Silvan'da tarih araştırılıyor?

DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç'un Silvan ilçesinde Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun'un mezarının bulunduğunu açıklamasının ardından akademisyenler aynı bölgede metfun olduğu bilinen sultan ve hükümdarların mezarını tespit için de çalışma yürütecek

Haberler 27.02.2021 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi (DÜ) öretim üyeleri, Silvan ilçesinde metfun olduu bilinen önemli ahsiyetlere ait mezarlarn izini sürecek.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Rektör Yardmcs Prof. Ahmet Tanyldz bakanlnda, Prof. Dr. rfan Yldz, Doç. Dr. Oktay Bozan, Doç. Dr. Aytaç Cokun ve doktor öretim üyesi Salih Erpolatn da yer ald komisyon tarafndan 9 gün süren kaz sonucu geçen ay Anadolu Selçuklu Sultan 1. Klçarslan ve kz Saide Hatunun kabirlerine ulaldn açklad.

Bu gelime, akademisyenler için ilçede metfun dier sultanlarn mezarlarn bulmak için de umut oldu.

BLM ADAMLARI DAVET EDLECEK

DÜ Rektör Yardmcs Ahmet Tanyldz, Silvann Mool istilasnda adeta yerle bir edildiini, bu nedenle hükümdarlarn mezarlarnn kaybolduunu söyledi.

Tanyldz, daha önce Sultan 1. Klçarslann mezarn bulmak için bir komisyon oluturduklarn anmsatarak, kaynak tarama çalmalarnn ardndan ilçede yaayanlarla görümeler yaptklarn bildirdi.

Buras Anadolunun slamlamas için son derece önemli bir bölge olduundan üniversite olarak özel önem veriyoruz. ifadesini kullanan Tanyldz, ekim aynda Uluslararas Silvan ve Sultan 1. Klçarslan Sempozyumu düzenlemeyi planladklarn aktard.

Tanyldz, bu kapsamda Silvan tarihi, Klçarslann ahsiyeti ve ilçedeki mezar yerlerinin tespitine ilikin çalmalar olan bilim adamlarn Silvana davet edeceklerini kaydetti.

lçenin sadece slam tarihi deil dier dinler için de önemli bir kültür merkezi olduuna iaret eden Tanyldz, Silvanda metfun olan slam ve Türk büyükleri yeri geldikçe tespit edilmeye çallacak. Üniversite olarak üzerimize düen her türlü çabay sarf etmeye devam edeceiz. dedi.

SLAM TARHçLER BU SULTANLARIN MEZARININ SLVANDA OLDUU KONUSUNDA HEM FKR

DÜ Eitim Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. rfan Yldz ise Silvann sultanlarn mezarlarnn bulunduu bir ilçe olduunu bildirdi.

Yldz, Hamdani Sultan Seyfüd Devle, Mervani Hükümdar Nasrul Devle, Nasrul Devlenin olu hükümdar Nizamettin, Harzemahlar Devletinin son hükümdar Celaleddin Harzemah ve Mool kuatmasnda öldürülen dönemin Eyyubi Sultan Melik Kamilin mezarn bulmak için vatandalarn da bilgisine bavurulacan kaydetti.

Silvann Moollara kolay teslim olmayan bir yerleim yeri olduuna iaret eden Yldz, Moollar Silvan aldktan sonra ehri ta üzerinde ta kalmayacak ekilde tahrip ediyor. Yaanan Mool tahribatndan dolay sultanlarn çounun mezar yerinin kaybolduunu anlyoruz. slam tarihçilerinin tamam bu sultanlarn mezarlarnn Silvanda olduu konusunda hem fikir. dedi.

KLASK KAYNAKLAR OKUNUYOR, ALAN TARAMASI YAPILIYOR

DÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Bakan Doç. Dr. Oktay Bozan da daha önce Sultan 1. Klçarslann mezarn bulmak için önce klasik kaynaklar daha sonra aratrma kaynaklarn okuduklarn, bunun yan sra alan taramas yaptklarn ifade ederek, mevcut kitabeler ile mezardaki kitabeleri de incelediklerini söyledi.

Ayrca halkn da bilgilerini iletmesinin faydal olabileceini dile getiren Bozan, Belki ellerinde Silvan tarihi ile ilgili el yazmas kitap vardr ve bu kitapta belki çok daha detayl, noktasal bilgiler veriliyordur. Dolaysyla bilgi sahibi olan insanlarn bilgilerini, kaytlarn komisyona ulatrmas faydal olacaktr. sözlerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git