Silvan barajında önemli eşik aşıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Diyarbakır'ın çılgın projesi olarak bilinen Silvan Barajı'nda gövde dolgusu tamamlandı. Bu devasa barajın 2020 yılı sonu itibarıyla ön yüz beton imalatlarını bitirmeyi, 2021 başlarında ise barajı su tutmaya hazır hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Haberler 18.09.2020 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, Diyarbakrn çlgn projesi olarak bilinen Silvan Barajnda önemli bir eiin aldn ve barajn gövde dolgusunun tamamlandn bildirdi.

Bakan Pakdemirli, yazl açklamasnda, Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünün inasn sürdürdüü Diyarbakr Silvan Barajnda gelinen aamaya ilikin bilgi verdi.

Barajn hizmete alnmasyla Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) bölge genelindeki sulama hedeflerine ulalmas adna önemli bir adm atlacan belirten Pakdemirli, 175,5 metre yükseklii, 8,7 milyon metreküp hacimli gövdesi ile Silvan Baraj ülkemizin ve Avrupann ön yüzü beton kapl baraj tipinde en yüksek baraj olacak. ifadelerini kulland.

Pakdemirli, Türkiyenin ikinci büyük sulama baraj olacak projede önemli bir eiin aldna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Diyarbakrn çlgn projesi olarak bilinen Silvan Barajnda gövde dolgusu tamamland. Baraj, GAPn en önemli projelerinden Silvan Projesinin en büyük ve en önemli bileenidir. Baraj, oluturaca 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmiyle GAPn Atatürk Barajndan sonra ikinci büyük baraj olacak. 4 aamal olan Silvan Projesi kapsamnda her aamada Silvan Baraj rezervuarndan sulamaya verilen su miktar artarken Silvan Hidroelektrik Santralinde üretilen elektrik enerjisi azalacak. Böylece zaman içinde enerji üretimi 681 milyon kilovat saatten 88,41 milyon kilovat saate inerken sulamaya verilen su 1,791 milyon metreküpe çkacak.

Ekonomiye ylda 1,91 milyar lira katk salayacak

Projenin tamamen hizmete alnmasyla toplamda 2 milyon 350 bin 580 dekar alann suyla buluacan aktaran Pakdemirli, böylece yaklak 305 bin kiiye i imkan, ekonomiye de ylda 1,91 milyar lira katk salanacan bildirdi.

Pakdemirli, Silvan Projesinin toplam maliyetinin 2020 yl fiyatlaryla 13,25 milyar lira olduuna ifade ederek, Önemli bir eii aarak gövde dolgusunu tamamladmz bu devasa barajn 2020 yl sonu itibaryla ön yüz beton imalatlarn bitirmeyi, 2021 balarnda ise baraj su tutmaya hazr hale getirmeyi hedefliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git