Silvan barajında geri sayım sürüyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, Diyarbakır'da gerçekleştirilen yatırımları inceledi.

Haberler 07.06.2021 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DS Genel Müdürü Yldza incelemelerinde Proje ve naat Dairesi Bakan Ali Gökyel, Barajlar ve HES Dairesi Bakan Dinçer Aydoan, Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltsular Dairesi Bakan Dr. Ayhan Koçbay, DS 10. Bölge Müdürü Mahir Arslan, Silvan Proje Müdürü Murat Yldrm ile teknik ekip ve yüklenici firma yetkilileri elik etti. Genel Müdür Yldz Diyarbakr program çerçevesinde ilk olarak Balar Baraj sulama inaat kapsamnda devam eden çalma alanlarnda incelemede bulunarak, çalmalarda gelinen seviye hakknda bilgi ald. Yldz, Balar Baraj sulama inaatnn ardnda Silvan Baraj antiyesine geçerek, baraj inaatnda ve bileenlerinde devam eden çalmalarda gelinen seviye hakknda bilgi ald. Silvan Baraj inaatnda yaplan incelemelerinin ardndan Genel Müdür Yldz ve beraberindeki heyet Babakaya Tüneli ve Silvan Tünelinde incelemelerde bulundu.

SLVAN BARAJINDAK çALIMA

Genel Müdür Yldz incelemelerinin ardndan yapt açklamada DS Genel Müdürlüü olarak Diyarbakra yaptklar yatrmlarla kentin mümbit topraklarn su ile buluturmaya, vatandalara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki takn riskini azaltmaya devam ettiklerini söyledi. Yldz, Bugün ekibimizle birlikte Diyarbakrda ilk olarak Balar Baraj Sulamas inaatmzda devam eden çalmalar yerinde inceleyerek, ite gelinen seviye hakknda bilgi aldk. Bilindii üzere Balar Baraj inaat tamamlanm olup, barajda su tutma ilemi 2020 ylnda gerçekletirilmitir. Sulama inaatmzda çalmalarmz devam etmektedir. Balar Baraj sulamas ile brüt 38 bin 200 dekar tarm alannn sulanmas amaçlanmtr. Projenin tamamlanmas ile yllk 32,47 milyon lira net gelir art ile 5 bin kiilik ek istihdam salanacaktr. 2021 ylnda Ana boru hattnda yaklak 11 kilometre CTP boru imalat, ebeke hatlarnda 18 km 2020 yl sonunda 7 bin 350 dekar alan sulamaya hazr hale getirilmi olup, 2021 yl sonu itibariyle toplamda 13 bin 800 dekar alann daha sulamaya açlmas hedeflenmektedir. Silvan Baraj antiyemizi ziyaret ederek, antiyede düzenlediimiz koordinasyon toplantsnda çalmalarda gelinen seviyeler hakknda bilgi aldk. Silvan Baraj 175,50 metre yükseklii ve 8,7 milyon metreküp hacimli gövdesi ile ülkemizin ve Avrupann en yüksek ÖYBK tipinde barajdr. Oluturaca 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmi ile Güneydou Anadolu Projesinin Atatürk Barajndan sonra 2. büyük baraj olacaktr. Barajmzn gövdesini tamamladk. Bilindii gibi Silvan Barajnn gövde dolgusu, 23 Ocak 2021 tarihinde Sayn Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann video konferans yöntemiyle, Tarm ve Orman Bakanmz Dr. Bekir Pakdemirlinin de tören alanndan katlmyla tamamland. Baraj inaatmzda 2021 yl içerisinde gövde önyüz betonu, enerji tüneli ve santral binas imalatlar ile dolusavak boaltm kanal kaz ve ev destekleme imalatlar yaplacaktr.

BÖLGENN KALKINMASI

nallah barajmzn bütün bileenlerinin tamamlanmas ile barajmzda depolanacak su ile 2 milyon 350 bin dekar arazide modern sistemlerle sulanmas salanacak. Silvan barajmzn ardndan Babakaya ve Silvan Tünellerinde inceleme de bulunduk. Babakaya Tünelinde çalmalar devam ediyor. Silvan Projesi kapsamnda sulanacak olan takriben 2,35 milyon dekar arazi için ihtiyaç duyulacak ve Silvan Barajndan alnacak 212 metreküp sulama suyu bu tünel vastas ile sulanacak ovalara aktarlacaktr. Babakaya Tünelinde TBM ile 712,50 m ilerleme salanmtr. Mevcut Silvan Tünelinde Km: 0+675-0+700 arasnda yaplacak olan nihai tkaç betonu imalatlar ile drenaj kanal imalatlar tamamlanm olup, tünel çk portali kaz ve zev destekleme çalmalar devam etmektedir. çalmalarda emei geçen DS ve firma elemanlarna teekkür ediyor, çalmalarda baarlar diliyorum dedi.

Ana Sayfaya Git