Sigara içenler virüs riskinde

Diyarbakır DÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Kırbaş "Sigara akciğerlere zarar veriyor. Koronavirüsün kapısını açıyor. Surlarda açılan gedikler gibi koronavirüs o gediklerden akciğerlere çok daha rahat ulaşıyor. Sigara ölümcül, koronavirüsle geldiğinde katbekat ölümcül hale geliyor" dedi.

Haberler 06.07.2020 - 01:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi Göüs Hastalklar Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Gökhan Krba, Sigara akcierlere zarar veriyor. Koronavirüsün kapsn açyor. Surlarda açlan gedikler gibi. Koronavirüs o gediklerden akcierlere çok daha rahat ulayor. Sigara ölümcül, koronavirüsle geldiinde katbekat ölümcül hale geliyor. dedi.

Prof. Dr. Krba, yapt açklamada, sigara ve tütün bamllnn önemli bir toplum sal sorunu olduunu, Dünya Salk Örgütü verilerine göre, dünyada yaklak 8 milyon insann tütün kullanmna bal nedenlerden dolay hayatn kaybettiini söyledi.

Türkiyede 11 Martta ilk defa kendini gösteren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnnda, alnan tedbirlerle vaka saysnda belirgin derecede azalma olduunu, bu azalmayla normalleme süreci balatldn anmsatan Krba, normalleme sürecine girildii 1 Haziran itibaryla balayan yeni normalin eski normal süreç gibi alglandn belirtti.

Kovid-19un normallemediini aktaran Krba, normalleme sürecinde sigara içenlerin salgn frsata çevirerek sigaray brakmalar tavsiyesinde bulundu.

Salgn döneminde sigarann, bamllara her zamankinden çok daha fazla zarar verdiini vurgulayan Krba, öyle devam etti:

Sigarann kendisi zaten bu virüs gibi bata akcierlerimizi hedef alyor. Sigarann içinde 4 binden fazla kimyasal madde, nikotin ve katran var. Bu katran asfalt dökümünde kullandmz ziftin kendisidir. Sigara dumanyla buharlayor. Nefesimizin, akcierlerimizin içine giriyor ve bizim nefes almamz salayan o küçük hava keseciklerinin içine svanyor ve orada souyor. Böyle bir akcierin koronavirüsle karlamas çok daha vahim oluyor. Sonuçlar çok daha kötü oluyor.

- Sigara, Kovid-19un kapsn açyor

Sigara dumannn vücutta girdii her yere zarar verdiini, çeitli kanser hastalklarna neden olduunu bildiren Krba, akcierlerde nefes darl yaptn, temasta olduu dokuyu hasara urattn kaydetti.

Sigarann akcierlerdeki odacklar tahrip ettiini, akcierin yapsn bozduunu ifade eden Krba, Sigara akcierlere zarar veriyor. Koronavirüsün kapsn açyor. Surlarda açlan gedikler gibi. Koronavirüs o gediklerden akcierlere çok daha rahat ulayor. Sigara ölümcül, koronavirüsle geldiinde katbekat ölümcül hale geliyor. ifadesini kulland.

Sigara içenlerin koronavirüs olduu zaman sonuçlarnn çok daha vahim olduunu aktaran Krba, sözlerini öyle sürdürdü:

Sigara içenler virüse yakaland zaman sonuçlar çok daha vahim oluyor. Yaplan çalmalarn birinde sigara içenlerin, koronavirüse kar 14 kat daha fazla hazrlksz yakalandn, baka bir çalma bunun 17 kat olduunu kabul ediyor. Bir baka çalmada da youn bakmda yat orannn 2,4 kat daha fazla olduunu ortaya koydu. Dolaysyla eldeki bütün veriler, sigara ve koronavirüs bir araya geldiinde daha ölümcül sonuçlar olduunu gösteriyor. Sigara gibi elektronik sigara, sarma tütün veya stlm tütün ile nargilenin de ayn derecede ölümcül riskleri var. Bu bamllklardan vazgeçmek gerekiyor. Sigaray, nargileyi üflüyorlar. Zaten bu solunum yoluyla bulaan bir hastalk. Bakasnn yüzüne doru, ortama doru üflemek o sigara dumannn bulat her yere o damlacklarn bulamasna neden olur. Yan masada oturabilirsiniz. Sigara içerken birisinin önünden geçiyor olabilirsiniz. Onun üfledii duman arasndan geçiyorsanz ve maske takmyorsanz maalesef siz de o koronavirüsü içinize çekiyorsunuz.

- Henüz bu sava bitmi deil

Krba, maske takmann, sosyal mesafeyi korumann ve hijyenin çok önemli olduuna dikkati çekerek, zorunlu olmadkça kalabalk ortamlarda bulunulmamas gerektiini vurgulad.

Normalleme sürecinde de kiisel önlemlerin alnmas gerektiini dile getiren Krba, Sigara içiyorsak brakmak için elimizden geleni yapalm. Devlet millet birlii olarak bu hastala kar ciddi bir sava veriyoruz. Ama henüz bu sava bitmi deil. Bunu unutmamamz lazm. Hayatmz yeni normallere adapte ederken virüsün her an kapda bizi yere düürmeye hazr beklediini unutmamamz gerekiyor. diye konutu.

Ana Sayfaya Git