Sigorta şirketinin ekspertiz oyunu

Arıza yapan iş makinesinin 269 bin Türk lirası tutarındaki zararını ödemeye yanaşmayan sigorta şirketinin ekspertiz görevlisinin gerçek dışı tespitleri pes dedirtti.

Haberler 08.03.2022 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda son günlerde artan sigorta irketleri ile ilgili ikayetlere bir yenisi daha eklendi. Diyarbakrda inaat alannda faaliyet gösteren köklü firmalardan ÖMESA naat Sanayi ve Ticaret Limitet irketi, 2018-2022 yllar arasnda geçerli olmak üzere leasing yöntemiyle i makinesi satn ald.

MAKNES ARIZA YAPINCA YAN çZDLER

ÖMESA naat Sanayi ve Ticaret Limitet irketi ve Garanti Finansal Kiralama A.nin güvencesiyle EUREKO Sigorta Anonim irketine, 47, 910, 39 Türk liras tutarndaki sigorta poliçesi tanzim edilirken, aradan geçen zaman içinde 2021 ylnn Ekim aynda 2018 model Htach Marka Ekskavatör makinesinde makinenin kendinden kaynakl arza meydana geldi.

EKSPERTZ 3 AY SONRA GELD

EUREKO sigorta irketine haber verilmesine ramen 3 ay sonra ekspertiz gönderen irketin görevlisinin tuttuu arza tutananda belirtilen hususlarda yanl beyanlarn bulunmas üzerine ÖMESA naat Sanayi ve Ticaret Limitet irketinin avukatnn durumu yargya tamasna neden oldu.

EKSPERTZN BAHANELER PES DEDRTT

Ekspertiz görevlisi Ahmet Güvenin zarar tazmin etmemek için öne sürdüü gerekçeler arasnda sayd eksik prim, operatör belgesinin uygun olmamas ve söz konusu i makinesinin baka bir firmaya kiraya verilmesini bahane gösterdi.

RKETN AVUKATI SUç DUYURUSUNDA BULUNDU

Pes dedirten gerekçelerin hukuk dln tespit eden ÖMESA irketinin avukat, firmalar madur etmeyi adet haline getiren sigorta irketine ihtar çekerek, suç duyurusunda bulundu.

Garanti Finansn güvencesinde olan EUREKO Sigorta irketine çekilen ihtarda, ÖMESE irketinin avukat, u ifadelere yer verdi;

MAKNESNDE MEYDANA GELEN ARIZA

*02. 10. 2021 tarihinde makineden kaynakl olan nedenlerle ve makine kavasnn kendiliinden boalmas sureti ile arzalanmtr. Bu arza nedeni ile müvekkil irket 3 aydan fazla bir süre arzalanan i makinesini kullanmaktan mahrum kalmtr. Bu sebeple baka araç kullanmak durumunda kalm ve hasar gören arac kullanamad için aylk 30 bin lira zarara uramtr. Bu zarar miktarnn tarafnzdan hesaplanmasn ve müvekkil irkete bu zararn da faizi ile birlikte ödenmesini talep ediyoruz. makinesinde meydana gelen arzann giderilmesi için 269, 912.51 (KDV dahil lira tutarl fatura ortaya çkmtr. Bu tutarn da müvekkil irkete ödenmesi gerekmektedir.

EKSPERTZ RAPORU GERçE YANSITMIYOR

ÖMESA irketinin Avukat, Sigorta Eksperi Ahmet Güven tarafndan tutulan rapora da itiraz ederek, Güven tarafndan irket yetkililerine verilen cevapta hasar bavurusu yaplan dosyada eksik sigorta olduu, içinin operatör belgesinin uygun olmad ve i makinesinin 3. ahsa(firmaya kiraya verilmesi ve bu kira kapsamnda iken zararn meydana gelmesi durumunun irketin deerlendirmesinde olduu belirtilmitir iddiasna u yant verdi.

Yukarda beyan edilen tespitler gerçekle örtümemektedir. Bu sebeple bu tespitleri kabul etmemekteyiz. Hukuka ve poliçe maddelerine aykr olan bu tespitlere itiraz ediyoruz..

Y NYETL OLMADIKLARI AçIK

Sigorta poliçesinin incelendiinde ve mevzuat hükümlerine bakldnda, poliçe kapsamnda eksik sigorta bulunmad açkça görüldüü gibi, ayrca bu durumun hasar olutuktan sonra ve zararn tazmini bavurusu akabinde belirtilmesinin iyi niyetli olunmadn gösterdii ifade edilen ihtar dilekçesinde öyle denildi;

makinesinin 3. ahs (firmaya) kiraya verilmesinde herhangi bir sknt bulunmamaktadr. Sözlemede i makinasnn 3. kiiye verilemeyecei yönünde bir madde bulunmamaktadr. Ayrca operatörün sertifikalar ve belgeleri tamdr. Kald ki, i makinesi vardiyal olarak kullanlmakta ve vardiyada yer alan içilerin de belgeleri eksizdir. Hasarn sebebi içi veya kullanm ekli deildir. makinesi kendiliinden arzalanmtr. Bu yöndeki tutanaklarda mevcut.

ÖNCE TEKLF ETTLER, SONRA U DÖNÜÜ

EUREKO Sigorta irketinin ÖMESA naata daha önce 101,587,56 lira tutarnda ödeme teklifinde bulunduu, bu teklife itiraz edilmesinden sonra u dönüü yaparak, bahaneleri ürettiklerini ifade eden Avukatlar, ihtarda hukuka ve poliçenin kapsamna uymalar çarsnda bulundu.

Hukuki yollara bavuru hakkmz sakl kalmak kayd ile müvekkil irkete yaplan 108.586,56 lira tutarndaki teklifi kabul etmediimizi beyan ediyor, sigorta poliçesi kapsamnda bulunan 2018 modem Htach marka ekskavatörde meydana gelen 269,912,51 lira tutarl hasar miktarnn ve müvekkilin i makinesini kullanamamas nedeni ile ortaya çkan zararn hesaplanarak ödenmesini talep ediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git