Silvan Barajı'nda fiziki gerçekleşme yüzde 60'a ulaştı

Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında, Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük sulama barajı olma özelliğini taşıyacak Silvan Barajı'nın yapımı sürüyor.

Haberler 21.08.2019 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda Atatürk Barajndan sonra ikinci büyük sulama yatrm unvann elde edecek Silvan Barajnn yapm hzla sürüyor.

Devlet Su leri (DS) Genel Müdürü Mevlüt Aydn, yapt açklamada, GAPn temel yatrmlarnn banda sulama ve enerji projelerinin yer aldn söyledi.

Bölgesel kalknmay hedefleyen Silvan Projesinin, 8 baraj ve 23 sulama tesisinden olutuunu belirten Aydn, projedeki Silvan, Pamukçay, Ambar, Kuruçay, Balar, Kbrs, Karacalar ve Bulakldere Barajlarnn tamamlanmasyla 7 milyar 300 milyon metreküp suyun depolanacan kaydetti.

Silvan Barajnn, Atatürk Barajndan sonra Türkiyenin ikinci büyük sulama baraj olacan aktaran Aydn, bunlarn tamamlanmasyla Diyarbakrda yaklak 2 milyon 350 bin dekar arazinin suyla buluturulacan bildirdi.

Günlük 10 bin metreküp dolgu yaplyor

Genel Müdür Mevlüt Aydn, Avrupann en yüksek ön yüzü beton kapl baraj unvanna sahip olacak Silvan Barajnda dolgu çalmalarnn hzla devam ettiini vurgulad.

Baraja 8 milyon 743 bin metreküplük dolgu yaplacan belirten Aydn, öyle konutu:

Barajda günlük yaklak 10 bin metreküp dolgu yaplmaktadr. Baraj, 175,50 metre yükseklii ve 8 milyon 743 bin metreküplük dolgu hacmiyle ülkemizin ve Avrupann en yüksek ön yüzü beton kapl baraj olacak. Gövde kazlar büyük ölçüde tamamlanm olup, gövde dolgusu imalatlar devam etmektedir. 8 milyon 743 bin metreküplük gövde dolgusunda 6 milyon 170 bin metreküp dolgu imalat tamamland. Barajda fiziki gerçekleme yüzde 60 seviyesine ulat.

2020 yl sonunda su tutulmas hedeflenen Silvan Baraj göl alannn, bu tarihten itibaren yaklak 2,5 yl içinde dolacan aktaran Aydn, 2 milyon 350 bin dekar arazinin sulanaca proje tamamlandnda ülke ekonomisine yllk 1,7 milyar lira katk ve 300 bin kiiye de istihdam salayacak. Silvan Barajnn tamamlanmasyla da GAPn bölge genelindeki sulama hedeflerine ulalacak. dedi.

Ana Sayfaya Git