Okulu açt. Yaklak 8 asr boyunca afii limlerinin büyükleri orada yetiti. Kültürlerini, ilimlerini ve terbiyelerini buradan aldlar. Orann en büyük limlerinden bir tanesi Kürt afii ve Anadolunun dousunda bulunan Hakkri ehrindendi. u an Filistinin en büyük ehirlerinden biri olan el-Halilde Kürtlerin says hayli fazladr. Burada ehrin üçte birini oluturan Kürtlerin 22 aireti bulunuyor. El-Halilde her ailede erkek veya kadn aslen Kürt olan biri vardr.

KÜRTLERN KUTSAL TOPRAKLARI

Yine Nablusu Selahaddinin yeeni Hüsameddin Lail fethetti. Yine Safedi Kürtler fethetti. Tarihçi ve Seyyah Evliya çelebi öyle diyor: 1671 ylnda Safedi ziyaret ettiimde orann halknn çounun Kürt olduunu gördüm. Yine el-Ld ehri, Hayfann bir bölümü ve Filistin bölgelerinin çounda Kürtler bulunuyor. Yine Filistindeki en büyük airet Ebu Heyca airetidir. Bunlar Ahmet Hasan Ebu Heycann torunlardr. Selahaddin, Akada ona Haçllardan ald 500 bin altn dinar vermiti.

Asrlardr Kürtlerin kutsal topraklar üzerinde büyük bir meziyeti ve itibar vard. eyh Cerrah mahallesindeki Kürt Ümmü Kmilin çlklarn ve mücadelesini duymadnz m? Yine 49 yldr alçak yerleimcilerin yaptklarn fotoraflarla deifre eden ve davalarn her platforma tayan Kürt Muna ve Muhammedi duymadnz m? Kürt Muna ve Muhammed, Filistin halknn sosyal, demografik ve ekonomik dokusunun ayrlmaz bir parçasdr. Filistindeki Kürt halk, Selahaddin ile birlikte gelen mücahidlerin çocuklardr. Kudüste bulunan mam ailesi, Bestami ailesi ve Kaymar ailesi bunlardandr.

Bir de Musul ile Ahlat arasnda, Musulun kuzeyindeki Kaymar Kalesinden gelen Kaymarl Kürt liderlerinin mezarlar bulunuyor. Ey tarihi deitiren ve Akdenizden Kudüse özgürlük için gelen asil millet, döktüünüz kannz, fedakarlnz ve cihadnz için sizlere teekkür ederiz. Kürtler, Asyal Müslümanlara yol açmak ve onlar örgütlemek için Kudüse geldiler. Geldikleri günden bugüne airetleri bu topraklarda varlklarn sürdürüyor ve görevlerini sürdürüyorlar.

KÜRTLERE çARIDA BULUNDU

Ey Kürtler, takip edilen ve beklenen bir konumunuz bulunuyor. Sizi bekliyoruz. Kulaklarmz sizin sesinizi duymak istiyor. Tehlikeli aamadan sonra, kutsal beldeye sizin ayak bastnz gün bekleniyor. Burada bakenti Kudüs olan bir Yahudi Devleti kurulmak isteniyor. Kendi ülkenizde büyük bedeller ödediniz Parçalandnz Dünyadaki en büyük aznlk durumuna düürüldünüz u an Ortadouda bulunan en büyük halk olduunuz halde sizin bir devletiniz bulunmuyor Liderleriniz skntl günler geçirdi, dorudur. Ancak asil bir halka ve güçlü bir imana sahipsiniz. Yine mukaddes topraklarda tecrübe sahiplerisiniz. u an tekrar bu topraklar özgürletirmek için ümmet davet ediliyor. Sizler de bu ümmetin ayrlmaz parças olarak ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem)in vasflarn verdii kutsal beldede galip gelecek olan taifenin alt vasfna uyuyorsunuz.

SELAHADDN EYYUBNN RUHUNU BEKLYORUZ

Ey Kürt kardelerim, Kürt kökenli 15 airete ait çalmalar, binalar ve sokaklarn kalntlar halen Kudüste duruyor. Kürt halkn, Araplardan kesinlikle ayramayacaklar. Ayn ekilde Türkleri de Araplardan ayramayacaklar. Kürtler ve Türkler bu alçak dümana kar duran slamn kubbeleridirler. Siz Kürtlerden, Kürt-afii Selahaddin Eyyubinin ruhunu bekliyoruz. Ey Selahaddin, öyle mükemmel bir kahramandn ki Httinde ve yaptn bütün savalarda sana selam olsun.

2 Ekim 1187 Cuma gününden, 7 Ekim 1187 Perembe gününe kadar Diyarbakrdan kadnlar gül sularyla Mescid-i Aksaya gelip, Kubbetus Sahra Camiini gül suyuyla temizlediler. Haçllar Mescid-i Aksay ahr olarak kullanyordu. Orada 500 deve, 2 bin at barndryorlard. Bir bölümünü de banyo ve tuvalet olarak kullanyorlard. te Avrupann getirdii medeniyet ve kutsallara kar tutumu bu ekildeydi. Temizlendikten sonra Kad bni Zeki orada hutbe verdi. te bu ekilde Kad Fadl ve Selahaddin Eyyubi mukaddes beldeyi onlarn kirlerinden arndrmt.

Son olarak, ey ran Kürdistan halk, Irak Kürdistan halk, Türkiye Kürdistan halk! Ermenistan ve Suriyedeki Kürtler! Fedakarlklarnz, kahramanlnz ve büyük hatralarnz için size teekkür ve sayglarm tekrarlyorum.

Ana Sayfaya Git