Sezaryen, bebeklerin bağırsak sağlığını tehdit ediyor

Sezaryenle dünyaya gelen bebeğin doğum esnasında annenin mikroorganizmalarıyla karşılaşmadığını söyleyen Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici, bu durumun pek çok sağlık sorunu beraberinde getirdiğini belirtti.

Haberler 29.10.2019 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dinleyici, Sezaryenle doan bebeklerde, normal yolla doan bebeklere göre daha çok mide ve barsak hastalklar görülüyor. Bunlarn önlenmesi için sezaryenle doumu azaltmalyz dedi.

Vücudun ikinci beyni olarak anlan barsaklarn, salkl olmasnn tüm vücut saln olumlu yönde etkiledii tp çevrelerinde kabul görüyor. Bata barsaklar olmak üzere tüm organlarda yaayan bakteriler ve virüsler ise mikrobiyotay oluturuyor. Bu kapsamda düzenlenen Mikrofon adl toplantda mikrobiyota her yönüyle konuuldu. Biocodex sponsorluunda gerçekletirilen toplantya katlan çocuk enfeksiyon, kadn doum, gastroentereloji, acil, yeni doan, diyetisyen, çocuk gastroenteroloji, nöroloji alanlarndan uzmanlar, kendi alanlarnda mikrobiyotay deerlendirip ilikili olabilecek hastalklar iaret ederek, salkl mikrobiyota için ipuçlar verdi.

BEBEK BRçOK HASTALIA HAZIR EKLDE DOUYOR

Prof. Dr. Ener çar Dinleyici, mikrobiyota salnn anne karnnda baladn belirterek sezaryenle douma dikkat çekti: Türkiyedeki rakamlara baktmzda neredeyse her iki doumdan birinin sezaryen olduunu görüyoruz. Bebek normal yolla doduu zaman annesinin mikrobiyotas ile tanyor. Bebein mikrobiyotas yaam boyunca salkl oluyor. Ne yazk ki bebek sezaryenle doduunda bu karlama salanamyor. Bebein farkl bir mikrobiyotas oluyor. Buna dier risk faktörleri eklendiinde yani bebek anne sütü almadnda, sk antibiyotik kullandnda, çevresel kirlilie maruz kaldnda ve kent yaamnda ileri dönemde birçok hastalk görülüyor. Mikrobiyotann zarar görmesiyle çocukta ilerleyen dönemlerde alerjik hastalklar, obezite, astm görülüyor. O yüzden sezaryen sadece kadn doum hekiminin öngördüü ölçüde yaplmal.

MDE VE BAIRSAK SORUNLARINDAN ALERJYE

Sezaryenle doan bebeklerin normal yollarla doan bebeklere oranla daha çok mide ve barsak hastal yaadn söyleyen Prof. Dr. Ener çar Dinleyici, Gastrointestinal dediimiz mide ve barsak hastalklar daha sk görünüyor. Sonrasnda solunum yolu, gda ve cilt alerjileri görülüyor dedi.

ANNE SÜTÜ DE ETKL BR KALKAN

Sezaryenle doan bir bebein anne sütüyle de birçok hastaln üstesinden geleceini ifade eden Prof. Dr. Dinleyici, anne adaylarna ve annelere u tavsiyelerde bulundu: Anne sütü ile birçok problemi ortadan kaldrma ansmz oluyor. Eer bunu yapamyorsak bebee dardan baz takviyelerde bulunabiliriz. Bunlar probiyotik takviyeleri eklinde olabiliyor. Bebekte hastalk gelitii durumda da bunlarn tedavisi eklinde oluyor. Sezaryen ile doum yapma ihtimali olan annelerin gebelikten itibaren mikrobiyotalarn korumalar gerekiyor. Gebe kald günkü kilosu çok önemli. Gebelikte ald kilo da önemli diyorduk ancak gebe kald günkü kilosu çok daha önemli. Gebelikte fazla kilo almann azaltlmas annenin dengeli beslenmesinin bebee yeterli olaca unutulmamal. Bu bebein mikrobiyotasna büyük katk salayacaktr.

ANTBYOTK YARARLI MKROORGANZMALARI YOK EDYOR

Enfeksiyon Hastalklar ve Baklama Dernei Bakan Prof. Dr. Ate Kara ise antibiyotik kullanmna dikkat çekti. Prof. Dr. Ate Kara, Mikroorganizma zenginliimiz fazlaysa savunma sistemimiz neyle karlatn çok daha iyi biliyor ve ona çok daha iyi cevap veriyor. Bebeklik döneminde antibiyotik kullanmamz mikrobiyota dengemizi deitiriyor. Stres içerikli mikroorganizmalarn ortaya çkmasna neden olurken, faydal mikroorganizmalar ortadan kaldryor. Bu çocuklar ergenlik döneminde daha iman oluyor, alerji riski de daha yüksek oluyor. Günümüzün popüler hastalklar da bu çocuklarda daha fazla. Hatta mikrobiyota zenginliimiz az ise depresyona girmemiz daha kolay. Alzheimer geliimi daha yüksek. Antibiyotii verdiimiz anda hastalk yapan mikroorganizmalar ortadan kaldryor. Ayn zamanda bizim için faydal olan, beraber yaadmz mikroorganizmalar da yok ediyor. Bizim için faydal olan mikroorganizmalar öldürüyoruz. Bunun yannda ölenlerin arkadalarnn kulland ürünler deitii için onlarn ortaya çkarttklar ürünleri deitiriyoruz. Bu erken dönemde yaand ise bizim baklk sistemimizi etkiliyor deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git