Sevgililer vurguna gelmeyin!

İnternetten Sevgililer Günü hediyesi alırken dolandırıcıların ağına düşmeyin

Haberler 11.02.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Biliim uzmanlar ve tüketici dernekleri, salgn nedeniyle artan online alverilerin Sevgililer Günü haftasnda hzlanacan belirterek, tüketicileri sanal dolandrclarn alarna dümemeleri konusunda uyard.

Tüketiciler Dernei (TÜDER) Genel Bakan Levent Küçük, salgnla birlikte artan online alverilerin özel günlerin bulunduu haftalarda zirveyi gördüünü belirterek, dolandrclarn ise bu gün ve haftalar frsat bildiini söyledi.

Tüketicilere öncelikle güvenilir siteleri tercih etmesi gerektiinin altn çizen Küçük, ihtiyac doru belirleyip fiyat aratrmas yaplmasnn hem hediye alan hem de kar taraf mutlu edeceini anlatt.

Küçük, özel günlerde kötü niyetli kiilerin ve firmalarn tüketicileri madur edebildiine dikkati çekerek, sözlerini öyle sürdürdü:

Tüketicilerimiz mutlaka bilinen ve güvendikleri internet sitelerinden alveri yapmaldr. Özellikle sosyal medya üzerinden yaplan alveriler tam bir saatli bomba. Tantm yaplan ürünler çou zaman ellerinde bile olmuyor. Bilinen markalarn tantm yaplrken de piyasa deerinin çok altnda fiyat talep ediliyor. Zaman zaman baz ünlü isimlerin de kullanld reklam kampanyalaryla tüketiciler cazip fiyatlarla alverie yönlendiriliyor. Sosyal medyada en önemli konulardan birisi kurumsallk. alveri yaparken firmann kurumsallndan emin olunmal.

HçBR GEREKçE GÖSTERMEDEN 14 GÜN çNDE CAYMA HAKKI VAR

Levent Küçük, dolandrclarn zaman zaman bilinen önemli alveri sitelerini kopyalayp sahtesini yapabildiine iaret ederek, bu yolla banka ve kredi kart bilgilerinin ve ifrelerin ele geçirilmeye çalldn söyledi.

nternet alverilerinde kontrollü teslimat yönteminin kullanlmas gerektiini dile getiren Küçük, gerekirse kapda ödeme seçeneinin tercih edilmesi gerektiini bildirdi.

Küçük, Ayrca, tüketicilerimizin, 6502 Sayl Tüketicinin Korunmas Hakkndaki Kanun hükümleri gereince hiçbir gerekçe göstermeden 14 gün içerisinde cayma hakk var. Bir olumsuzluk yaandnda ürünü iade edebilir. dedi.

OLUMSUZLUK YAANIRSA TÜKETC HAKEM HEYETLERNE GDN

Tüketiciyi Koruma Dernei (TÜKODER) Genel Bakan Aziz Koçal ise, özel gün ve haftalarn tüketicileri fazlasyla alverie yönlendirdiini belirterek, lüks ve pahal hediyelerden mümkün olduunca kaçnlmas gerektiini söyledi.

Tüketicilerin bu gibi dönemlerde çok sk madur olabildiini dile getiren Koçal, Dolandrclar böyle dönemleri frsat biliyor. Tüketicilerimiz mutlaka ama mutlaka güvenilir sitelerden alveri yapmal. sosyal medya alverilerinden mümkün olduunca uzak durmal. diye konutu.

Koçal, alveri yaptktan sonra fi ve faturalarn saklanmas gerektiine dikkati çekerek, Olumsuzluk yaanmas halinde tüketici hakem heyetlerine gidilmeli. Bu heyetlerin kararlar sayesinde tüketicilerimiz maduriyeti gideriliyor. açklamasnda bulundu.

çok büyük indirimlerle tüketicilerin cezbedilmeye çalabileceine dikkati çeken Koçal, Olaan d ve teknik olarak mümkün olmayan indirimlere dikkat edilmeli. Burada fiyatlar baka sitelerden veya fiyat karlatrma adreslerinden denetlenmeli. dedi.

NTERNET STESNN ETBSTEN DORULATMALIYIZ

Biliim Teknolojileri ve Siber Güvenlik Dernei Yönetim Kurulu Bakan Yavuz Sultan Selim Yüksel de salgnla birlikte dijital dönüümün çok hzlandn, artk alverileri internetten yapmann bir lüks deil mecburiyet haline geldiini söyledi.

Online alverilerle birlikte siber saldrgan ve dolandrclarn saysnda da hzl art yaandn dile getiren Yüksel, u bilgileri verdi:

Özel gün ve haftalarda genelde büyük indirimler ve kampanyalar yaplyor. Bu kampanyalar arasnda aslnda hiç de gerçei yanstmayan duyurular da bulunuyor. Alveri yapmak isterken sanal dolandrclarn ana dümemek için girilen sitenin gerçek bir iletme olup olmadn dorulamak gerekiyor. Bunu Ticaret Bakanlnn Elektronik Ticaret Bilgi Sistemine (ETBS) bakarak dorulayabiliriz. Girdiimiz siteyle ilgili arama motorlarndan birçok bilgi çkmal. Ayrca ikayet sitelerinden ve bloglardan yorumlar okuyabiliriz.

NTERNET ADRESNDE HTTPS KISMINA DKKAT

Yüksel, internet sitesinin güvenlik sertifikasnn olup olmadna da baklmas gerektiini belirterek, u uyarlarda bulundu:

nternet adresinin banda yer alan https ksm mutlaka bulunmal. Baz internet adreslerinde sadece http var. Bu güvenli olmayan bir site anlamna gelir. Https sertifikas aslnda uçtan uca bir balant protokolü. Bir alveri sitesine girdiinizde ve ödeme ksmna geldiinizde internet adresinin https formuna geçer. o girdiiniz bilgiler sadece banka tarafndan açlabilir. Buna güvenlik sertifikas deniliyor. Bu olmamas halinde kart bilgileriniz kopyalanp dolandrclara gönderilebilir.

Yüksel, ürünün belirtilen tarihlerde gelmemesi halinde hzlca banka hareketlerine baklp bilgilerin hangi firma tarafndan alndnn görülebileceini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git