Şiddet diline dur dediler!

Kadın, aile, gençlik, eğitim ve insani yardım gibi birçok alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (STK), Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) sosyal medyadaki cinsiyetçi, argo, küfürlü ve şiddet içerikli söylemlere "dur" demek için başlattığı "Küfürsüz Hayat Mümkün" kampanyası için bir araya geldi.

Haberler 09.07.2020 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KADEM, sosyal medyada kadn bedeni ve kimlii üzerinden üretilen cinsiyetçi söylemler, hakaretler ve aalamalara kar bir direni örnei göstermek ve Türkçeyi bu kelimelerden temizlemek amacyla harekete geçti.

Bu kapsamda balatlan Küfürsüz Hayat Mümkün kampanyasna, Türkiye Gençlik ve Eitime Hizmet Vakf (TÜRGEV), ÖNDER mam Hatipliler Dernei, MÜSAD Kadn Komitesi, Türkiye Kadn Giriimcileri Dernei (KAGDER), Toplumsal Geliim Merkezi Eitim ve Sosyal Dayanma Dernei (TOGEMDER), Türkiye Gençlik Vakf (TÜGVA), Kadn ve Aile Gençlik Merkezi (KAGEM), Memur Sendikalar Konfederasyonu (MEMUR-SEN), 15 Temmuz Dernei, HH nsani Yardm Vakf, Sadakata Dernei, Ensar Vakf, Türkiye Kadnlar Dernei (TKAD) ve Uluslararas Sosyal Medya Dernei (USMED) gibi 53 sivil toplum kuruluu destek veriyor.

Dijital mecradan farkl etkinlik ve çalmalarla çok geni kitlelere ulamay hedefleyen kampanya ile kültürün bir parças olan adap geleneinin sosyal mecralarda yaatlmas ve toplumsal huzuru koruyan bir dilin bu alanlara hakim olmas amaçlanyor.

ÖLçÜSÜZ DDET DLNE KARI ELMZDEN GELEN YAPMAK DURUMUNDAYIZ

TÜRGEV Yönetim Kurulu Bakan Dr. Fatmanur Altun, AA muhabirine yapt açklamada, gündelik hayatta kolayca sarf edilemeyecek hakaretlerin, küfürlerin ve saldrlarn çevrim içi ortamlarda isimsiz ve kimliksiz kiiler tarafndan çok rahat sarf edilebildiine, bunun bir iddet biçimi olarak defalarca tekrarlanabildiine ahit olduklarn söyledi.

Özellikle kadn bedeni üzerinden üretilen cinsiyetçi küfürlerin, sadece kadnlar deil, toplumun her ferdini deersizletiren, itibarszlatran ve yok sayan bir yozlamaya sebep olduunu belirten Altun, öyle konutu:

Bu kaosa ve kiilik haklarn fazlasyla zedeleyen ölçüsüz iddet diline kar STKler olarak elimizden geleni yapmak durumundayz. Aksi halde milyonlarca insann aktif ekilde kulland bu mecralar, yaplan bütün deerli ilerin kamusal zeminini yok eden yerler haline dönüebilir. Ayn fikre ve hayat görüüne sahip olmasak da insanln ortak deerlerine inancmzn belirledii sayg zeminini korumak zorundayz. Tartmalarmz bir hakaret savana dönütürmeden, bizi birbirimize balayan doal, insani ve vicdani hukukun varln unutmadan konuabilmeliyiz.

Altun, bu sorunun, iyi ve faydal olann çoaltlmasyla güzel örneklerin ve anlaml birlikteliklerin öne çkarlmasyla kolayca üstesinden gelinebileceini, sadece bir parça duyarllk ve hassasiyetle bu kriz halinin çkmazlar konusunda farkndalk kazanlabileceini vurgulad.

Huzurlu ve güçlü bir toplum olmann en önemli admlarndan biri kesinlikle bu çirkinliklere teslim olmamaktan geçiyor. diyen Altun, kullanlan kelimelerin düünceleri, düüncelerin de hayat ne kadar güçlü bir ekilde dönütürme gücü olduunu bildiklerini, bu sebeple KADEMin yürüttüü Küfürsüz Hayat Mümkün kampanyasn çok anlaml bulduklarn ve desteklediklerini dile getirdi.

AYRIMCI DL, YALAN, KÜFÜR VE KÖTÜ SÖZ KULLANMAYALIM

ÖNDER Genel Bakan Kamber çal, özellikle sosyal medyada gerçek veya gerçek olmayan kimlikler üzerinden söylenen sözlerin, yaplan paylamlarn, toplumu rahatsz edici bir hal almaya baladna iaret etti.

Hz. Peygamberin Müslüman elinden ve dilinden kimsenin zarar görmedii kiidir. sözünü anmsatan çal, Bu iar dün olduu gibi bugün de geçerli. çinde yaadmz dönemler, ortamlar hatta ruh halimiz bu gerçei deitirmez. Sosyal medya dierlerinden ayr tutulacak, sorumluluunu almayacamz, dini tabirle ise hesaba çekilmeyeceimiz bir alan deil. Gerçek hayatta ilediimiz fiiller, yaptmz iler, sarf ettiimiz sözler bizi ne kadar balyorsa sosyal medyadaki eylemlerimiz de balar. deerlendirmesinde bulundu.

Herkesin daha temiz ve steril bir dünyada, daha mutlu, düzeyli ve üsluplu bir toplumda yaamak istediini aktaran çal, öyle devam etti:

çocuklarmzn da iyiyi ve doruyu görerek yetimesini, kötü söz, argo ve küfürle muhatap olmadan, zihni kirlenmeden yoluna devam etmesini arzuluyoruz. O zaman hem kendimiz hem çocuklarmz ve geleceimiz için hepimize görev düüyor. Sorumluluu alalm ve gerçek hayatta olduu gibi sosyal medyada da nazik, saygl, ahlakl ve emin bireyler olalm. Ayrmc dil, nefret, iftira, yalan, küfür, argo ve kötü söz kullanmayalm. Önce hepimiz kendi kelimelerimizle gerçekletireceimiz bir temizlenme ve arnma yaayalm. Böyle yapmayanlar da hayatmzdan uzaklatralm. Kendi kendimize unu iar edinelim: Söyleme, söyletme, yayma, ilgili birimlere ikayet et, iyi örnek ol, iyi örnekleri çoalt, kalbinin ve zihninin kirletilmesine izin verme. Unutmayalm, iyilikler, güzellikler daha çok yaylarak, paylalarak çoalr.

DLN KULLANIMINA ÖZEN GÖSTERME BLNC YAYGINLAMALI

KAGDER Bakan Emine Erdem, sevgiye dayal bir toplum için dilin özenle kullanlmas gerektiini, toplumun geleceinin sevgiden, birlikten ve dayanmadan geçtiini ifade etti.

Dilin doru kullanlmas halinde iletiimi doru gerçekletiren bir araç olduunu, yanl kullanldnda ise nefreti körüklediini anlatan Erdem, sevgiyi destekleyen ve toplumu bölmeyen dilin en temel özelliklerinin eitlikçi olmas ve cinsiyete, etnik özelliklere, dine ya da yaa göre ayrmclk yapmamas olduunu belirtti.

Erdem, günlük hayatta iyi niyetli olanlarn bile farknda olmadan kullandklar sözcükler bulunduuna iaret ederek, sözlerini öyle sürdürdü:

lk bakta bu sözcükleri kullanmakta bir zarar görmeyiz ama aslnda bunlar kullanarak toplumsal ön yarglar canl tutan bir kültüre destek vermi oluruz. Örnein cinsiyetçi yaklam ele alalm. Erkek gibi kadn, erkek ii, adam gibi, kadn ii, bayan hakim, elinin hamuruyla erkek iine karma gibi ifadeler kadnn toplumdaki konumuyla ilgili aalayc, erkek egemen bir hayat öne çkartan ön yarglar pekitirmektedir. Dinozor, eski kafal gibi ifadeler topluma hala önemli katklar yapabilecek yallar dlarken, yeni yetme, dünkü çocuk gibi ifadeler de gençlerin özel ve i hayatlarn kabusa çevirebilir.

Kadn ve kadn giriimcilii ile istihdamn güçlendirmek için yürüttükleri bütün çalmalarda cinsiyetçi ve ön yargl, erkek egemen kültüre kar mücadelenin öncelikleri olduunu dile getiren Erdem, unlar kaydetti:

Bu mücadelenin baarya ulamasnda dilin kullanmna özen gösterme bilincinin yaygnlamas önemli rol oynayacaktr. Bunu hzlandracak olan da rol modeli olarak görülen insanlarn bu yaklam benimseyerek topluma örnek olmasdr. Bu bakmdan siyasetçilere, sanatçlara ve medyaya çok önemli bir görev dümektedir. Onlar dilimizi özenli kullandklar sürece toplumun dier kesimleri de buna daha fazla dikkat edecektir. KADEMin kampanyas bu sürece katkda bulunan, son derece önemli bir giriimdir. Bu giriimi gönülden destekliyoruz. Küfürsüz, ön yarglardan arnm, eitlikçi bir dil kullanmnn herkes tarafndan benimsenmesini diliyorum.

KÜFREDENLERE YAPILABLECEK EY ETM VERMEKTEN BAKA BR EY DELDR

MÜSAD Kadn Komitesi Bakan Müge Öz, son zamanlarda kadn ve kadn bedeni üzerinden birçok alanda yanl hadiselerin cereyan ettiine ahit olunduunu, insanlarn bilgisayar maharetiyle yüz yüze söylemekten hicap duyduklar birçok ifadeyi sosyal medyada yaynlayabildiklerini dile getirdi.

Küfrü, bir insann söyleyecek sözü olmadnda ortaya koyabilecei bir çaresizlik emaresi, bir saldr biçimi olarak tanmlayan Öz, slam dininde küfrün zerrece yeri olmadn, küfre sapanlarn da kendi aleyhine saptklarna inanldn ifade etti.

Bakinin de dedii gibi, baki kalan bu kubbede bir ho sada iken, küfür nedendir? diyen Öz, bu minvalde KADEMin Küfürsüz Hayat Mümkün kampanyasn desteklediklerini vurgulad.

Müge Öz, u deerlendirmelerde bulundu:

Hadiseyi üç tarafl düünmek gerekir. Küfreden, küfre maruz kalan ve olaylara ahitlik edenler. Küfredenlere yaplabilecek ey eitim vermekten baka bir ey deildir. Zira, söyleyecek sözün tükenmemesi ancak doru bir eitim sistemiyle mümkün olur. Küfre maruz kalan ise bununla baa çkmann yolunu düünür. Her iki taraf için de eitimin yan sra sivil oluumlarn etkisi ve rolü, bilinçlendirme düzeyini yükseltecei için oldukça önemlidir. Üçüncü taraf olarak, meseleye ahitlik eden de yine üç ksmda deerlendirilir; Özel ve tüzel kiilik ile kamu. Özel ve tüzel kiilik sessiz kalrsa, bunun rahatszlk vermeyen bir alkanlk haline geleceini ve toplumsal yarann yarn kendilerini de bulacan bilmeleri gerekir. Böyle bir ortamda sessiz kalmamal ve mazluma destek verecek eylemde bulunmallardr. Kamu tarafndaysa bilhassa ortaya konacak yasalar ve normlarla suç ile ceza mekanizmasnn çaltrlmas gerekir. Yazl, görsel her türlü medyann denetimi bilhassa önem arz etmektedir. Bir bireyin özgürlüünün bir bakasnn özgürlük alanyla snrl olacan ifade edecek normlar ve denetimlerle bu salanmaldr. ayet sivil oluumlar ve bireyler susarsa, toplumsal yara ve arzann yarn kendilerini bulacandan emin olmallar. Bana dokunmayan ylan bin yaasn. anlay bizim benimsediimiz bir yaklam deildir.

Ana Sayfaya Git