Selfie’ye engel tanımıyorlar

DİYARBAKIR'ın merkez Sur ilçesinde yasaklı bölgede bulunan mahalle, sokak ve evlerinin son halini görmek istenyenler polisin tarihi Diyarbakır surlarının merdivenlerini kapatacak biçimde konulan bariyerlere rağmen engel tanımayarak surlara çıkıyor.

Haberler 03.12.2017 - 12:37 Son Güncelleme : 03.12.2017 - 13:21

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinin 6 mahallesinde 2015 ylnda kazlan hendek ve kurulan barikatlarn kaldrlmas için 2 Aralk 2015te ilan edilen sokaa çkma yasa, operasyonun 10 Mart 2016da bitmesine ramen 2 yldr devam ederken, yasakl bölgede bulunan mahalle, sokak ve evlerinin son halini görmek istenyenler polisin tarihi Diyarbakr surlarnn merdiverlerini kapatacak biçimde konulan bariyerlere ramen engel tanmayarak surlara çkyor. Güvenlik güçlerinin olas bir kazann önüne geçmek amacyla koyduu 2 metre yüksekliindeki bariyerleri trmanp, atlayarak dar merdivenlerden surlara çkarken, yasakl olan ve enkaz ve hafriyatlarn kaldrlmas ile düzlük hale gelen Sur ilçesinin yasakl bölgelerineiarkadalarna alarak selfie çektikleri görüldü.

OPERASYON BTT, YASAK 2 YILDIR SÜRÜYOR

Merkez Sur ilçesinde 2005 yl Kasm aynda balayan hendek-barikat çatmalarndan hasar gören tarihi Dört Ayakl Minare önünde 28 Kasm 2015 tarihinde basn açklamas yaparken çkan çatma srasnda öldürülen Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin olayndan sonra Sur ilçesindeki Cevatpaa, Fatihpaa, Dabanolu, Hasrl, Cemal Ylmaz ile Sava Mahallesinde balatlan sokaa çkma yasa, operasyonun 10 Mart 2016 tarihinde bittii resmen açklanmasna ramen halen sürüyor. Hendek- barikat operasyonu nedeniyle binin üzerinde evde ar hasar meydana gelirken, balatlan enkaz ve hafriyat kaldrma çalmalar ve yeniden inaa çalmalar devam ediyor.

Enkaz ve hafriyat kaldrma çalmalar ile yasakl bölgenin büyük ksm düz bir alana dönüürken, çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan yürütülen inaat ve altyap çalmalar devam ettii için bölgede 2 yl önce uygulanan sokaa çkma yasann sürdürülecei ifade edildi.

çKALENN DÜNÜ, BUGÜNÜYLE AIRTAN DEM

Sur ilçesinin Saraykap semtinde bulunan 27 sahabe mezarnn bulunduu Hz.Süleyman Camii ve tarihi yaplarn bulunduu çkaledeki betonarme yaplar TOK tarafndan yktrlarak, çevre düzenlemesi yaplp yeni bir görünüm verildi. Önceki yllarda gecekondular ve hayvan ahrlaryla çevrili olan çkaledeki tarihi surlar bu yaplardan temizlenip yeil alana dönütürülünce tarihi doku da ortaya çkm oldu.

POLS BARKATINDAN ATLIYORLAR

Sur ilçesinde yklan, düz bir araziye dönüen 6 mahallede çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan yeni evlerin inaat ve altyap çalmalar sürdürülüyor. Önceki yllarda bu mahallelerde oturup çatmalar nedeniyle çkmak zorunda kalanlar ve gerekse yllardan bu yana kent dnda oturan aileler, eski mahalle, sokak ve evlerinin yerini görebilmek için tehlikeyi göze alarak yasak olmasna ramen çkaledeki surlara çkyor. Güvenlik güçlerinin surdan düme olaylarnn önüne geçmek amacyla yerletirdikleri 2 metre yüksekliindeki bariyerlere ramen engelleri aanlar surlara çkmaya devam ediyor. Surlara çkta en fazla zorluu ise yal ve çocuklar çekiyor. Anne, babalar, çocuklarn birbirlerine uzatarak polis barikatn amaya çalrken, baz kadnlarn bariyerlerin üzerinde trmanmas ya da atlamas dikkat çekti. Surlara çkanlar eski evlerinden geriye kalanlar izliyor, sk sk selfie çekiyor.

Ana Sayfaya Git