Sicil Affı İstiyoruz

Sur ilçesinde devam eden sokak düzenlemesi restarosyonunun tamamnanan 1. etabını açmak üzere Diyarbakır'a gelecek olan Başbakan Yıldırım için hazırlıklar tamamlanerken, Diyarbakır esnafı sicil affı, hibe ve uçak seferlerinin arttırılması talebinde bulundu.

Haberler 15.06.2017 - 23:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sur ilçesinde devam eden sokak düzenlemesi restarosyonunun tamamnanan 1. etabn açmak üzere Diyarbakra gelecek olan Babakan Yldrm için hazrlklar tamamlanerken, Diyarbakr esnaf sicil aff, hibe ve uçak seferlerinin arttrlmas talebinde bulundu.

BUGÜN DYARBAKIRDA

Sur lçesi 1nci Etap açl töreni gerçekletirecek olan Babakan Binali Yldrmn gelii nedeniyle ziyaret öncesi kentin 4 merkez ilçesi olan Yeniehir, Balar, Sur ve Kayapnarda hummal çalmalar gece boyunca devam etti. Kentin bir çok noktasndaki bilbordlara Babakan Yldrmn afi ve pankartlar aslrken, bir çok semtte ise asfaltlama çalmas yapld.

SOKAK SALIKLATIRMASI

Yldrmn açln yapaca 1nci etapta bulunan dükkanlar ile halk arasnda Yank çar olarak adlandrlan çarnn dükan duvarlar bazalt talarla süslenirken, üst ksmlar ise ahap kaplamalarla döendi. Geçmite çatmalarn youn olduu mahalleler ve aralarnda tarihi 4 ayakl minarenin de bulunduu 200 tarihi tescilli yap ile evlerin de restorasyon çalmalarnn sürdüü bildirildi.

ULUSLARARASI UçULAR

TURSAB l Temsilcisi Mehmet Akyl, Özellikle son zamanlarda Diyarbakra turist akn olunca uçak seferlerinin düük olmasndan dolay hem fiyatlar yüksek hem de istenilen saatlerde uçaklar olmuyor. Avrupa uçularnn olmas gerekiyor. dedi.

BÖLGENN SYAS SORUNLARI

DKAD Bakan Reyhan Aktar ise kentin sivil toplum kurulularyla yaplacak olan bir istiare toplantsnn faydal olacan belirtti. Aktar, Kent bu süreçte ciddi skntlarla bouuyor ve urayor. Bununla ilgili de açkças bir diyalog kanal beklentisi var.

SCL AFFI GETRLSN

SDER Bakan ükran Ylmaz ise, perakendeci esnafnn hibe ve sicil aff taleplerinin olduunu belirtti. Ylmaz,Toptanc esnaflarna çok büyük miktarda paralar ödenemezse dahi en azndan perakendeci esnafna 10ar bin veya 20er bin lira, devlet isterse yapar, bir hibe olarak yardmc olabilirlerse çok memnun oluruz.

Ahmet DEMR/M. Emin FDAN/Tahir KARAKEç

DYARBAKIR-Babakan Binali Yldrmn bugün öleden sonra Diyarbakra yapaca ziyaret öncesi kentte yürütülen hazrlklar tamamland. Yldrm, merkez Sur lçesinde devam eden sokak düzenleme çalmas restorasyonlarnda tamamlanan 1nci etabn açln gerçekletirecek. Sur esnaf ve STK temsilcileri Yldrmdan, esnafa sicil aff, hibe ve uçak seferlerinin arttrlmas talebinde bulundu.

BABAKAN BUGÜN DYARBAKIRDA

Sur lçesi 1nci Etap açl töreni gerçekletirecek olan Babakan Binali Yldrmn gelii nedeniyle ziyaret öncesi kentin 4 merkez ilçesi olan Yeniehir, Balar, Sur ve Kayapnarda hummal çalmalar gece boyunca devam etti. Kentin bir çok noktasndaki bilbordlara Babakan Yldrmn afi ve pankartlar aslrken, bir çok semtte ise asfaltlama çalmas yapld.

SUR LçESNDE SOKAK SALIKLATIRMASI

Sur lçesindeki çatmalarn ardndan Gazi ve Melikahmet Caddesinde sürdürülen Sokak salklatrmas olarak nitelendirilen düzenleme çalmalarnn ilk etabnn tamamlanmas nedeniyle gelen Babakan Yldrmn açln yapaca 1nci etapta bulunan dükkanlar ile halk arasnda Yank çar olarak adlandrlan çarnn dükan duvarlar bazalt talarla süslenirken, üst ksmlar ise ahap kaplamalarla döendi. Geçmite çatmalarn youn olduu mahalleler ve aralarnda tarihi 4 ayakl minarenin de bulunduu 200 tarihi tescilli yap ile evlerin de restorasyon çalmalarnn sürdüü bildirildi.

GÜVENLK ÖNLEMLER EN ÜST SEVYEDE

Babakan Yldrmn, Sur ilçesindeki açl törenin dndaki dier temaslar ve yapaca görümeler güvenlik nedeniyle gizli tutulurken, dün gece kent genelinde asayi uygulamalar yapld. Sur bölgesinin bir çok noktasndaki güvenlik önlemleri iki katna çkarlrken, kent giri ve çklarndaki arama noktalarndaki denetimlerde sklatrld.

ESNAF VE STKLARIN BEKLENTLER

Kent Babakan Yldrm arlamada tüm hazrlklarn tamamlarken, Sur esnaf ve STK temsilcileri beklentilerini açklad. Özellikle Diyarbakrda turizmin artrlmas yönünde bölgenin cazip klnmas açsndan teviklerin oluturulmasn isteyen TURSAB l Temsilcisi Mehmet Akyl, Özellikle son zamanlarda Diyarbakra turist akn olunca uçak seferlerinin düük olmasndan dolay hem fiyatlar yüksek hem de istenilen saatlerde uçaklar olmuyor. Bundan dolay Diyarbakra uçularn kesinlikle arttrlmas gerektiini düünüyoruz. Bu konuda giriimlerimiz var ama Babakanmz da bu konuda destek olursa çok seviniriz dedi.

DYARBAKIRDAN ULUSLARARASI UçU

Diyarbakrdan Avrupaya kesinlikle seferlerin yaplmas gerektiini ifade eden Akyl, bu konuda çalmalar yaptklarn ve uçak firmalarna bu taleplerini anlattklarn belirtti. Akyl, Uçak firmalarn gezdik kendilerine bunu anlattk. Buras sade Diyarbakr deil bu bölgenin merkezi konumunda bir havaalandr. Burada kesinlikle Avrupa uçularnn olmas gerekiyor. Bu konuda uçak firmalar söz vermelerine ramen daha bir balangç göremedik. Böyle bir ihtiyaç var. Surun çok hzl bir ekilde yaplmas gerekiyor. Oras kapal olduu sürece bizim bir tarafmz eksik kalyor. Orann çok acil bir ekilde yaplanmas, bitmesi, tarihi binalarn restore edilmesi lazm diye konutu.

BÖLGENN SYAS SORUNLARI

Babakann geliiyle ilgili asl beklentilerinin bir diyalog kanalnn açlmas olduunu vurgulayan DKAD Bakan Reyhan Aktar ise kentin sivil toplum kurulularyla yaplacak olan bir istiare toplantsnn faydal olacan belirtti. Aktar, unlar kaydetti: Burada özellikle kentin sivil toplum örgütleriyle yaplacak bir istiare toplantsnn çok faydal olacan düünüyoruz. çünkü çok uzun zamandr bu kentin dinamikleri bu kente dair, kendilerine dair maalesef hiçbir ey ifade edemiyorlar. fade edebilmek için çok az kanal ve merci oluturulmu durumda. Bence Babakann bu geliinde artk bu kanalarn yeniden açlmas gerekiyor. çünkü kent bu süreçte ciddi skntlarla bouuyor ve urayor. Bununla ilgili de açkças bir diyalog kanal beklentisi var.

CAZBE MERKEZLER PROGRAMI

Cazibe Merkezleri Programna ilikin beklentileri dile getiren Aktar, Cazibe Merkezleriyle ilgili bavurular alnd imdi bunlar deerlendirme aamasnda. çevreleri olarak artk haziran ay sonuna kadar Cazibe Merkezleri ile ilgili bavurularn nedir, ne aamadadr, hangi yatrmlar burada fiili anlamda hayata geçecek onlar görmek istiyoruz. Bunlarla ilgili yaplacak bir açklamann ciddi anlamda rahatlatacan düünüyoruz. Ekonomik anlamda da maalesef son dönemlerde kentimizde sadece Sur eksenli konuuyoruz. Sur hali hazrda bizim öncelik bir sorunumuz ama Sur ile beraber daha birçok sorunumuz var ve maalesef bunlar konumaz olduumuzu, bunlarla ilgili kentin sanki baka hiçbir sorunu yokmu gibi bir durum söz konusu. Bence artk bu dier balklarn da, sorunlarn da konuulmas gerektiini düünüyorum. Özellikle yerel yönetimlerle ilgili ehrin dinamiklerinden, kamuoyundan sivil toplum örgütleri olarak alm olduumuz çok ciddi skntlar ve tepkiler var. Hükümet olarak bence bir daha ki yerel yönetim seçimlerini beklemektense uan vakit çok erkenken bunlar dinlemenin çok faydal olacana düünüyorum. Bu konuda biz sivil toplum örgütlerine gelen talepleri, ikayetleri direkt hükumetimizin de, ana sorunun çözüm kayna olacak yerin de dinlemesinin de çok faydal olacan düünüyorum ifadelerinde bulundu.

BÖLGE ESNAFINA SCL AFFI GETRLSN

Babakan Binali Yldrmn bölge ziyaretlerinin esnaflarda umut ve güven oluturduunu söyleyen SDER Bakan ükran Ylmaz ise, perakendeci esnafnn hibe ve sicil aff taleplerinin olduunu belirtti. Ylmaz, unlar söyledi: Babakanmzn Dou ve Güneydouya özellikle Diyarbakra çok sk gelip gitmesi burada esnaflarda büyük bir umut ve güven oluturuyor. çünkü devlet yanmzda. Biz esnaflarmz olarak da bunun farkna vardk. Babakandan taleplerimiz özellikle esnaflarmz için sicil aff konusunda biraz daha yumuak ve hassas davranmalar, biraz daha esnek davranmalarn istiyoruz. Esnafmzn 50 bin lira talepleri olmutu. Babakan bunu onaylamt, Gümrük ve Ticaret bakanmz evet demiti fakat artlar o kadar ar olduundan dolay birçok esnafmz alamad ve hala maduriyet yaanyor. Surun hya Projesi olsun, dükkanlarn yaplmas olsun, d cephe giydirmede esnaflardan para alnmamas bunlar çok güzel projeler fakat ticari anlamda esnaflarmz çok zor günler geçiriyor. Bu siyasetten dolay çok kötü günler geçirdiler. Toptanc esnaflarna çok büyük miktarda paralar ödenemezse dahi en azndan perakendeci esnafna 10ar bin veya 20er bin lira, devlet isterse yapar, bir hibe olarak yardmc olabilirlerse çok memnun oluruz.

Ana Sayfaya Git